Stortinget - Møte torsdag den 8. november 2012 kl. 10

Dato: 08.11.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant og statsråd Eivind Bolle

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant og statsråd Eivind Bolle er død, nær 89 år gammel.

Eivind Bolle var arbeiderpartipolitiker, organisasjonsmann, kommunepolitiker, ordfører, fylkestingsrepresentant, stortingsrepresentant og fiskeriminister.

Norge og norsk arbeiderbevegelse har mistet en av etterkrigstidens betydningsfulle politikere. Eivind Bolle satte spor etter seg som fiskeriminister i åtte år, og han la grunnlaget for en moderne, bærekraftig fiskeripolitikk.

15 år gammel startet han som sjarkfisker. Han drev fiske fra hjemstedet Mortsund i Lofoten.

Etter mange år med tillitsverv i ulike organisasjoner og som ordfører ble han innvalgt på Stortinget for Nordland i 1973. Like etter ble han fiskeriminister i Trygve Brattelis regjering. Den nye fiskeriministeren fikk raskt en sentral rolle i regjeringens arbeid.

Han fortsatte som fiskeriminister både i Odvar Nordlis regjering og i Gro Harlem Brundtlands første regjering.

Eivind Bolle klarte å komme på talefot med fiskerimyndigheter både i øst og vest. Han var fiskeriminister da Norge innførte den 200 mils økonomiske sonen i 1977. Norge ble dermed en stor og viktig aktør på hav og sokkel.

Det var også i hans tid som fiskeriminister Norge fikk fiskeriavtalene med Sovjetunionen, midt i den kalde krigen.

Eivind Bolle sto for en streng og bærekraftig fiskeripolitikk. Han var med på å legge grunnlaget for den vekstnæringen som i 1990-årene ble en av Norges største eksportnæringer.

Av de tolv årene han var innvalgt på Stortinget, var han fiskeriminister i åtte. Fra han gikk av som fiskeriminister i oktober 1981 og til han gikk ut av Stortinget i 1985, var han medlem av kommunal- og miljøvernkomiteen. Da han sluttet i rikspolitikken, gikk han tilbake til fiskebåten, men fortsatte sitt politiske virke. Han var bl.a. leder av Nordland Arbeiderparti i perioden 1984–88.

Mange vil savne hedersmannen Eivind Bolle.

Vi minnes Eivind Bolle med takknemlighet og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Den innkalte vararepresentant for Nordland fylke, Allan Johansen, har tatt sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

– Fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Mette Hanekamhaug fra og med 8. november og inntil videre.

– Fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Øyvind Vaksdal i dagene 12. og 13. november for å delta i møter i Europarådets parlamentariske forsamling i Paris.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Vararepresentantene, for Møre og Romsdal fylke Jon Georg Dale og for Rogaland fylke Terje Halleland, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Jon Georg Dale er til stede og vil ta sete.