Stortinget - Møte mandag den 5. desember 2011 kl. 12

Dato: 05.12.2011

Dokumenter: (Innst. 79 L (2011–2012), jf. Prop. 15 L (2011–2012))

Sak nr. 5 [16:37:31]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om midlertidig endring i pengespilloven (gave til Norges idrettsforbund og olympiske paralympiske komité)

Talere

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Etter ønske fra komiteen vil presidenten foreslå at taletiden begrenses til 40 minutter og fordeles med inntil 5 minutter til hvert parti og inntil 5 minutter til medlem av regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at det gis anledning til replikkordskifte på inntil tre replikker med svar etter innlegg fra medlem av regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter

– Det anses vedtatt.

Gunn Karin Gjul (A) [16:38:45]: (komiteens leder og ordfører for saken): Norges idrettsforbund feirer i år sitt 150-årsjubileum. Som landets største frivillige organisasjon med 2,1 millioner medlemmer ønsker vi gjennom behandlingen i dag å gjøre stas på dem med en gave. Det skal gjøres gjennom en egen lottotrekning i regi av Norsk Tipping den første helgen i januar. Dette er den samme helgen som Idrettsforbundet arrangerer sin årlige idrettsgalla. Siden en slik gave vil berøre den lovfestede fordelingsnøkkelen for overskuddet fra Norsk Tipping, er det nødvendig med en midlertidig lovendring.

I forslaget fra regjeringen er det foreslått at lottotrekningen fordeles slik at 50 pst. går til fordeling etter den vanlige tippenøkkelen, mens den andre halvdelen blir gaven til Norges idrettsforbund. I en vanlig spilleomgang vil gaven utgjøre ca. 14 mill. kr. Det jobbes nå både fra Norsk Tippings og Norges idrettsforbunds side med en særskilt markedsføring av trekningen som vil være lørdag 7. januar. Vi kan derfor forvente at omsetningen for denne spilleomgangen vil bli betydelig høyere – og dermed også gaven.

Fremskrittspartiet er i sine merknader til saken bekymret for at denne midlertidige lovendringen vil skape presedens for at også andre aktører som mottar spillemidler, kan oppnå det samme senere. Dersom man kjenner historien til Norsk Tipping, vil man skjønne at det er helt uaktuelt. Faktum er at Norges idrettsforbund var en av stifterne av Norsk Tipping i 1947. Ved stiftelsen eide Norges idrettsforbund 40 pst., staten 40 pst. og Norges Fotballforbund 20 pst. Overskuddet ble den gang fordelt mellom idrett og vitenskap. Først i 1986 kom kultur inn i tippenøkkelen, og så sent som i 2005 ble ideelle organisasjoner en del av tippenøkkelen.

Norges idrettsforbund er altså en av grunnleggerne av Norsk Tipping, og denne måten å finansiere gaven på vil vise de tette historiske båndene som har vært mellom Norges idrettsforbund og Norsk Tipping i over 60 år. Det er også en flott måte å minne det norske folk på at Norsk Tipping har to viktige formål:

  • å finansiere idrett, kultur og frivillighet gjennom at hele overskuddet går til disse formålene

  • å sikre en ansvarlig spillpolitikk som hele tiden passer på at spillene som tilbys, ikke fører til spillegalskap

Norges idrettsforbund er en svært viktig aktør i det norske samfunnet. Med sine 2,1 millioner medlemmer og 11 936 idrettslag er forbundet representert i alle landets kommuner og engasjerer svært mange barn og unge i forskjellige idrettsaktiviteter. Forbundet har sjøl de siste årene fokusert på frafall av ungdom. Derfor ønsker vi i Stortinget i likhet med regjeringen at gaven skal gå til å videreføre og styrke Norges idrettsforbunds satsing på ungdom.

