Stortinget - Møte fredag den 4. juni 2010 kl. 10

Dato: 04.06.2010

Dokumenter: (Innst. 248 L (2009–2010), jf. Prop. 85 L (2009–2010))

Sak nr. 2 [11:45:18]

Innstilling fra næringskomiteen om endringer i fritids- og småbåtloven (kjøreforbud til sjøs og inndragning av båtførerbevis)

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden begrenses til 40 minutter og fordeles med inntil 5 minutter til hvert parti og inntil 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det åpnes for replikkordskifte etter de talere som har ordet innenfor den fordelte taletid.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:46:23]: (ordfører for saken): Prop. 95 L for 2009–2010 om endringer i fritids- og småbåtloven, dvs. kjøreforbud til sjøs og inndragning av båtførerbevis, er en viktig lov. Den stiller krav til båtførerbevis for fritidsbåter som enten har en lengde på mer enn 8 meter og inntil 15 meter eller en motorytelse på mer enn 25 hk. Det stilles ikke krav til båtførerbevis for personer født før 1. januar 1980. Personer født etter 1. januar 1980 skal ha bestått båtførerprøven og inneha båtførerbevis når ordningen trer i kraft. Det er også etablert et båtførerregister over personer som har bestått båtførerprøven og fått utstedt båtførerbevis.

Komiteen viser til at det foreliggende lovforslaget er en oppfølging av innføringen av båtførerbeviset, med forslag om kjøreforbud til sjøs og inndragning av båtførerbevis. Hensikten er å etablere en sanksjonsordning som gjør det mulig å frata båtførere som begår grove overtredelser av regelverket til sjøs, retten til å føre båtførerbevispliktig fritidsbåt for en gitt periode.

Det har aldri tidligere vært etablert en sanksjonsordning med tap av førerett til sjøs, så ved utarbeidelse av lovforslaget er det tatt utgangspunkt i vegtrafikkloven. Det foreslås en hovedregel om tap av førerett på ett år, noe komiteen er enig i. Når det gjelder spørsmålet om tap av førerett bør få konsekvenser også for yrkessertifikater eller for båter under 8 meter eller med mindre enn 25 hk, mener komiteen at den sanksjonsordningen som nå etableres, kun bør gjelde fritidsbåter mellom 8 og 15 meter og med over 25 hk.

Vi mener også at det er riktig at den som taper føreretten, skal måtte bestå båtførerprøven for å få føreretten tilbake, og ser ikke dette som en uforholdsmessig byrde. Komiteen er også enig i at den som fører et båtførerbevispliktig fartøy og er under minstealder for førerett, får en sperrefrist på minimum ett år fra den dagen vedkommende oppnår minstealder for førerett.

Vi viser også til at når en person er under straffeforfølgelse, vil det kunne være mulig å treffe midlertidige vedtak om sperrefrist for utstedelse av båtførerbevis.

Komiteen merker seg en uttalelse fra Politidirektoratet om at dersom kontrollnivået økes fra 12 000 kontrollerte til f.eks. 50 000 kontrollerte båtførere per år, som naturligvis også vil medføre at det vil avdekkes et økt antall overtredelser, vil dette innebære økte kostnader på ca. 20 mill. kr per år. Politidirektoratet har da tatt utgangspunkt i at det vil kreve ca. 15 ekstra årsverk til sjøtjenesten samt anskaffelse av tre–fem moderne utrykningsfartøy. Dersom kontrollnivået skal videreføres på dagens nivå, vil den nye ordningen kreve to årsverk eller ca. 1,4 mill. kr årlig. Kostnadene er primært forbundet med etterforskning, saksbehandling og klagebehandling. Derfor fremmer Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med forslag om tilleggsbevilgninger til politiet som følge av ekstrakostnader med hensyn til håndhevelse av det nye regelverket.»

Komiteen er stort sett enig i alt, men det er dog en liten forskjell mellom regjeringspartiene og opposisjonen. Regjeringspartiene har merket seg at regjeringen understreker at det ikke er noen forutsetning for å iverksette ordningen at det skjer en økning av kontrollnivået samtidig som ordningen trer i kraft. Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti mener at kontrollnivået bør økes betraktelig, og at dette vil føre til økte kostnader og ekstra årsverk.

