Stortinget - Møte tirsdag den 5. mai 2009 kl. 10

Dato: 05.05.2009
President: Thorbjørn Jagland

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 på tilleggsdagsordenen (nr. 78) [10:08:52]

    Muntlig innstilling fra Stortingets presidentskap om midlertidig endring i Stortingets forretningsorden.
    I § 21 sjette ledd tilføyes et nytt siste punktum som skal lyde:
    «Fra og med i dag og ut vårsesjonen 2009 er det likevel adgang til å holde åpen høring når det er møte i Stortinget eller avdelingene.»

  • Sak nr. 1 [10:09:52]

    Redegjørelse av utenriksministeren om viktige EU- og EØS-saker

  • Sak nr. 2 [10:40:58]

    Innstilling fra utenrikskomiteen om næringslivets samfunnsansvar i en global økonomi ((Innst. S. nr. 200 (2008–2009), jf. St.meld. nr. 10 (2008–2009)))

  • Sak nr. 3 [11:51:11]

    Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad om ikke å innføre den planlagte forskrift om regulering av politiets arbeidstid ((Innst. S. nr. 205 (2008–2009), jf. Dokument nr. 8:35 (2008–2009)))

  • Sak nr. 4 [12:45:22]

    Forslag fra stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen på vegne av Fremskrittspartiet oversendt fra Odelstingets møte 23. april 2009 (jf. Innst. O. nr. 63):
    «Stortinget ber Regjeringen anvende beskyttelsesklausulen i EØS-utvidelsesavtalen med bakgrunn i arbeidsmarkedsforholdene som følge av finanskrisen.»

  • Sak nr. 5 [12:45:43]

    Interpellasjon fra representanten Ola T. Lånke til forsknings- og høyere utdanningsministeren:
    «Nordområdene og Arktis har for tiden stor oppmerksomhet på forskningsfeltet. På grunn av sin geografiske plassering er Norge tildelt en sentral posisjon innenfor internasjonale nettverk knyttet til miljø- og klimaforskning. Som forvaltningsansvarlig i viktige deler av dette området er det viktig at Norge inntar en lederrolle innenfor arktiske studier og polarforskning, et forskningsområde hvor vi har gode forutsetninger for å yte vesentlige bidrag. Mye av denne forskningen er allerede i dag lokalisert til Svalbard. Et viktig tema vil være i hvor stor grad forskning i fremtiden vil utgjøre en bæresøyle i norsk svalbardpolitikk. For tiden meldes det imidlertid at institusjoner som Universitetssenteret på Svalbard, UNIS, skal redusere sin virksomhet.
    Hvilke perspektiver legger statsråden til grunn for den framtidige forskningsaktiviteten i nordområdene?»

  • Sak nr. 6 [13:45:22]

    Interpellasjon fra representanten Jan Arild Ellingsen til justisministeren:
    «Innholdet i rollene til sakkyndige og dommere i straffesaker blir av og til utydelig. Selv om de sakkyndiges rolle kun er å bidra til sakens opplysning, kan det virke som om dommere, i mangel av andre holdepunkter, lener seg for mye på de sakkyndiges vurdering. En dansk psykolog som ble engasjert i en norsk rettssak, sier han var vitne til et justismord da en mann ble dømt for seksuelle overgrep mot et barn. I enkelte saker ser man at sakkyndige gir sin faglige uttalelse og etterpå hevder at det er dommerne som avgjør. På den annen side hevder dommerne at de bare har fulgt rådene fra den sakkyndige. Dette er et problem for rettssikkerheten til de tiltalte.
    Ser statsråden behov for å klargjøre grensene mellom dommernes og de sakkyndiges roller i straffesaker?»

  • Sak nr. 7 [14:28:12]

    Interpellasjon fra representanten Jan Arild Ellingsen til justisministeren:
    «Den 16. mai 2002 diskuterte og fattet Stortinget vedtak om den framtidige redningshelikoptertjenesten. Det er snart syv år siden, men prosessen har flere ganger vært berørt av ulike feilskjær. Stortinget vedtok blant annet at de nye redningshelikoptrene skulle fases inn i løpet av 2008 hvis det var mulig. Personlig har jeg oppfattet at prosjektansvarlig for anskaffelsen har antydet at de nye helikoptrene skal være på plass i løpet av 2013–2015. Statsråden har ikke vært like klar selv og sa blant annet for kort tid siden til Stavanger Aftenblad at «Sea King er en fin dame som tydeligvis løser sine oppgaver på en utmerket måte». Dette står i en viss motsetning til beskrivelsen i budsjettforslaget fra Regjeringen, hvor man viser til økte driftskostnader.
    Når vil Stortingets vedtak om innfasing av nye redningshelikopter bli gjennomført?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 15.22.