Stortinget - Møte torsdag den 29. mars 2012 kl. 10

Dato: 29.03.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentantJohannes Vågsnes

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Johannes Vågsnes er død, nesten 89 år gammel.

Johannes Vågsnes representerte Aust-Agder Kristelig Folkeparti på Stortinget fra 1973 til 1985.

Johannes Vågsnes var født 7. mars 1923 og vokste opp på Tromøya ved Arendal. Fra 1946 var han bonde i Gjerstad. Ved siden av var han klokker i Tromøy menighet i mer enn 30 år og lærer i folke- og framhaldsskolen i mer enn ti år.

Vågsnes hadde i alle år et sterkt lokalt engasjement i både menighetsliv og organisasjonsliv, og i lokalpolitikken hadde han en rekke verv innenfor mange ulike fagfelt. I 1951 ble han valgt inn i Tromøy kommunestyre, hvor han senere var medlem av formannskapet. I åtte år fra 1963 var han fylkestingsrepresentant for Aust-Agder. Høsten 1946 var han med på å stifte Aust-Agder Kristelig Folkeparti, og noen år senere lokallag av partiet på Tromøya, der han selv også ble lagets første formann.

Hans landbruksbakgrunn førte ham også inn i representantskapet i Norges Bondelag og som ordfører i Norske Eggsentraler.

I 1973 ble Johannes Vågsnes valgt inn på Stortinget, et verv han hadde i tolv år. I alle disse årene var han medlem av den daværende kommunal- og miljøvernkomiteen. Det var dette som ble hans arena, og her gjorde han en solid innsats. Han var sterkt miljøinteressert og opptatt av lokalforvaltning og distriktsutbygging.

Sine interesser på disse områdene fortsatte han også med etter at stortingskarrieren var over. Han var bl.a. medlem i Rådet for Distriktenes Utbyggingsfond, leder i Rådet for Hardangervidda og medlem i styret for Norges Bank, avdeling Arendal.

De som arbeidet sammen med Johannes Vågsnes i Stortinget, husker ham som en omgjengelig og trivelig person, som utførte oppgavene han fikk på en grundig og ordentlig måte. Han sto opp for det han trodde på, og våget å stå for egne meninger.

Vi minnes Johannes Vågsnes for hans virke i Stortinget, og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra representanten Freddy de Ruiter om foreldrepermisjon i tiden fra og med 10. april til og med 27. april

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Christian Tybring-Gjedde i tiden fra og med 10. april til og med 13. april for å delta i møter i NATOs parlamentariske forsamling i Marseille, Frankrike.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Aust-Agder fylke: Line Vennesland 10.–26. april

    For Oslo: Sylvi Listhaug 11.–12. april

Presidenten: Representanten Kari Kjønaas Kjos vil framsette et representantforslag.

Kari Kjønaas Kjos (FrP) [10:04:45]: Jeg vil gjerne på vegne av stortingsrepresentantene Siv Jensen, Per Arne Olsen, Jon Jæger Gåsvatn og meg selv fremme et forslag om en total gjennomgang av styringen med sykehussektoren.

Presidenten: Representanten Jan Tore Sanner vil framsette et representantforslag.

Jan Tore Sanner (H) [10:05:14]: Jeg vil på vegne av stortingsrepresentantene Nikolai Astrup, Svein Flåtten, Svein Harberg og meg selv fremme forslag om bruk av skattemessige tiltak for å stimulere til klimavennlige investeringer i egen bolig.

Presidenten: Representanten Ketil Solvik-Olsen vil framsette to representantforslag.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [10:05:47]: Jeg vil framsette to representantforslag.

Det ene fremmer jeg på vegne av stortingsrepresentantene Robert Eriksson, Laila Marie Reiertsen, Vigdis Giltun, Per Sandberg, Harald T. Nesvik og meg selv om å innføre skattefradrag for håndverkstjenester og serviceoppdrag utført i egen bolig og fritidsbolig.

Det andre forslaget fremmer jeg på vegne av stortingsrepresentantene Gjermund Hagesæter, Åge Starheim, Kenneth Svendsen, Christian Tybring-Gjedde, Jørund Rytman og meg selv om effektiviseringsgevinster i offentlig sektor.

Presidenten: Representanten Per Sandberg vil framsette et representantforslag.

Per Sandberg (FrP) [10:06:30]: På vegne av stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og meg selv er det ikke med glede jeg fremmer forslag om en IKT-havarikommisjon og styrket personvern, men av ren og skjær nødvendighet.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet om nødvendig fortsetter utover kl. 16.

Presidenten gjør Stortinget oppmerksom på at vi skal stemme snart, så jeg ber om at vi inntil sak nr. 1 er behandlet, er beslutningsdyktige.