Stortinget - Møte onsdag den 4. juni 2014 kl. 10

Dato: 04.06.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Svein Roald Hansen (A) [12:00:52]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og sosialministeren:

«Ifølge skolioseavdelingen i Ryggforeningen i Norge har Nav siden vinteren 2013 endret praksis når det gjelder innvilgelse av pleiepenger til pårørende til nyopererte pasienter mellom 12 og 18 år. Mens dette tidligere ble innvilget, blir nå alle søknader avslått. Det er helt nødvendig at nyopererte barn og unge, også de over 12 år, får nødvendig hjelp de første fire ukene etter operasjonen for at denne skal bli vellykket.

Vil statsråden sørge for at Nav gjenopptar sin tidligere praksis med å innvilge slike søknader?»

Statsråd Robert Eriksson [12:01:26]: Jeg velger å gi representanten Hansen følgende enkle svar: Ja.

Svein Roald Hansen (A) [12:01:35]: Da takker jeg for det. Jeg tror det er mange der ute som har fått avslag, som nå vil glede seg over at statsråden sørger for at praksisen blir gjenopptatt. Alternativet ville være – som også fire overleger fra Oslo universitetssykehus har skrevet til statsråden – at de blir på lokalsykehuset for å forhindre at de foretar bevegelser og ikke greier å holde seg i ro, slik at operasjonen blir vellykket. Jeg håper at statsråden viser betydelig gjennomføringskraft og sørger for at Nav nå gjenopptar praksisen.

Statsråd Robert Eriksson [12:02:10]: Grunnen til at jeg var så klar og tydelig i mitt første svar, er at jeg også har hatt en nær dialog med Nav, departementet har hatt dialog med Nav. Tidligere var det sånn at man ikke anså skoliose som en kronisk sykdom, og ergo kunne man ikke få pleiepenger etter fylte 12 år. Nye legevurderinger som er gjort, viser at selv om man foretar en operasjon, trenger man ikke bli helt frisk. Man kan fortsatt ha de plagene, og da er det viktig at man legger til rette for god rehabilitering og får muligheten til å fungere på en god måte. Derfor har også Nav endret retningslinjene sine sånn at man sørger for at også de over 12 år skal kunne få pleiepenger, forutsatt – naturlig nok – at man fyller vilkårene for pleiepenger.

Så har jeg lyst til – hvis representanten Hansen stiller et oppfølgingsspørsmål til – å fortsette på mitt svar.

Svein Roald Hansen (A) [12:03:09]: Jeg vil bare avrunde med å si at jeg tror statsråden nå brukte stikkordet, nemlig rehabilitering. Jeg har lurt på om denne saken har vært i et blindspor fordi man har diskutert om dette er kronisk eller ikke. Det er kronisk, men det er ikke det som er poenget, for det er de første ukene etter operasjonen dette handler om. Selv om man skulle bli frisk av operasjonen, ville det vært behov for denne rehabiliteringsfasen for at man ikke skulle ha en bortkastet operasjon, for å bruke det uttrykket.

Statsråd Robert Eriksson [12:03:40]: Det er en viktig påpekning det representanten Hansen sier.

Jeg synes det er viktig å holde trykket oppe på pleiepengesaker, for vi ser også veldig mange alvorlig syke barn som ikke får den hjelpen vi ønsker de skulle ha fått. Derfor har regjeringen varslet at man skal foreta en helhetlig gjennomgang av både pleiepengeordningen og omsorgslønnsordningen. Det står i regjeringsplattformen at vi ønsker å reformere pleiepengeordningen. Vi er i gang med å se på hvordan det kan gjøres. Det er et større, mer omfattende arbeid, og det er viktig at man klarer å få det arbeidet gjort på en sånn måte at man får et godt, funksjonelt regelverk, ikke minst for de sårbare gruppene som trenger det.

Jeg vil helt avslutningsvis si at jeg er glad for at representanten reiser dette spørsmålet, for det bevisstgjør oss nok en gang på hvilke utfordringer enkelte mennesker står overfor med ulike diagnoser til enhver tid.