Derfor vil flertallet i denne sal at vi i dag støtter den midlertidige endringen av loven, slik at det blir mulighet til i den første spillomgangen i 2012 å gi en gave til Norges idrettsforbund, som de virkelig fortjener for den innsatsen de har gjort for ikke minst barn og unge gjennom mange generasjoner.

Helt til sist vil jeg fra denne talerstolen gratulere Norges idrettsforbund med 150-årsjubileet.

Øyvind Korsberg (FrP) [16:43:00]: La meg bare starte der forrige taler avsluttet, nemlig med å gratulere Norges idrettsforbund med 150-årsjubileet. Det er jo virkelig på sin plass. Det er ikke tvil om at Norges idrettsforbund gjør en fantastisk jobb, og det har de gjort i generasjoner. Idretten har en enormt viktig betydning i det norske samfunnet, og det gjøres en utmerket jobb over hele landet i så måte.

Nå i disse gavetider er det selvfølgelig hyggelig å registrere at man ønsker å gi norsk idrett en gave. Den beste gaven man kan gi, er jo noe som mottakeren virkelig trenger. Om mottakeren trenger disse rundt 15 mill. kr som det her er tenkt, eller om behovet er mye større, ja, da er nok det siste absolutt tilfellet. Det norsk idrett trenger, er en skikkelig satsing, et skikkelig løft, og at man for fremtiden endrer rammevilkårene slik at man får midler som står i stil med det som er behovet.

Det man har sett over mange år, er at etterslepet på finansiering av idrettsanlegg rundt omkring i Norge har økt betydelig. Det er mange idrettsanlegg som ikke blir realisert, og mye forfaller. Det idretten trenger, er et skikkelig økonomisk løft. Dessverre er det ikke flertall for det i denne salen.

Det man legger opp til fra regjeringens side, og som flertallet her støtter, er en symbolsk gave, vil jeg si, til idretten, som noen andre betaler regningen for. Det er slik at de andre frivillige organisasjonene er med og betaler den regningen når man endrer tippenøkkelen. Det er bl.a. Redningsselskapet og Røde Kors og andre organisasjoner som vil få mindre når man foretar denne endringen. Det synes jeg er trist, all den tid disse organisasjonene under denne regjeringen så til de grader har vært tapere. Man gir gaver til noen og tar fra andre som allerede er blitt fratatt sine midler under denne regjeringen.

Det som burde vært gjort, var å endre fordelingsnøkkelen når det gjelder tippemidlene. Hadde man tatt utgangspunkt i det forslaget vi fremmet i denne salen, og som ble behandlet for om lag 14 dager siden, og endret tippenøkkelen, ville norsk idrett ha fått ca. ½ mrd. kr mer i økte midler – uten at noen andre hadde måttet betale den regningen. Samtidig hadde vi sørget for å kompensere dette ved å endre fordelingen over statsbudsjettet til andre frivillige lag og organisasjoner. På den måten hadde man bare hatt vinnere, for å bruke idrettens språk. Dette er det altså ikke et flertall i denne sal som ønsker å være med på. Jeg må si at det er skuffende, men de andre partiene ønsker å vente på idrettsmeldingen. Dette skjer til tross for at man på Arbeiderpartiets landsmøte har gått inn for å endre tippenøkkelen, og til tross for at både Høyre og Senterpartiet har uttrykt at de støtter den endringen. Men man er ikke mer aktiv enn at man må vente på at regjeringen legger fram idrettsmeldingen.

Denne trekningen skal skje gjennom Norsk Tipping. Det vi hadde sett for oss, var at man gjennomførte en ekstra trekning, men man har altså ikke kapasitet eller tekniske løsninger som gjør det mulig. Det må jeg si forundrer meg veldig. Men når man ser på den knusende kritikken Norsk Tipping har fått – over år – fra Riksrevisjonen, er jeg vel kanskje ikke så forbauset. Det virker nærmest som om Norsk Tipping på mange måter har levd litt i sin egen teknologiske verden og ikke hengt med på de forskrifter og krav som gjelder når det er snakk om å få inn anbud. Dermed har man også kommet på etterskudd når det gjelder den teknologiske utviklingen, noe som gjør at man ikke er i stand til å omstille seg eller ha en fleksibilitet til å kunne gjennomføre ekstratrekninger dersom det skulle være ønskelig.

