Stortinget - Møte fredag den 30. april 2010 kl. 10

Dato: 30.04.2010
President: Dag Terje Andersen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:01:56]

    Interpellasjon fra representanten Steinar Gullvåg til arbeidsministeren:
    «Siden regjeringsskiftet i 2005 har Regjeringen iverksatt flere tiltak for å sikre lønns- og arbeidsforholdene til norske sjøfolk. Nettolønnsordningen har utvilsomt bidratt til å opprettholde norske arbeidsplasser i ferjefarten, offshore og i innenriksfarten. Gjeninnføringen av kravet om arbeids- og oppholdstillatelse for utenlandske sjøfolk i norsk innenriksfart, som trer i kraft 1. mai, vil ventelig også bidra til å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår i våre farvann. Likevel har vi sett at enkelte rederier flagger ut og erstatter norske mannskaper med underbetalte utenlandske sjøfolk.
    Hva mer kan Regjeringen gjøre for å hindre sosial dumping i norsk innenriks sjøfart og på norsk kontinentalsokkel og sikre norske lønns- og arbeidsvilkår og norske arbeidsplasser i en av våre viktigste næringer?»

  • Sak nr. 2 [10:55:44]

    Interpellasjon fra representanten Ine M. Eriksen Søreide til forsvarsministeren:
    «Det er bred politisk enighet om at verneplikten skal videreføres. Førstegangstjenesten forblir hovedinstrumentet for avtjening av verneplikt. I St.prp. nr. 48 for 2007–2008 står det: «Regjeringen vil videreføre arbeidet med å heve statusen for dem som gjennomfører førstegangstjeneste.» I avsnitt 8.5.2.1 nevnes tiltak for å nå dette målet. I Innst. S. nr. 318 for 2007–2008 fra forsvarskomiteen heter det: «Komiteen forutsetter at Regjeringen viderefører arbeidet med å gjøre førstegangstjenesten mer attraktiv for vernepliktige, gjennom økonomisk kompensasjon, fokus på en utviklende tjeneste og styrkede muligheter for karrierefremmende tiltak. Komiteen anser de statushevende tiltak som Regjeringen foreslår i proposisjonen som positive.»
    Hvordan har statsråden fulgt opp forslagene til statushevende tiltak, og hvordan skal man videreføre dette arbeidet?»

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 11.58.