Stortinget - Møte tirsdag den 26. mai 2009 kl. 10

Dato: 26.05.2009

Dokumenter: (Innst. S. nr. 218 (2008–2009), jf. St.prp. nr. 48 (2008–2009))

Sak nr. 2 [11:26:50]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 12/2009 av 5. februar 2009 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2007/59/EF om sertifisering av lokomotivførere som fører lokomotiver og tog på jernbanenettet i Fellesskapet

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ønske frå transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten gjere framlegg om at taletida vert avgrensa til 3 minutt til kvar gruppe og 3 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten gjere framlegg om at det ikkje blir gitt høve til replikkar etter dei enkelte innlegga, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, også får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er vedteke.

Presidenten: Første talar er Trond Helleland, som talar på vegner av saksordførar Øyvind Halleraker.

Trond Helleland (H) [11:28:02]: Det er ganske greit å kunne snakke på vegne av en saksordfører når det er en enstemmig innstilling.

Dette er jo et direktiv fra EU som har som hovedformål å harmonisere de ulike nasjonale ordningene for sertifisering av lokomotivførere – dette for å gjøre det enklere å bruke lokomotivførere på tvers av landegrensene. Komiteen er positiv til direktivet, ikke minst fordi det betyr at det for Norges del vil bli lettere å skaffe kompetent lokførerpersonell. Vi så i fjor at NSB og jernbanen slet med å skaffe kvalifisert personell. Ved å bruke dette EU-direktivet på en positiv måte vil det være enklere å skaffe kompetent personell på tvers av landegrensene.

Komiteen viser også til at en vil oppnå bedre interoperabilitet i det felles europeiske jernbanetransportmarkedet, samtidig som det opprettholdes et høyt sikkerhetsnivå på jernbanen. Når en får denne sertifiseringsordningen, er det viktig at den følges opp. I Norge er det Jernbanetilsynet som får hovedansvaret for å føre tilsyn med lokførere og fastlegge nasjonale kriterier for eksaminatorer.

Dette direktivet krever også en del lovendringer, og det vil vi komme tilbake til i forbindelse med Ot.prp. nr. 63, som skal behandles senere i dag.

Utenrikskomiteen har behandlet saken og hadde ingen merknader til transportkomiteens behandling.

Så med det anbefaler vi komiteens innstilling.

Solveig Horne hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 3134)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde tilrådd:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 12/2009 av 5. februar 2009 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2007/59/EF om sertifisering av lokomotivførere som fører lokomotiver og tog på jernbanenettet i Fellesskapet.

Votering:

Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.