Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2011 kl. 10

Dato: 16.02.2011

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Bent Høie til arbeidsministeren, vil bli besvart av justisministeren som rette vedkommende.

Bent Høie (H) [12:15:37]: «Høyre ba regjeringen i 2008 å endre kravet til underhold, slik at dette kom opp på et mer realistisk nivå. Dette stemte regjeringspartiene mot. Arbeiderpartiets integreringsutvalg mener derimot dette er en god idé, og tok det opp blant sine forslag forrige onsdag.

Vil regjeringen nå snu i denne saken, og støtte Høyres forslag?»

Statsråd Grete Faremo [12:16:04]: Regelverket om det skjerpede underholdskravet er nylig innført, og regjeringen er opptatt av å følge praksis nøye for å se om det er behov for endringer.

Departementet har bedt UDI rapportere effektene av ny lovgivning på særskilte områder, herunder effekten av underholdskravet. Vi følger derfor nøye med på praktiseringen av det nye regelverket og vurderer fortløpende om det er behov for endringer.

Departementet vil bl.a. med grunnlag i rapporteringen fra UDI foreta en gjennomgang av underholdskravet. Hva som vil bli resultatet av denne gjennomgangen, er det for tidlig å si noe om nå.

Bent Høie (H) [12:16:51]: Hva er det som vil være kriteriene for hvordan regjeringen vurderer om det skjerpede underholdskravet er vellykket eller ikke? Jeg oppfatter at Arbeiderpartiets integreringsutvalg allerede nå har slått fast at dagens nivå er for lavt. Det må jo da bety at de er enig med Høyre i at et høynet underholdskrav vil bedre integreringen i det norske samfunnet gjennom at en da får en ekstra sterk motivasjon for å delta i arbeidslivet.

Er det den type kriterier også regjeringen vil legge til grunn når man vurderer om et forhøyet underholdskrav er vellykket?

Statsråd Grete Faremo [12:17:39]: Integreringsspørsmål er viktige, og jeg er glad for at disse spørsmålene også er fulgt opp grundig og nøye i flere partier. For Arbeiderpartiets vedkommende vil vi ha en grundig prosess, og dette vil være en av hovedsakene på partiets landsmøte.

Når det gjelder regjeringen, følger vi opp de nye reglene og ber som sagt UDI rapportere effektene av dette på flere områder. Det vi følger, er ikke bare utslaget av nytt nivå, men også eventuelle spesielle utslag, ikke minst med tanke på situasjonen for barn og familier med barn og også for studenter, som kan være i en mer dynamisk livssituasjon enn kravene til underhold egentlig bygger på.

Presidenten: Representanten Bent Høie, til oppfølgingsspørsmål?

Representanten Høie ønsker ikke ordet til oppfølgingsspørsmål, og vi går da videre til neste spørsmål.