Til slutt vil jeg ta opp Fremskrittspartiets forslag i innstillingen.

Presidenten: Representanten Øyvind Korsberg har tatt opp de forslag han refererte til.

Olemic Thommessen (H) [16:48:32]: Dette er jo en gladsak, og vi skal ikke helle for mye malurt i begeret. Det fortjener den ikke.

Det er for Høyre to ting som henger i luften. Det ene er et spørsmål, og det andre er et forslag. Spørsmålet er: Hvordan i all verden kan det være slik at Norsk Tipping ikke klarer å gjennomføre en 53. trekning? Det er sikkert redegjort godt for, men jeg må nok si at det henger noen spørsmål i luften rundt det, som vi ikke har fått noe godt svar på. Så kunne jeg også være vemmelig og spørre om ikke statsråden hadde sjekket dette før hun lovte bort en ekstra trekning. Så vemmelig skal jeg ikke være, men oppriktig talt: Norsk Tipping besitter altså en armé av folk med teknisk kompetanse på dette området. Det er merkelig at man ikke har fått et ordentlig svar, at man ikke har avklart dette på forhånd. Det kunne forhindret at vi hadde kjørt oss inn i dette litt dumme sporet som denne saken, som i utgangspunktet bare var en god sak, har kommet i.

Det sporet vi har kommet i, er rett og slett at den gaven vi gir, blir betalt av andre – den får litt karakter av det. Det er de andre formålene som da vil lide under at vi nå endrer nøkkelen for denne ene trekningen. Det hadde ikke blitt slik hvis det hadde vært en ekstra trekning.

Derfor har Høyre kommet med et forslag, ikke som et forslag til denne saken, men som et signal som er å oppfatte som en invitasjon til Stortinget for hvordan vi kan gjøre dette på en litt lempeligere måte. Vi signaliserer at vi i forbindelse med nysalderingen vil finne 15 mill. kr som vi legger inn i denne potten, og så foreslår vi at trekningen gjennomføres etter den nøkkelen som gjelder. Selvsagt skal det være en jubileumstrekning, selvsagt skal Norsk Tipping og idretten gjennomføre sitt prosjekt med ekstrapremier – de har masse planer om hvordan dette skal gjøres. Det mener Høyre bør gå som planlagt. Men finner vi 15 mill. kr, som er tallet her, vil vi kunne legge det inn. Idretten ville få en pen oppside, og også de andre formålene her ville få en hyggelig hilsen dersom omsetningen blir større. Det vil komme godt med.

Vi har tidligere i høst hatt diskusjoner bl.a. om Redningsselskapet, som forteller oss at der er det også behov for midler. Jeg er helt sikker på at et slikt grep ikke ville gjøre at det ville bli mindre oppmerksomhet rundt idretten. Det er et rent planleggingsspørsmål.

Jeg la merke til at Høyre ikke er en del av innstillingen. Det er en inkurie. Vi støtter forslaget til innstilling. Men formuleringen er slik at regjeringen ikke behøver å benytte seg av den anledningen denne hjemmelsendringen gir. Det som gis nå, er en mulighet for regjeringen til å endre tippenøkkelen for denne ene trekningen. Vi støtter innstillingen. Vi gir regjeringen den muligheten, men vi håper at partiene på Stortinget vil være med i nysalderingen og finne de 15 mill. kr som gjør at regjeringen ikke behøver å benytte seg av denne muligheten, men at de kan legge de 15 mill. kr inn i potten og finne en smidig løsning som gjør at vi kan ha en fest den 7. januar der det kommer inn masse hyggelige penger til idrettens 150-årsfeiring – det er vi glad for alle sammen – uten at det skal henge igjen en bismak hos dem som da faktisk får litt mindre penger.

