Stortinget - Møte tirsdag den 25. februar 2014 kl. 10

Dato: 25.02.2014

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentantGunn Olsen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant fra Telemark, Gunn Olsen, er død, 61 år gammel.

Med Gunns bortgang har Arbeiderpartiet mistet en sentral og dyktig politiker. Gunn Olsen var en markert og sterk kvinnepolitiker og et varmt menneske.

Gunn Olsen var stortingsrepresentant i fire perioder, fram til 1. oktober i fjor. I løpet av denne tiden satt hun i samferdselskomiteen, i sosialkomiteen, i helse- og omsorgskomiteen og i familie- og kulturkomiteen. Som medlem både i gruppestyret og i arbeidsutvalget var hun med på å lede Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Gunn Olsen var en engasjert og uredd politiker. Hun var direkte og tydelig og hadde en ukrenkelig rettferdighetssans. Engasjementet for samfunnets svakeste, for barnevernsbarn, for rusavhengige og for kreftpasienter var stort. Åpen og uredd sto hun som helsepolitiker fram på tv da hun for første gang fikk diagnosen kreft.

Gunn Olsen var meget engasjert i sitt hjemfylke. I mange år kjempet hun for mammografiundersøkelse av kvinner i Telemark og var med på å samle inn penger til et mammografiapparat ved sykehuset i Porsgrunn. Hun var også en av forkjemperne for den nye innfartsveien til Kragerø og skal ha mye av æren for at veien til slutt kom på plass. I tillegg til sitt lokal- og regionalpolitiske engasjement var Gunn Olsen seg veldig bevisst det rikspolitiske og den rikspolitiske situasjon. Som medlem i Stortingets delegasjoner til Nordisk råd og til Europaparlamentet viste hun også interesse for internasjonal politikk.

Gunn Olsen var en sosial og utadvendt person, bl.a. som aktivt medlem i Arbeiderpartiets stortingsgruppes dameforening, også kalt Håndveskeklubben. Hun var også flink til å ta seg av nye, kvinnelige stortingsrepresentanter.

Gunn Olsen var et menneske som mange ble glad i. Vi så hvordan hun slet med sykdommen gjennom mange år. Det at hun hadde krefter nok til å være sammen med Arbeiderpartiets stortingsgruppe 12. juni i 2013 på Hotel Continental, var derfor veldig, veldig hyggelig. Der ble hun takket av for sitt virke i Stortinget.

Det er med stor takknemlighet og dypt savn vi minnes Gunn Olsen for hennes virke i Stortinget.

Vi lyser fred over Gunn Olsens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Åse Michaelsen, Sylvi Graham og Torstein Tvedt Solberg, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger fire permisjonssøknader:

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Eirik Sivertsen i tiden fra og med 25. februar til og med 27. februar

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Else-May Botten fra og med 25. februar og inntil videre

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Lisbeth Berg-Hansen fra og med 25. februar og inntil videre

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Ingebjørg Godskesen i dagene 26. og 27. februar for å delta i møte i Europarådets parlamentariske forsamling på Malta

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Aust-Agder fylke: Lene Langemyr

    For Møre og Romsdal fylke: Tove-Lise Torve

    For Nordland fylke: Tone-Helen Toften og Tor Arne Bell Ljunggren

Presidenten: Tone-Helen Toften og Tor Arne Bell Ljunggren er til stede og vil ta sete.

Statsråd Anders Anundsen overbrakte 1 kgl. proposisjon (se under Referat).

Endring av dagsordenen

Presidenten: Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at sak nr. 6 tas opp til behandling før sak nr. 4. – Det anses vedtatt.

Videre vil presidenten opplyse om at dagens møte med stor sannsynlighet fortsetter utover kl. 16.