Stortinget - Møte torsdag den 24. april 2014 kl. 10

Dato: 24.04.2014

Formalia

Valg av settepresidenter

Presidenten: Presidenten foreslår at det velges tre settepresidenter for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Sylvi Graham, Øyvind Halleraker og Sverre Myrli. – Andre forslag foreligger ikke, og Sylvi Graham, Øyvind Halleraker og Sverre Myrli anses enstemmig valgt som settepresidenter for dagens møte.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Jan-Henrik Fredriksen fra og med 24. april og inntil videre

  • fra representanten Martin Henriksen om velferdspermisjon i tiden fra og med 24. april til og med 27. april, og deretter omsorgspermisjon i tiden fra og med 28. april til og med 11. mai

  • fra representanten Arild Grande om foreldrepermisjon i tiden fra og med 5. mai til og med 12. mai

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representantene Jorodd Asphjell og Kåre Simensen i tiden fra og med 5. mai til og med 9. mai – begge for å delta i nordisk sjefskurs i samfunnssikkerhet og beredskap på Hurtigruten.

  • fra Venstres stortingsgruppe om permisjon for representanten Ola Elvestuen i tiden fra og med 5. mai til og med 7. mai for å delta i skogkonferanse på Jakarta.

Disse søknadene foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Henholdsvis første og andre vararepresentant for Troms fylke, Sigmund Steinnes og Christin Kristoffersen, befinner seg for tiden utenlands og er av den grunn forhindret fra å møte i Stortinget 24. april under representanten Martin Henriksens permisjon.

Fra første vararepresentant for Finnmark fylke, Ingalill Olsen, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget under representanten Kåre Simensens permisjon, av velferdsgrunner.

Søknaden foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

For Finnmark fylke: Ronny Berg 24. april og inntil videre, og Runar Sjåstad 6.–8. mai

For Oslo: Guri Melby 6.–7. mai

For Troms fylke: Tor Inge Hoaas 24. april og Sigmund Steinnes 6.–8. mai

For Nord-Trøndelag fylke: Jorid Holstad Nordmelan 6.–8. mai

For Sør-Trøndelag fylke: Gunn Elin Flakne 6.–8. mai

Presidenten: Ronny Berg og Tor Inge Hoaas er til stede og vil ta sete.

Statsråd Ketil Solvik-Olsen overbrakte 15 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Magne Rommetveit vil fremsette et representantforslag.

Magne Rommetveit (A) [10:04:44]: På vegner av stortingsrepresentantane Lise Christoffersen, Kjell-Idar Juvik, Ingvild Kjerkol, Sverre Myrli og meg sjølv har eg gleda av å overrekkja eit representantforslag om at bompengar også kan nyttast til nødvendige, eksterne beredskapstiltak, og det er ei endring av veglova § 27.

Presidenten: Representanten Torgeir Micaelsen vil fremsette et representantforslag.

Torgeir Micaelsen (A) [10:05:21]: På vegne av stortingsrepresentantene Tove Karoline Knutsen, Freddy de Reuter, Ruth Mari Grung, Audun Otterstad og meg selv har jeg gleden av å framsette et representantforslag om økt kapasitet i sykehusene og kortere ventetid for pasientene.

Presidenten: Representanten Terje Aasland vil fremsette et representantforslag.

Terje Aasland (A) [10:05:56]: På vegne av stortingsrepresentantene Ola Elvestuen og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om å avslutte det utvidede forsøket med bruk av snøscooter samt endre lov om motorferdsel i utmark og vassdrag.

Presidenten: Representanten Rasmus Hansson vil fremsette et representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) [10:06:34]: På vegne av undertegnede vil jeg framsette et representantforslag om innføring av en norsk klimaprosent

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet fortsetter utover kl. 16.