Stortinget - Møte tirsdag den 4. februar 2014 kl. 10

Dato: 04.02.2014
President: Olemic Thommessen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:02:18]

    Interpellasjon fra representanten Bård Vegar Solhjell til utenriksministeren:
    «Situasjonen for demokrati og menneskerettar i Russland gjer stor grunn til uro. Gjennom fleire år har rettsvesenet, mediene og sivilsamfunnet blitt svekka. Det foregår omfattande brot på menneskerettane, og det er døme på overgrep og arrestasjonar mot journalistar, organisasjonar og enkeltpersonar som er kritiske til sentralmakta. Dei nye lovene som forbyr positiv omtale av «ikkje-tradisjonelle» seksuelle relasjonar inneber ei alvorleg diskriminering av homofile, og eit klart brot på Russland sine internasjonale forpliktingar. Ifølgje regjeringserklæringa skal regjeringa «rette mer oppmerksomhet mot sivile og politiske rettigheter, også i nærliggende land».
    Korleis vil utanriksministeren gjere det overfor Russland, og vil regjeringa sikre at denne kritikken kjem tydeleg fram under og omkring OL i Sotsji?»

  • Sak nr. 2 [10:02:18]

    Interpellasjon fra representanten Bård Vegar Solhjell til kulturministeren:
    «I februar 2014 arrangerer Russland OL i Sotsji. Dette skjer samstundes med at det er grunn til stor uro for demokrati og menneskerettar i landet. Rettsvesenet, uavhengige medier og det sivile samfunnet, vert svekka. Dei nye lovene som forbyr positiv omtale av «ikkje-tradisjonelle» seksuelle relasjonar er klårt diskrimerande overfor homofile. I det olympiske charterets «fundamental principles» heiter det at «Any form of discrimination with regard to a country or a person on grounds of race, religion, politics, gender or otherwise is incompatible with belonging to the Olympic Movement».
    På basis av det, vil statsråden ta initiativ til ein debatt i IOC samt norsk og internasjonal idrett om korleis dette betre kan prege tildeling og gjennomføring av framtidige OL, og korleis vil statsråden sikre norske leiarar og utøvarar i Sotsji-OL sin ytringsfridom til å kritisere menneskerettssituasjonen i Russland, om dei vil?»

  • Sak nr. 3 [11:33:02]

    Interpellasjon fra representanten Jonas Gahr Støre til finansministeren:
    «Trepartssamarbeidet mellom myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere er en viktig del av «den norske modellen» som ellers kjennetegnes av fagforeninger med høy organiseringsgrad og et markert innslag av sentral lønnsdannelse og stor grad av inntektslikhet. Holden III-utvalget støtter enstemmig frontfagmodellen, det vil si at den delen av arbeidslivet som virker i møte med internasjonal konkurranse er først ute i de sentrale lønnsforhandlingene og setter nivået som blir førende for andre sektorer.
    Er statsråden enig i at det inntektspolitiske samarbeidet og høy grad av koordinering i lønnsdannelsen, har bidratt til en god utvikling i Norge, med høy verdiskaping, lav arbeidsledighet, jevn inntektsfordeling og gjennomgående høy reallønnsvekst, og hvordan vil regjeringen gi sitt bidrag til at den norske modellen fungerer best mulig?»

  • Sak nr. 4 [12:22:58]

    Interpellasjon fra representanten Lise Christoffersen til justis- og beredskapsministeren:
    «23. juni 2011 brant et vogntog inne i Oslofjordtunnelen, den ene av to branner det året. Brannvesenet i Søndre Follo reviderte da ROS-analysen, fordi de mente den eksisterende ikke var god nok. Det resulterte i et pålegg om anskaffelse av brannbil med økt slukkekapasitet og tre evakueringspakker, en utgift på rundt 6 mill. kroner. Pålegget er bestridt av Vegvesenet, som har fått medhold i DSB. I oktober 2013 kom Havarikommisjonens rapport. Den bekrefter innholdet i Søndre Follo Brannvesens analyse av mangelfull sikkerhet og beredskap i tunnelen. Justisministeren er i henhold til instruks for samfunnssikkerhet og beredskap ansvarlig for at ekstraordinære hendelser følges opp i sektorene, herunder iverksetting av nødvendige forbedringstiltak. Ett raskt tiltak vil være å anskaffe det pålagte redningsutstyret. Bompenger i 1–3 uker vil være nok.
    Vil statsråden ta initiativ til å få dette pålegget gjennomført?»

  • Sak nr. 5 [13:16:32]

    Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om endringer i viltloven, naturmangfoldloven mv. ((Innst. 113 L (2013–2014), jf. Prop. 161 L (2012–2013)))

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 13.41.