Jeg merker meg at det ikke har vært noen veldig stor oppslutning i komiteen om dette ennå. Det tror jeg kanskje henger sammen med at man tror at man da ville avlyse hele det opplegget som Norsk Tipping og norsk idrett har planlagt. Det mener vi altså ikke. Så håper vi at man får tygget litt mer på dette frem til behandlingen av nysalderingen, og at vi da finner frem til en bedre løsning. Det er en invitasjon fra Høyre til regjeringspartiene og til de andre partiene i opposisjonen som jeg håper man blir med på.

Statsråd Anniken Huitfeldt [16:53:34]: Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité – NIF – fyller 150 år i 2011. NIF er jo en viktig aktør i sivilsamfunnet og den største frivillige organisasjonen i Norge med mer enn 2 millioner medlemmer. Forbundet er representert i alle landets kommuner og engasjerer svært mange barn og unge i ulike aktiviteter. De seneste årene har det vært en stor fokusering på frafall blant ungdom, og regjeringen ønsker i anledning jubileet å gi en gave som kan bidra til å videreføre og styrke Idrettsforbundets satsing på ungdom. Jeg ønsker derfor å markere anledningen ved å gi forbundet halvparten av overskuddet fra en særskilt lottotrekning.

Norsk Tipping omsetter for ca. 70 mill. kr i en ordinær lottoomgang. Etter fradrag for gevinster og andre kostnader gjenstår det normalt 25 mill. kr til fordeling etter tippenøkkelen. Det foreslås at overskuddet i den aktuelle lottoomgangen fordeles slik at 50 pst. av overskuddet tilfaller NIF i gave, mens 50 pst. fordeles etter den ordinære tippenøkkelen. Det er imidlertid ventet at omsetningen i den aktuelle spilleomgangen vil bli høyere enn normalomsetningen. Hvor stor den blir, vil først bli klart når trekningen er avholdt.

Så har det vært snakk om hvorfor man ikke legger opp til en ekstra spilleomgang. Det er jo slik når det gjelder systemutvikling, at alt er teknisk mulig, men det har også en kostnad. Vi har fått tall for disse kostnadene, både markedsføringskostnadene og de tekniske kostnadene ved omprogrammering. Dem har vi vurdert som for store.

Hvis Norsk Tipping skulle gjennomføre en ekstra omgang, måtte man omprogrammere alle kommisjonærenes system, og det ville medføre en del ekstrautgifter. Derfor ville det koste for mye i forhold til det som er poenget med Norsk Tipping, nemlig at overskuddet skal gå til formålene. Det er en god tanke, som vi har sett nøyere på. Det er teknisk mulig, men det vil koste for mye. Det har ikke noe å gjøre med at Norsk Tipping ikke har god nok teknologi – de har meget god teknologi – men den skal være sikker. Per i dag er det ikke faglig forsvarlig å gjøre det på den måten. Vi mener det likevel er viktig å innføre en ekstraomgang og ikke gi penger i nysalderingen, for vi ønsker også oppmerksomhet rundt Norsk Tippings spill og de gode formålene som Norsk Tippings spill går til. Derfor mener vi at dette er den beste løsningen. Dersom det skulle avholdes en ekstra trekning i tillegg til den ordinære lottotrekningen, ville det kreve store investeringskostnader med hensyn til teknisk implementering og markedsføring, som jeg var inne på.

Jeg ser, i likhet med komitéflertallet, på den valgte løsningen som mest hensiktsmessig, både når det gjelder valg av trekningsmodell, og det at vi har valgt å finansiere gaven gjennom en særskilt trekning istedenfor å finansiere gaven over statsbudsjettet.

