Stortinget - Møte onsdag den 4. juni 2014 kl. 10

Dato: 04.06.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Svein Roald Hansen til utenriksministeren, vil bli besvart av ministeren ved Statsministerens kontor for samordning av EØS-saker og forholdet til EU på vegne av utenriksministeren, som er bortreist.

Svein Roald Hansen (A) [11:15:36]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utenriksministeren: «The Asian Human Rights Commission melder om grove overgrep, bortføringer og drap på balutsjere i Pakistan og Iran. Nylig kom det melding om at det var avdekket tre massegraver med 169 lik i Khuzdar-distriktet i Pakistan og én grav med syv lik i Iran.

Vil regjeringen ta initiativ til at balutsjernes situasjon i Pakistan og Iran settes på dagsordenen på møte i FNs menneskerettighetskomité i Genève?»

Statsråd Vidar Helgesen [11:16:11]: Norske myndigheter har fulgt situasjonen for balutsjerne tett. I Iran er det de senere årene blitt rapportert om flere massehenrettelser i Sistan og Balutsjistan. Ifølge en av disse rapportene ble 16 balutsjiske fanger hengt den 25. oktober 2013 som hevn for angrepet på en iransk grensevakt. Hengingen skjedde til tross for at fangene beviselig ikke kunne hatt noe med angrepet å gjøre.

I februar i år ble det igjen meldt om at 15 balutsjere var henrettet i hemmelighet. Iranske sjiamuslimske pilegrimer er også blitt angrepet og drept under sine besøk til provinsens hellige steder. Myndighetenes hardhendte fremferd mot separatister og deres manglende beskyttelse av de religiøse minoritetene i provinsen er kritikkverdig. Lokale kilder i Pakistan hevder at det er funnet 169 lik i år, men det bør understrekes at myndighetene ikke har publisert offisielle tall. Vår ambassade i Islamabad melder imidlertid at det ble funnet kulehull i flere av likene, og at det ikke er første gang man oppdager omkomne i Balutsjistan som bærer preg av å være likvidert.

Det har i flere år vært rettet klager mot myndighetene om at personer har forsvunnet i denne provinsen, uten at man har fått bevis for hva som har skjedd. En borger av balutsjisk opprinnelse som ambassaden i Islamabad tidligere har hatt kontakt med, ble meldt savnet i Pakistan for fem år siden. Vedkommende er fortsatt forsvunnet.

Etter funnet av massegravene i januar opprettet den balutsjiske provinsregjeringen en juridisk kommisjon for å få avklart hva som hadde skjedd. Fortsatt foreligger det ingen rapport. Videre gjorde den forrige pakistanske høyesterettsjustitiarius, Iftikhar Chaudhry, en innsats for å få sakene som gjelder savnede personer i Balutsjistan, opp i retten og stilt militære myndigheter ansvarlig der man mente at det var grunnlag for det. Gjennom rettslige høringer under hans ledelse ble det avklart at noen av de savnede balutsjerne er i live, og at de holdes innesperret av militæret i interneringsleirer. Noen få er blitt sluppet løs. De fleste personene som er oppført på savnet-listen utarbeidet av domstolen, kan det fortsatt ikke redegjøres for. Det er igangsatt et arbeid for å få identifisert personene i massegravene i Khuzdar, men det foreligger foreløpig ingen rapport.

I pakistansk Balutsjistan er det hazaraer, en sjiamuslimsk minoritet, som i økende grad blir forfulgt av ekstremistiske sunnimuslimske grupper. I Iran, derimot, er balutsjerne sunnimuslimer, og de diskrimineres av myndighetene. Felles for situasjonen er at Balutsjistan-provinsene er blant de fattigste og minst utviklede områdene. Situasjonen fortjener internasjonal oppmerksomhet.

Norge tok opp beskyttelse av minoriteter under landhøringen av Pakistan i 2012. Selv om man her tok opp minoriteter mer generelt, ble hazaraene i Balutsjistan særlig nevnt. Det er naturlig at vi fra norsk side tar opp igjen situasjonen for minoriteter under den kommende landhøringen av Pakistan i oktober i år. Da vil vi særlig forhøre oss om hvordan Pakistan følger opp de anbefalingene som kom opp under 2012-høringen. Vi vil vurdere om minoritetenes situasjon også skal tas opp i neste landhøring av Iran.

Svein Roald Hansen (A) [11:19:20]: Jeg takker statsråden for svaret. Dette er en folkegruppe som det har vært, og er, lite oppmerksomhet rundt i hvert fall i norsk offentlighet. Det bor en del balutsjere i Norge som jevnlig er i kontakt med oss, og som ber oss om å få økt oppmerksomhet. Jeg er glad for det statsråden sier, at det har vært tatt opp, og at man vil ta det opp igjen. Jeg tror man da kanskje skal understreke balutsjernes situasjon.

Dette er en folkegruppe i et område hvor landegrensene ble omdannet etter annen verdenskrig, som har mistet sitt hjemland, og det at de også mister mulighetene til å ha sin kultur og sitt språk og menneskerettigheter, er dobbelt tragisk. Så jeg tror det er viktig at vi opprettholder trykket på Iran og Pakistan når det gjelder disse overgrepene.

Statsråd Vidar Helgesen [11:20:22]: La meg si at jeg er helt enig i det. Minoriteters situasjon er viktig for regjeringen, det er en viktig sak for norske myndigheter i internasjonale menneskerettighetsfora, og det gjelder ikke minst sakene rundt Balutsjistan.

La meg legge til at når det gjelder Iran, har vi også der tatt opp situasjonen for minoritetene, bl.a. i samtalene som utenriksdepartementets politiske direktør har hatt med sin iranske motpart, bl.a. om menneskerettighetene i landene.

Svein Roald Hansen (A) [11:20:54]: Jeg tror jeg bare takker for svaret.