Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2009 kl. 10

Dato: 11.11.2009
President: Dag Terje Andersen

Dagsorden

Presidenten: Representanten Erna Solberg har tidligere i møtet varslet at hun ønsker å be om ordet ved møtets slutt i tråd med forretningsordenens § 37a, og får anledning til det.

Ad forfall fra statsråder i spørretimen

Erna Solberg (H) [12:54:50]: Årsaken til at jeg ber om ordet i dag, er den lange forfallslisten fra statsråder til dagens spørretime. Jeg mener at det ikke er akseptabelt. Jeg mener at det er helt åpenbart at en statsråd som er i landet, har møteplikt i Stortinget og bør møte i spørretimen. Det blir ekstra spesielt fordi man i forbindelse med noen av de spørsmålene som representanter fra Høyre har stilt, også har fått tilbakemelding fra et av statsrådskontorene om at det kan bli vanskelig å møte før ut i desember.

Da er mitt spørsmål til Presidentskapet om Presidentskapet vil sørge for å innskjerpe møteplikten for statsråder til å svare i spørretimen, og sørge for at vi får en kortere forfallsliste. I dag er 40 pst. av spørsmålene som er stilt, utsatt på grunn av at statsråder ikke er til stede.

Presidenten: Presidenten kan for så vidt kommentere det umiddelbart i og med at Presidentskapet allerede etter forrige onsdags spørretime hadde en diskusjon om det samme tema, og at vi på vårt presidentskapsmøte den 5. november fant grunn til å komme med en påminnelse til Statsministerens kontor nettopp om det spørsmålet representanten tar opp. Det har vi gjort i form av et brev, som faktisk er avsendt i dag – som sagt ble det diskutert allerede forrige torsdag – der vi påpeker det selvfølgelige i at både storting og regjering skal vise fleksibilitet, og at det noen ganger kan være vanskelig å møte, men at hovedregelen må være at spørsmål skal besvares så raskt som mulig. Vi har i det samme brevet tillatt oss å minne om at det er viktig at statsrådene er i Stortinget i god tid, slik at en eventuelt slipper å avbryte møtet for å vente på statsråder på vei hit.

Jeg oppfatter med det at intensjonen i representantens tema er ivaretatt gjennom Presidentskapets behandling av saken. – Det nikkes fra representanten.

Andre har ikke bedt om ordet i henhold til forretningsordenens § 37a. Dagens møte er dermed hevet.

Møtet hevet kl. 12.57.