Jeg er sikker på at vi har valgt det alternativet som i størst mulig grad vil gi positive ringvirkninger både for idretten og for Norsk Tipping, samtidig som det i minst mulig grad vil få negativ innvirkning på de øvrige formålene. Derfor er jeg glad for at flertallet i komiteen har sluttet seg til forslaget om endring i pengespilloven. Det er god tradisjon i Norge for at det er et stort flertall bak norsk pengespillpolitikk, og jeg tror det er viktig at denne tradisjonen fortsetter.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Øyvind Korsberg (FrP) [16:57:21]: Jeg viser til Riksrevisjonens rapport om Norsk Tipping. Mitt spørsmål til statsråden er: På hvilken måte vil hun sørge for at Norsk Tipping driver innenfor lovlige rammer i framtiden?

Statsråd Anniken Huitfeldt: Det vil vi selvfølgelig sikre på alle mulige måter.

Olemic Thommessen (H) [16:57:53]: Ut fra statsrådens innlegg tror jeg kanskje det hersker en liten misforståelse rundt det innspillet som Høyre har kommet med. Det er mulig at merknaden er litt mangelfull, rett og slett. Jeg tror statsråden ser på Høyres forslag som et alternativ til det å ha – hva skal jeg si – en trekning med litt ekstra festivitas og ekstra premie rundt. Det er altså ikke meningen. Vi mener at de planene som idretten og Norsk Tipping har for alt det som vi nå skal glede oss over frem til den 7. januar, må kunne gå som planlagt – selvfølgelig mener vi det. Men vi mener at det hadde vært en litt rausere og litt hyggeligere inngang om vi hadde skåret klar av noen litt halvkjipe diskusjoner, hvis vi hadde spadd opp de ekstra pengene som hadde gjort at dette reelt sett hadde vært en gave og ikke bare en fordeling av andres penger.

Er det riktig at dette er en misforståelse?

Statsråd Anniken Huitfeldt [16:59:02]: Jeg forholder meg til det vi har lagt på bordet i dag. Jeg synes det er en god avveining mellom det at vi ønsker at pengene skal gå til NIF, til en jubileumsgave, samtidig som de andre formålene ikke skal være skadelidende. Jeg har tro på at denne spilleomgangen kommer til å innbringe mer inntekter, så jeg mener at det er en veldig god avveining mellom de ulike hensynene som ligger til grunn for at vi skal kunne gi denne gaven til NIF.

Øyvind Korsberg (FrP) [16:59:42]: Jeg må si jeg synes det er ganske forunderlig at statsråden på et seriøst spørsmål svarte på den korte måten som hun gjorde. Men statsråden skal få en ny sjanse.

Jeg vil bare sitere litt fra det som står i innstillingen, og som kommer fra Riksrevisjonen:

«Riksrevisjon finner det sterkt kritikkverdig at Kulturdepartementet som eier ikke har gjennomført tilstrekkelige tiltak for å sikre at Norsk Tipping AS fullt ut innretter seg i samsvar med lov og forskrifter om offentlige anskaffelser.»

Da ber jeg statsråden svare på hva hun vil gjøre for å sørge for at Norsk Tipping innretter seg etter de lover og forskrifter som gjelder, og at statsråden bruker minimum ett minutt på å svare.

Statsråd Anniken Huitfeldt [17:00:31]: Når det gjelder Kulturdepartementets eierstyring av Norsk Tipping, har det vært gjenstand for grundig behandling i Stortinget ved flere anledninger. Jeg har selv vært til stede i kontrollkomiteen, hvor vi grundig har gjennomgått alle mulige forhold ved Norsk Tipping. Vi har også hatt behandlinger i denne sal, hvor vi har gjennomgått alle mulige forhold knyttet til Norsk Tipping på en best mulig måte. Å bringe dette inn i denne sammenhengen synes jeg er uverdig med tanke på det denne diskusjonen handler om, nemlig en gave til Norges idrettsforbund.