Det var meningen at denne loven skulle gjelde fra 1. mai i år. Dette lot seg ikke gjøre. Komiteen ønsket å bruke forsvarlig tid, og det ble også benyttet muligheten til å ha en høring. Dette var det ingen organisasjoner som ønsket å bidra til.

De siste ti årene har 320 personer mistet livet i båtulykker, hvorav 31 i 2009. Det er vårt håp at man med denne loven skal kunne redusere antall ulykker betraktelig.

Vi håper også at de som er født før 1980, også tar prøven, for på denne måten å være med på å øke sikkerheten til sjøs. Man kan ikke se bort fra at det har vært en stor økning når det gjelder bl.a. råkjøring på sjøen.

Det er anslått at ca. 100 000 båtførere under 30 år må ha båtførerbevis i år. For én måned siden hadde ca. en fjerdedel tatt båtlappen. Det er annerledes i dag enn tidligere når det gjelder type og størrelse på båt. Tidligere begynte man med en liten båt og kjøpte seg – dvs. jobbet seg – oppover. I dag, med bedre økonomi og muligheter, har man større frihet, og mange begynner med en relativt stor båt. Derfor er det kanskje ekstra viktig med den nye loven.

Ellers er det fra noen hold ønsket at båtførerbevis skal innehas av alle, uansett alder. Dette kan sikkert diskuteres. La oss begynne med dem som er født etter 1980, og se hvordan det fungerer.

Jeg legger med dette fram forslaget fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

Presidenten: Representanten Per Roar Bredvold har tatt opp det forslaget han refererte til.

Else-May Botten (A) [11:51:59]: Dagens lovforslag er meget dagsaktuelt med tanke på den årstiden vi nå går inn i. Sitatet fra sangen til Postgirobygget «En solskinnsdag» kan nok være beskrivende for den gleden mange sjøentusiaster føler som nå er på tur til å innta sjølivet. Sitatet er:

«Jeg sitter ne’på berget og ser utover havet

en solskinnsdag i ferien min

i sommer skal jeg surfe stå på vannski og bade

ja denne ferien tror jeg blir fin»

Noen er glad i fart og alkohol, og kan lett sette seg selv og andre på sjøen i fare. Regjeringen ønsker å bidra til at sommeridyllen på sjøen skal bli fin for alle. Derfor mener vi det er viktig å øke kunnskapen til båtførerne og bidra til sikrere båtturer.

Det er god grunn til å innføre lovendringer som bidrar til økt sjøsikkerhet, når vi ser at hele 529 mennesker har dødd i ulykker i forbindelse med fritidsbåter de siste 15 årene. At alkoholbruk bidrar til skader og dødsfall til sjøs, er det ingen tvil om. Uvettig kjøring og mangel på bruk av redningsvest har ført til det samme. Derfor er det jubel å hente i bransjen når vi nå kommer med disse lovendringene. Lovforslaget om kjøreforbud til sjøs og inndragning av båtførerbevis må ses i sammenheng med regjeringens beslutning om å innføre krav til obligatorisk båtførerbevis. Lovforslaget har til hensikt å styrke sjøsikkerheten. Jeg mener at saksordføreren på en glimrende måte har gått gjennom teknikken i lovendringene.

Det er en samlet komité som slutter seg til regjeringens forslag om sanksjonsordningene, slik at førere uansett alder kan bli fratatt retten til å kjøre båt ved uvettig kjøring og alvorlige overtredelser av loven.

Arbeiderpartiet er glad for at vi nå har fått på plass disse sanksjonene for å bidra til økt sjøsikkerhet. I tiden framover vil det være viktig å få ut informasjon om hvor man kan ta kurs, hvem som må ta båtførerbeviset, og hvilke sanksjoner som faktisk gjelder. Derfor er vi glad for at Sjøfartsdirektoratet nå gjennomfører en informasjonskampanje rundt dette i sommer. Regjeringen mener at sunt båtvett og bedre kompetanse til sjøs vil bidra til en tryggere sommer for alle som ønsker å nyte sjølivet.

