Stortinget - Møte tirsdag den 18. desember 2012 kl. 10

Dato: 18.12.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentantOtto Hauglin

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant og nestleder i Sosialistisk Venstreparti Otto Hauglin er død, 70 år gammel.

Hauglin ble innvalgt på Stortinget for Sosialistisk Valgforbund for Østfold i perioden 1973–1977. De to første årene var han medlem av kirke- og undervisningskomiteen og deretter av finanskomiteen. Hauglin var en engasjert og reflektert person, opptatt av rettferdighet.

I 1975 ble Sosialistisk Venstreparti dannet, og Otto Hauglin var nestleder i partiets tidlige år, fra 1977 til 1979. Da skulle ulike politiske retninger samles, og Hauglin sto for en lyttende åpenhet og med klar retning, uten å være splittende.

Han ga partiet en bredde og åpenhet som et nystartet parti på venstresiden trengte.

Hauglin var trygt plassert mellom et kristent livssyn og et sosialistisk menneskesyn. Han ble kontroversiell da han reserverte seg i spørsmålet om fri abort. Men partiet støttet hans rett til eget standpunkt.

Hauglin var likevel ingen konservativ. Han var med på å liberalisere abortloven og bidro til å forme loven slik at den la større vekt på sosiale forhold enn før.

Datidens nye § 55 A i arbeidsmiljøloven forbød arbeidsgiver å spørre om livssyn ved nyansettelser. Hauglin fulgte opp som rektor ved Diakonhjemmet i Oslo. Han la ned forbud mot å spørre om livssyn ved ansettelser. Det kostet ham mye motstand fra de mest konservative kristne miljøene i Norge.

Hauglins styrke og mot oppsummeres godt i ordene han selv valgte for å fortelle hvordan han kom seg gjennom motstanden: Jeg skrev sorgene mine i sand og risset gledene i marmor.

Etter Diakonhjemmet brukte han sine evner for ulike kirkelige organer, utdanningsinstitusjoner og helsesektoren. Det fant han mye glede i. Den greske øya Hydra ble viktig for Hauglin og hans kone, Magni. Mange venner har vært på besøk hos dem der.

Vi minnes Otto Hauglin for hans virke og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Sigvald Oppebøen Hansen. – Andre forslag foreligger ikke, og Sigvald Oppebøen Hansen anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet fortsetter utover kl. 16.