Det er slik at Norsk Tipping følger de lover og regler som gjelder, og dersom det er ting som Riksrevisjonen peker på, retter vi det opp umiddelbart.

Presidenten: Replikkordskiftet er dermed omme.

De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Ib Thomsen (FrP) [17:01:33]: Alle vil idretten godt, og spesielt når den jubilerer. Tanken med forslaget er god, men vi har litt forskjellig innretning. Norsk idrett har fått mye penger ut av medieavtaler i mange år, og man har fått mye penger ut av Norsk Tipping i mange år, men mye penger betyr ikke at det er gode avtaler, og at man er framtidsrettet.

Nå bevilger vi ekstraordinære midler til idretten, og det er i forbindelse med at den har jubileum. Men hva gjør vi om et år? Idretten kommer ikke til å trenge mindre midler i framtiden – tvert imot – og da må vi finne gode og smarte løsninger. Det kan virke som om løsningen rundt finansieringen i dag er basert på en litt kortsiktig tankegang. Den er lite framtidsrettet, og det kan være et dolkestøt mot norsk idrett. Skjønner idrettslederne i Norge alvoret? Skjønner regjeringen alvoret i dette?

Idrettens viktigste samarbeidspartner fram til i dag har vært Norsk Tipping, fordi Norsk Tipping har vært en pengemaskin og har skaffet idretten utrolig mye penger gjennom alle år. Det er klart at Norsk Tipping har vært viktig, men nå er det på tide å se framover. Hva er det som rører seg i det spillmarkedet vi har i Norge i dag? Hva er det som rører seg i det spillmarkedet vi finner på nettet? Hva er det som rører seg når det gjelder dem som spiller hjemmefra? Hvorfor kan ikke de også være med og bidra til Norsk Tipping?

Det er umoralsk overfor Norsk Tipping ikke å slippe nye og andre aktører inn i markedet. Det er umoralsk av norsk idrett ikke å slippe til andre aktører. Nye aktører kan være med og løfte idretten og bidra til mer penger. Norsk Tipping tærer på reservene sine. De tærer på pengene, og alle ser at mindre og mindre blir utbetalt til norsk idrett i framtiden.

Utfordringen for norsk idrett vil være framtidig finansiering. Det er en fagliggjøring i stadig større deler av idretten – og pampene styrer, noe som på sikt kan undergrave den frivillige innsatsens sterke posisjon. Der har vi et ansvar. Dessuten trues idrettens indre samhold av synkende solidaritet mellom særforbundene og økt strid om vilkår for fordeling av offentlige midler. Ja, idretten kommer til å møte tøffe dager, og det bør vi være med og fronte. Vi bør legge til rette for idretten framover.

Jeg tror at disse utfordringene kan bryte ned idrettens viktigste rolle, og det er å stå sammen og skape gode muligheter for ungdommen.

Gunn Karin Gjul (A) [17:04:50]: Jeg må bare innrømme overfor denne salen at jeg hadde gledet meg til denne debatten i dag, for jeg syntes det var en veldig hyggelig ting vi skulle gjøre. Vi skulle nå faktisk feire Norges idrettsforbund og gi dem en gave de virkelig fortjener, og vi skulle dermed unngå en politisk krangel. Men Fremskrittspartiet har virkelig lagt opp til at vi skal ha en politisk krangel i denne salen, og den kan dessverre ikke stå helt uimotsagt.

Det jeg konstaterer, er at faktisk det eneste partiet som ikke synes at Norges idrettsforbund er verdig en gave i tillegg til å få penger over tippenøkkelen, er Fremskrittspartiet. Fremskrittspartiet er det eneste partiet som ikke vil gi Norges idrettsforbund en gave. Så sier man: Ja, men det er bare en symbolsk gave. Ja, det er en veldig viktig symbolsk gave, for gjennom denne gaven kan vi få markedsført for hele det norske folk på hvilken måte Norges idrettsforbund er finansiert. Det er gjennom Norsk Tipping og det at vi spiller på Lotto hver lørdag som gjør at vi faktisk får inn masse penger til Norges idrettsforbund. Derfor får vi en kjempeviktig markedsføring.