Statsråd Trond Giske [11:54:27]: Da regjeringen vedtok å innføre krav til obligatorisk båtførerbevis i oktober 2008, ble det samtidig besluttet at det skulle settes i gang et arbeid med å utarbeide en lov som ga adgang til å inndra båtførerbeviset eller ilegge kjøreforbud for dem som ikke har båtførerbevis. Et lovforslag om dette ble framsatt av regjeringen 12. mars i år, og det er temaet for dagens innstilling.

Innføringen av obligatorisk båtførerbevis var en milepæl i arbeidet med sikkerhet til sjøs. Aldri tidligere hadde det blitt stilt krav til kompetanse for førere av fritidsbåter. Regjeringen og båtfolket selv så at det var en klar sammenheng mellom kunnskapen til båtførerne og sikkerhet til sjøs. Kravet til obligatorisk båtførerbevis har som kjent trådt i kraft 1. mai i år, og selv om jeg hadde håpet at flere hadde gjennomført båtførerprøven til nå, er jeg overbevist om at langt flere vil gjøre det nå som båtsesongen står for døren.

Da regjeringen innførte krav til båtførerbevis, var det en vanskelig avveining hvor vi skulle sette aldersgrensen for dem som måtte tilfredsstille kravet. Når vi satte grensen til 1. januar 1980, behøver ikke de som er født før denne datoen, å ta båtførerprøven, men vi var tydelige på at selv om grensen ble satt slik, vil vi komme med trussel om sanksjoner for båtførere som er født før 1. januar 1980 dersom de begår grove lovbrudd til sjøs. Disse kan med regjeringens forslag miste retten til å føre fritidsbåt. For dem som har båtførerbevis, kan dette bli inndratt. Lovforslaget innebærer at en person født før 1. januar 1980 som blir ilagt kjøreforbud, må bestå båtførerprøven før vedkommende kan kjøre båt igjen. Det samme gjelder for dem som får inndratt beviset, selv om de har bestått prøven tidligere.

Regjeringens forslag går altså ut på at en båtfører som fører en fritidsbåt som omfattes av ordningen med obligatorisk båtførerbevis, kan miste retten til å føre en slik dersom vedkommende begår et grovt lovbrudd. Det framgår ikke av loven hva som anses som et grovt lovbrudd, men i forskriftsutkastet som vil bli gitt i medhold av loven, er det lagt opp til at bl.a. føring av båt med promille og grov uaktsom navigering medfører tap av førerett. Den normale tapsperioden er foreslått til ett år. Ved skjerpede omstendigheter kan føreretten tapes i inntil fem år. Av forskriftsutkastet framgår det bl.a. at føring av fritidsbåt med promille over 2, skal anses som en skjerpende omstendighet. På samme måte som i vegtrafikkloven er det domstolene som vil fastsette tap av førerett med mindre vedkommende båtfører har akseptert et forelegg.

Når det gjelder håndhevelse av ordningen, vil det være politiet som står for kontroll med båtførerbevis. Jeg ser at noen av opposisjonspartiene har bedt regjeringen om å fremme en tilleggsbevilgning til politiet som følge av det nye regelverket. Det er et område som jeg trygt overlater til justisministeren og til politiet. De vil se på hvordan dette skal prioriteres, og hvilke ressursbehov man har for å følge opp det nye regelverket.

Når denne lovendringen trer i kraft, er det første gang det er mulig å frata en båtfører retten til å føre båt. Både innføringen av obligatorisk båtførerbevis og trusselen om tap av førerett er således milepæler i arbeidet med sikkerhet til sjøs. Samlet sett – og ikke minst på sikt – har jeg tro på at disse tiltakene vil gjøre det tryggere å ferdes til sjøs, noe som vil være til glede for alle som bruker sjøen som fritidsområde.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 3667)

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har Per Roar Bredvold satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med forslag om tilleggsbevilgninger til politiet som følge av ekstrakostnader med hensyn til håndhevelse av det nye regelverket.»

Forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å føre opp på dagsordenen som egen sak i et senere møte.

Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt vedtak til

lov 

om endringer i fritids- og småbåtloven (kjøreforbud  til sjøs og inndragning av båtførerbevis)

I

I lov 26. juni 1998 nr. 47 om fritids- og småbåter gjøres følgende endringer:

Nytt kapittel 3 A skal lyde:

Kapittel 3 A. Tap av førerett m.v.

