Stortinget - Møte fredag den 12. desember 2014 kl. 9

Dato: 12.12.2014

Dokumenter: (Innst. 83 S (2014–2015), jf. Prop. 7 S (2014–2015), kap. 500 og 510)

Sak nr. 12 [13:38:40]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om endringer i statsbudsjettet 2014 under Justis- og beredskapsdepartementet mv. (Håndtering av terrortrusselen mot Norge sommeren 2014 og skogbrannhelikopter)

Talere

Votering i sak nr. 12

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden begrenses til 5 minutter til hvert parti og 5 minutter til medlem av regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikkordskifte, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Hadia Tajik (A) [13:39:31]: (leiar i komiteen og ordførar for sak nr. 10): I 2014 har Noreg hatt ein del utfordringar. Skogbrannane i Lærdal, i Flatanger og på Frøya ramma mange, og dei sette våre nød- og beredskapsetatar på prøve. Alle dei tre brannane vart sløkte utan tap av liv eller alvorlege personskadar. Ifølgje ein rapport frå PwC som nyleg vart lagd fram, har det heller ikkje kome fram informasjon som indikerer at brannane kunne vorte sløkte raskare, eller at skadeomfanget burde ha vore mindre. Særleg merka eg meg denne formuleringa i rapporten:

«Den enkelte gjorde en betydelig innsats for å redde liv og verne verdier. Innsatsen og risikoviljen overstiger hva samfunnet kan forvente av både profesjonelle og frivillige mannskaper.»

På vegner av justiskomiteen tillèt eg meg å takka alle som bidrog i sløkkings- og redningsarbeidet i Lærdal, i Flatanger og på Frøya. Me beundrar motet dykkar, me heidrar innsatsen dykkar, og me takkar for arbeidet dykkar.

Når regjeringa vil setja av 10 mill. kr til særskilde driftsutgifter i forbindelse med skogbrannane denne våren og sommaren, støttar justiskomiteen det. PwC-rapporten inneheld sjølvsagt òg fleire læringspunkt. Dei legg eg til grunn at vert følgde opp.

Denne proposisjonen tek òg for seg det økonomiske behovet etter terrortrusselen i sommar. Beredskapen vart mellombels heva, og tiltak vart straks sette i verk for å tryggja Noreg. Eg er trygg på at avgjerdene som vart tekne, var samvitsfulle. Eg er trygg på at alle tilsette i alle gjeldande etatar opptredde med djup respekt for det store ansvaret. Òg her vil eg takka på vegner av justiskomiteen for at polititenestemenn og -kvinner over heile landet gjer ein oppriktig og heilhjarta jobb i ein vanskeleg situasjon.

Sidan det per i dag ikkje ligg føre noka heilskapleg evaluering av handteringa av terrortrusselen i sommar, går eg ikkje lenger i karakteristikken av handteringa. Eg meiner at det er riktig å venta på ei sånn evaluering, nettopp av respekt for det arbeidet som er gjort. Mi erfaring er at dei som sjølve utøver operativt politiarbeid, står i fremste rekke for å villa læra å gjera ting betre for kvar einaste gong. Me pliktar som ansvarlege politikarar å opptre med same læringsvilje. Då bør me ikkje kortslutta evalueringa ved å trekkja slutningar utan fagleg grunnlag. Takknemlegheita ber me med oss uansett.

Når regjeringa foreslår å løyva 74,6 mill. kr og å gjera nokre omdisponeringar for å dekkja utgiftene som handteringa av terrortrusselen i sommar førte med seg, støttar ein samrøystes komité dette.

Anders B. Werp (H) [13:42:27]: Jeg slutter meg helt til saksordførerens gode redegjørelse i saken.

Når jeg ber om ordet, er det fordi terrortrusselen i sommer var en stor hendelse. Vi ble alle engasjert i spørsmålet, og jeg vil virkelig berømme måten dette ble håndtert på, og informasjonsformidlingen fra regjeringen og fra politiet. Man valgte en åpen informasjonslinje om situasjonen, og det skapte sikkert utrygghet hos en del, men så langt kan det tyde på at den kunnskapen også skapte betydelig ro og trygghet i befolkningen, som balanserte uroen.

Det er ikke noe fasitsvar på hvordan slike situasjoner skal håndteres – det må vurderes av myndighetene i hvert enkelt tilfelle. Men jeg merket meg med tilfredshet at justisministeren allerede under den aller første pressekonferansen – allerede på dét tidspunktet – redegjorde for at man fra myndighetenes side hadde klargjort beredskapsressurser i politiet og samarbeidet med Forsvaret. Det viser en betydelig framgang og lærdom fra tidligere alvorlige hendelser.

Så det er en godt beskrevet sak. Dette kommer vi trolig også tilbake til når vi får sett en evaluering i ettertid, men jeg slutter meg helt og holdent til saksordførerens innlegg.

Statsråd Anders Anundsen [13:44:29]: La meg bare få si et par ord i oppfølgingen av saksordførerens innlegg, som jeg slutter meg helt til. Jeg synes det er godt for alle dem som har ytt en ekstraordinær innsats i helt ekstraordinære, svært krevende situasjoner, å få en slik takk fra justiskomiteen og justiskomiteens leder.

Det vi opplevde i vinter med brannene i Lærdal, i Flatanger og på Frøya, var helt spesielt. Det var en situasjon hvor man normalt har svært lav aktivitet av skogbrannhelikoptre. Det ble behov for ganske omfattende bistand fra skogbrannhelikopter for å få disse brannene under kontroll. Både i den sammenhengen og knyttet til terrortrusselen i sommer ytes det en fantastisk innsats fra dem som er der det skjer. De strekker seg langt for å klare å levere godt, og det er på mange måter betryggende også for alle dem som yter den innsatsen, å vite at de i dag får Stortingets tilslutning til at ekstraordinære hendelser som legger ekstraordinære krav på ressurser, ikke skal gå ut over all annen virksomhet og dermed får tilleggsbevilget det behovet som de helt ekstraordinære hendelsene medfører. Så vil terskelen for det være ganske høy normalt, men begge disse situasjonene har vært svært viktig å få ryddet opp i også økonomisk. Det samsvarer også med det regjeringen ga uttrykk for, særlig da terrortrusselen rammet oss i sommer.

Så har jeg på egne vegne lyst til å takke komiteen – nå er det vel siste dag komiteen har saker til behandling før jul – for et godt samarbeid i det året som har vært. Jeg har lyst til å ønske hver enkelt av dere en riktig god jul. Jeg gleder meg til et godt – og kanskje jeg skal snike meg til å si et enda bedre – samarbeid i året som kommer. Riktig god jul!

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 10, 11 og 12.

Sak nr. 13 er tidligere behandlet.

Votering i sak nr. 12

Komiteen hadde innstilt:

I statsbudsjettet for 2014 gjøres følgende endringer:

Kap.PostFormålKroner
Utgifter
500Kommunal- og moderniseringsdepartementet
1Driftsutgifter, nedsettes med2 900 000
fra kr 372 729 000 til kr 369 829 000
510Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon
1Driftsutgifter, forhøyes med2 900 000
fra kr 614 663 000 til kr 617 563 000
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.