Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 2011 kl. 10

Dato: 23.02.2011

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Torgeir Trældal (FrP) [12:22:56]: «Nestlederen i reindriftsstyret uttaler til NRK at det er en forutsetning at den kommende fastansatte reindriftssjefen behersker samisk.

Mener statsråden det er rett å sette slike krav til en stilling som reindriftssjef, da dette vil føre til en ekskludering av kompetente og godt kvalifiserte søkere?»

Statsråd Lars Peder Brekk [12:23:16]: Reindriftsnæringen er en næring med sammensatte utfordringer – la meg si det først. Det handler om økologi, det handler om økonomi, og det handler om kultur innenfor en minoritetspolitisk ramme hvor Norge har forpliktelser i henhold til nasjonal og internasjonal rett. Det handler om en forholdsvis liten, men svært arealkrevende næring som skal ha sin plass i det norske samfunnet, bl.a. med en stadig økende konkurranse fra andre arealinteresser.

Reindriftssjefsstillingen innebærer således en sentral posisjon i et krevende forvaltningsmessig og politisk landskap, og vedkommende må nyte generell tillit uavhengig av ståsted. Det vil derfor være avgjørende at reindriftssjefen har ledererfaring, solid innsikt i forvaltning, god forståelse av politiske og samfunnsmessige forhold i tillegg til innsikt i reindriftsfaglige og kulturelle sider. Når det gjelder språkkompetanse, er det viktig at reindriftsforvaltningen som en helhet betraktet besitter en slik kompetanse. I den ansettelsesprosessen vi nå går inn i, vil det til syvende og sist dreie seg om en totalvurdering ut fra en rekke forhold. Det er i seg selv viktig å få på plass en ny reindriftssjef, og det vil dreie seg om å finne den mest egnede, alle ulike hensyn tatt i betraktning.

Torgeir Trældal (FrP) [12:24:36]: Jeg føler at jeg ikke helt fikk svar på spørsmålet om man vil ha som et krav at en skal kunne snakke samisk. Hvis det er slik at en må kunne snakke samisk, må en spørre seg om hvilken type samisk, for det er ni typer: Det er sørsamisk, umesamisk, pitesamisk, lulesamisk, nordsamisk, skoltesamisk, enaresamisk, kildinsamisk og tersamisk.

Så spørsmålet til landbruks- og matministeren er: Hvis en må kunne snakke samisk, hvilket av disse ni språkene vil han at søkeren skal ha kompetanse i, og hvordan har han tenkt å velge det ut?

Statsråd Lars Peder Brekk [12:25:17]: Jeg skal prøve å utdype det jeg sa i mitt første innlegg, litt mer.

Utgangspunktet for ansettelsesprosessen er at vi må ha en leder som har tillit i ulike grupperinger. Denne lederen må ha solid innsikt i forvaltning og god forståelse for både politiske og samfunnsmessige forhold. Så er det viktig, sånn som jeg ser det, at reindriftsforvaltningen som helhet har god språklig kompetanse. Jeg kjenner ikke til om det skal dekke alle de områdene som representanten Trældal nevner, men en må i alle fall ha god språklig kompetanse med hensyn til næringens behov. Så er det en totalvurdering som vil avgjøre hvem en velger. Mitt utgangspunkt er at reindriftsforvaltningen har en slik kompetanse, og så må vi finne den best egnede lederen innenfor den rammen.

Torgeir Trældal (FrP) [12:26:09]: Hvis jeg tolker statsråden rett, er det ikke et absolutt krav at man kan samisk. Det er forvaltningen som skal avgjøre det i sin helhet. Det er jeg veldig glad for.

Når det gjelder hvor mange av det samiske folket som snakker samisk, har vi ikke SSBs tall, men Norske Samers Riksforbund har sagt at det kun er 15 pst. av alle samer som faktisk kan snakke samisk. Derfor er jeg glad for dette, og jeg vil følge med på ansettelsen og påse at det ikke er språket som avgjør, men kompetansen. For hvis man bare skal legge vekt på språk, vil kompetansen kanskje måtte vike i neste omgang. Vi har sikkert masse fantastiske folk som har gått på landbrukshøyskolen i Ås, som har gode kvalifikasjoner, men som ikke kan samisk, som her får muligheten til å søke. Så jeg håper at det blir slik.

Statsråd Lars Peder Brekk [12:27:06]: Representanten Trældal har oppfattet meg riktig. Det som er mitt poeng, og som jeg har lyst til å understreke, er at kunnskap om samisk språk er viktig når vi snakker om reindriftsnæringen. Derfor er det også et klinkende klart krav at reindriftsforvaltningen har denne kompetansen.

Når vi skal lete etter en ny leder, er det ytterligere krav vi må være oppmerksom på, som ledererfaring, kunnskap om politiske forhold m.v. Det er ingen ulempe at en ny leder kan samisk – det vil jeg understreke – men kravet er at det er reindriftsforvaltningen som skal ha språklig kompetanse. Vi skal finne den beste lederen innenfor de totale kravspesifikasjonene som vi har.