§ 28 a Tap av retten til å føre båtførerbevispliktig fritidsbåt m.v.

Blir en person som har rett til å føre båtførerbevispliktig fritidsbåt ilagt straff, kan det i dommen eller forelegget fastsettes at personen ikke lenger skal ha slik førerett dersom lovbruddet er grovt og dersom hensynet til sjøsikkerheten, miljøet eller allmenne hensyn ellers krever det. Beslutning som nevnt i første punktum kan gå ut på at båtførerbevis inndras, eller at person som ikke har plikt til å ha båtførerbevis, gis et kjøreforbud.

Tap av førerett skal settes til minst ett år. Det kan likevel besluttes tap av føreretten for en kortere periode dersom tapet ellers får urimelige virkninger eller det foreligger andre særlige forhold.

Den som taper retten til å føre båtførerbevispliktig fritidsbåt, skal ha bestått båtførerprøven før vedkommende kan føre slik båt igjen.

Finner politiet at føreren eller eieren av en fritidsbåt, eller den som på eierens vegne har rådigheten over fritidsbåten, med skjellig grunn er mistenkt for et straffbart forhold som kan medføre tap av retten til å føre båtførerbevispliktig fritidsbåt, kan en polititjenestemann midlertidig tilbakekalle føreretten ved å ta beslag av båtførerbeviset eller ved å ilegge kjøreforbud til person som ikke har plikt til å ha båtførerbevis. Spørsmålet om å opprettholde midlertidig tap av føreretten skal snarest mulig forelegges for en tjenestemann som hører til påtalemyndigheten. Beslutningen skal være skriftlig. Dersom den mistenkte ikke samtykker i det midlertidige tilbakekallet av føreretten, må spørsmålet innen tre uker oversendes tingretten til avgjørelse.

Når tap av førerett er rettskraftig avgjort, eller det er truffet vedtak om midlertidig tilbakekall av retten til å føre fritidsbåt og midlertidig beslag av båtførerbevis, plikter rettighetshaveren straks å levere båtførerbeviset til politiet.

Kongen gir forskrift med nærmere regler om fastsetting av tap eller midlertidig tilbakekall av førerett, herunder hva som skal anses som grove lovbrudd, hvilke overtredelser som gir grunnlag for tap av førerett utover ett år, og under hvilke omstendigheter føreretten kan tapes for mindre enn ett år. Kongen kan også gi forskrift om anvendelse av kapitlet på Svalbard og Jan Mayen.

§ 28 b Tilbakekall av retten til å føre fritidsbåt m.v. på grunn av særlige forhold

Dersom innehaveren av føreretten ikke er edruelig eller hans vandel for øvrig er slik at han ikke anses skikket til å føre fritidsbåt, kan politimesteren eller den han gir myndighet, tilbakekalle retten til å føre båtførerbevispliktig fritidsbåt for en bestemt tid, hvis hensynet til sjøsikkerheten, miljøet eller allmenne hensyn ellers krever det.

§ 28 c Sperrefrist for retten til å føre båtførerbevispliktig fritidsbåt

Blir en person som ikke har førerett, ilagt straff for en overtredelse som ville ha ført til tap av retten til å føre fritidsbåt i medhold av § 28 a, skal det i dommen eller forelegget fastsettes en sperrefrist for å kunne gi personen førerett. § 28 a annet ledd gjelder tilsvarende for sperrefristens lengde.

Er personen yngre enn den lovlige minstealderen for slik førerett, løper sperrefristen til det er gått minst ett år fra den dagen vedkommende oppnår minstealderen.

Blir en som ikke har førerett, med skjellig grunn mistenkt for et straffbart forhold som kan ha betydning for adgangen til å få båtførerbevis, kan politimesteren eller den han gir myndighet, bestemme at førerett ikke kan erverves før saken er endelig avgjort, likevel ikke ut over tre måneder uten kjennelse av tingretten.

Kongen gir forskrift med nærmere regler om fastsetting av sperrefrist.

II

Lover gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli ført opp til annen gangs behandling i et senere møte i Stortinget.