Jeg skjønner at Fremskrittspartiet synes det er problematisk, for de ønsker ikke å markedsføre overfor det norske folk at det er spillmonopolet i Norsk Tipping som har den viktige funksjonen. Et parti som ønsker å avvikle spillmonopolet, ønsker sjølsagt ikke at vi skal gjøre slike grep. Ib Thomsen sa nå i sitt innlegg at han mente at det var «umoralsk av norsk idrett ikke å slippe til andre aktører» for å finansiere norsk idrett. Ja, hvem er disse andre aktørene? Jo, det er internasjonale spillselskap som har hovedkontor på Cayman Islands. Du må jammen meg tro på julenissen hvis du tror at de vil tilføre mer penger til norsk idrett og til norske frivillige organisasjoner enn det et spillmonopol gjennom Norsk Tipping gjør.

Så til det med endring av tippenøkkelen. Når ble ideen om at vi skal endre tippenøkkelen, unnfanget? Jo, den ble unnfanget på landsmøtet til Det norske Arbeiderparti i april i år. Fremskrittspartiet fremmet sitt Dokument 8-forslag kort tid etter landsmøtet i Arbeiderpartiet. Men Det norske Arbeiderparti og flertallet i Stortinget har faktisk et demokratisk sinnelag. Vi skjønner at det må noen politiske prosesser til før vi kan endre tippenøkkelen. Vi må ha respekt for de organisasjonene som er kritiske. Og alle som representerer Fremskrittspartiet i denne salen, kan være ganske sikre på at er det noe som kommer til å bli gjennomført, er det en endring av tippenøkkelen, noe som kommer til å være til stor fordel for norsk idrett. Og en ting til: Vi garanterer også for inntektene framover gjennom at Norsk Tipping skal ha et spillmonopol.

Øyvind Korsberg (FrP) [17:08:02]: La meg begynne der representanten Gjul avsluttet. Hun garanterte at idretten skulle få midler også i fremtiden gjennom Norsk Tippings spillmonopol. Da forskutterer hun jo at det norske folk er nødt til å spille gjennom Norsk Tipping, og hvis det da skulle gå sånn at ingen spilte der, ville jeg gjerne se hvordan man skulle finansiere dette i framtiden.

La meg også rette opp det representanten Gjul sa om at vi har en politisk krangel. Det har vi ikke. Vi har en meningsutveksling i denne sal. Det er ingen krangel. Det må være lov å ha andre synspunkter enn dem som Arbeiderpartiet kommer med.

Når det gjelder spillmonopolet til Norsk Tipping, er det et faktum at dersom man hadde endret reglene og tillatt andre selskaper å etablere seg i Norge, hadde de ikke trengt å etablere seg i utlandet, slik som representanten Gjul pekte på. Årlig spiller norske spillere for et sted mellom 5 mrd. kr og 10 mrd. kr i utenlandske spillselskaper. Hadde man sørget for at disse selskapene hadde fått muligheten gjennom en lisensordning til å etablere seg i Norge, med et krav til utbytte for idretten – prosentvis som en del av omsetningen – ville norsk idrett ha fått mye, mye mer enn den jubileumsgaven som man legger opp til i denne proposisjonen. For det er helt riktig som representanten Ib Thomsen sa, at det også vil være et finansieringsbehov neste år og de kommende årene når det gjelder norsk idrett. Derfor vil vi endre tippenøkkelen, som vi har levert forslag om.

Forrige gang Stortinget endret tippenøkkelen, var det nettopp etter et forslag fra Fremskrittspartiet i denne salen. Så jeg tror Fremskrittspartiet har ganske mye å være stolt av og ganske mye man kan vise til når det gjelder de forslag vi har fremmet for å styrke idrettens økonomiske fremtid.

