Stortinget - Møte torsdag den 8. januar 2009 kl. 10

Dato: 08.01.2009
President: Carl I. Hagen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:02:18]

    Interpellasjon fra representanten Jan-Henrik Fredriksen til helse- og omsorgsministeren:
    «Norske pasienter forventer at helsevesenet har kompetanse til å gi adekvate diagnoser og behandling ved alvorlig sykdom og skade. I de fleste tilfeller oppfylles disse forventningene. Dette er imidlertid ikke tilfelle for de som er blitt påført alvorlig nakkeskade. Kompetansenivået i Norge blant fastlegene generelt og nevrologer spesielt om alvorlige leddbåndskader i overgangen mellom hode og nakke, er for lavt. Instabilitet er en alvorlig tilstand, og i Norge er instabilitet operasjonsindikasjon for avstiving ved en rekke sykdommer. For nakkeskadde, som har fått instabilitet etter ulykke, gjelder derimot andre regler. For å få en adekvat behandling for de som har alvorlige nakkeskader – grad 3 og 4 av WAD (whiplash associated disorders) – så må de selv bekoste undersøkelser i utlandet. To utvalg har utredet helsetilbudet til nakkeskadde. Begge har utelatt den pasientgruppen det er snakk om.
    Hva vil statsråden gjøre for denne gruppen, med grad 3 og 4?»

  • Sak nr. 2 [10:47:30]

    Interpellasjon fra representanten Inge Lønning til helse- og omsorgsministeren:
    «Det er nødvendig å styrke arbeidet med organdonasjon for å sikre at flere kan få livsnødvendig hjelp gjennom transplantasjon. Det er imidlertid avgjørende at organdonasjon er basert på et informert og uttrykkelig samtykke fra donor eller pårørende. Dette er viktig både av hensyn til respekten for det enkelte menneskes selvråderett og av hensyn til pårørende. Videre er forutsetningen om samtykke nødvendig for at organdonasjon skal oppfattes som legitimt. Det er svært uheldig at norske sykehus har foretatt transplantasjoner av hornhinner fra avdøde uten samtykke fra pårørende, selv om lovgivningen i visse tilfeller åpner for donasjon uten samtykke. På bakgrunn av dette har statsråden varslet en gjennomgang av lovgivningen om organdonasjon.
    Hvordan vil statsråden sikre at kravet om informert og uttrykkelig samtykke er en forutsetning for all donasjon av organer i det nye regelverket?»

  • Sak nr. 3 [11:42:34]

    Interpellasjon fra representanten Hans Frode Kielland Asmyhr til nærings- og handelsministeren:
    «EU tar de utfordringer som små og mellomstore bedrifter har, på alvor ved å legge frem en tiltakspakke som de har kalt «Small Business Act». I denne har man lagt opp til en rekke positive tiltak som skal bidra til økt vekst i de små og mellomstore bedriftene. Næringspolitikken skal ta hensyn til de små bedriftene fordi disse har en helt avgjørende rolle i økonomien. Mange små og mellomstore bedrifter vil oppleve svært vanskelige tider i den tiden vi nå går inn i på grunn av den globale økonomiske tilbakegangen. Derfor er tiden nå inne for å utvikle en småbedriftspolitikk.
    Vil statsråden følge opp EUs arbeid med «Small Business Act», og komme med en småbedriftspakke med tiltak for å bedre små og mellomstore bedrifters rammevilkår?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 12.55.