Stortinget - Møte tirsdag den 5. juni 2012 kl. 10

Dato: 05.06.2012

Referatsaker

Sak nr. 6 [17:34:44]

Referat

  • 1.(345)

    Brev fra Kommunal- og regionaldepartementet om fordeling av mandater på valgdistrikter ved stortingsvalget i 2013 og 2017, datert 7. mai 2012

Presidenten: Referatsak nr. 345 foreslås vedlagt protokollen.

Ønsker representanten Harald T. Nesvik ordet? – Vær så god.

Harald T. Nesvik (FrP) [17:35:15]: Dette er en sak som kommer som følge av valgloven § 11-3, som går på fordeling av stortingsmandat hvert åttende år. I henhold til valgloven § 11-3 fjerde ledd skal departementet underrette Stortinget om utfallet av mandatberegningen, men det er ikke gitt noen føringer for hvordan denne saken skal håndteres videre, og hvordan meddelelse skal bli gitt.

Presidentskapet har foreslått at dette bare skal vedlegges protokollen. Dette er første gang vi har denne type sak, rapportering til Stortinget. Dette vil gjelde de to neste stortingsvalgene.

På vegne av Fremskrittspartiet foreslår jeg at denne saken sendes over til kommunal- og forvaltningskomiteen, slik at det blir laget en innstilling. I og med at dette er første gang denne saken forelegges Stortinget, har vi ikke hatt noen prosedyre på dette fram til nå.

Stortingspresident Dag Terje Andersen [17:36:28]: Det er riktig som det ble sagt, at dette er en oppfølging av gjeldende valglov. Temaet som nå blir reist, har vi diskutert i presidentskapet. Jeg vil bare kort informere om at det var enighet i presidentskapet, bortsett fra en herværende fungerende president, om at den rette behandlingsmåten er å vedlegge saken protokollen – nettopp på grunn av at dette er en praktisk oppfølging av tidligere vedtak i Stortinget og dermed fungerer som en orientering om hvordan mandatfordelingen blir i neste periode.

Jeg vil anbefale alle, og kanskje særlig alle utenom Fremskrittspartiet, å støtte forslaget til vedtak.

Votering:Forslaget om at referatsak nr. 345 vedlegges protokollen, ble bifalt med 76 mot 24 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 17.37.28)

Presidenten: Dermed er dagens kart ferdigbehandlet.

Forlanger noen ordet før møtet heves? – Møtet er hevet.