Jeg vil også få vise til at Særforbundenes Fellesorganisasjon kom med en uttalelse den 29. november i år, der de retter en kraftig kritikk mot regjeringen for manglende finansiering når det gjelder idretten.

Til slutt: Jeg vet ikke helt hvor jeg skal med det jeg skal si nå, men jeg må si at jeg stusser ganske mye over den måten kulturministeren opptrer i denne salen på. Når hun sier at Norsk Tipping følger de lover og regler som gjelder, er det stikk i strid med det som står i Riksrevisjonens rapport. Jeg ser frem til at kontroll- og konstitusjonskomiteen skal begynne behandlingen av den saken.

Statsråd Anniken Huitfeldt [17:11:20]: Dette har vært en oppklarende diskusjon. Mange har i denne debatten snakket pent om idretten, men jeg er – det må jeg si – veldig overrasket over at Fremskrittspartiets Ib Thomsen sier at idretten er umoralsk som ikke vil slippe til andre aktører på spillmarkedet. Det er en veldig viktig grunn til at norsk idrett fører den politikken som de gjør. Det er fordi vi ser at i land med en helt annen spillpolitikk går det ikke flere penger til ideelle formål, men tvert imot er det langt flere mennesker som utvikler spilleavhengighet.

Derfor er det mange land i Europa som ser til Norge, og som ser til norsk idrett, i kampen mot spilleavhengighet. Så jeg synes Fremskrittspartiet her både kommer med ganske krasse angrep på norsk idrett – de kaller den umoralsk – og så synes jeg heller ikke de tar ansvar for dette store sosiale problemet som spilleavhengighet er.

Vi vet at langt flere mennesker i Norge var spilleavhengige for noen år tilbake. De som tar kontakt med hjelpetelefonen i dag, er stort sett avhengige på internasjonale bettingselskaper. Så jeg mener at Norsk Tipping gir en veldig god ramme for en ansvarlig spillpolitikk. Vi har færre spilleavhengige enn før, men overskuddet går også til gode formål. Derfor synes jeg det er helt galt å kalle idretten for umoralsk. Vi har en idrettsbevegelse i Norge med høye etiske standarder som er opptatt av å inkludere barn og unge, men som ikke er opptatt av å tjene penger på en måte som utnytter mennesker som er spilleavhengige. Det synes jeg det står respekt av i forhold til norsk idrett.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 1149)

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Presidenten vil gjøre oppmerksom på at det i innstillingen står at den fremmes av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti. Høyre har i debatten understreket at også Høyre støtter innstillingen.

Under debatten er det satt fram to forslag. Det er forslagene nr. 1 og 2, fra Øyvind Korsberg på vegne av Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i den varslede idrettsmeldingen endre fordelingsnøkkelen for tippemidlene i tråd med Dokument 8:144 S (2010–2011).»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Norsk Tipping snarest driver sin virksomhet etter de lover og forskrifter som gjelder.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 74 mot 22 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 17.33.41)Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt vedtak til

midlertidig lov

om endring i pengespilloven (gave til Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité)

I

I lov 28. august 1992 nr. 103 om pengespill m.v. skal § 10 nytt fjerde ledd lyde:

I 2012 kan det gjennomføres en spilleomgang for tallspillet Lotto hvor overskuddet fra spilleomgangen fordeles med 50 % til Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, og 50 % fordeles etter første ledd tredje punktum.

II

Loven trer i kraft straks og gjelder til og med 31. desember 2012.

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 74 mot 21 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 17.34.22)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet. Presidenten regner med at Fremskrittspartiet vil stemme imot. – Det nikkes.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble bifalt med 69 mot 22 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 17.34.54)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli ført opp til annen gangs behandling i et senere møte i Stortinget.