Stortinget - Møte torsdag den 5. februar 2015 kl. 10

Dato: 05.02.2015

Dokumenter: (Dokument 8:56 L (2014–2015))

Sak nr. 10 [16:28:28]

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Oskar J. Grimstad og Odd Henriksen om endringer i lov om motorferdsel i utmark og vassdrag. Midlertidig bestemmelse om snøscooterløyper i tidligere forsøkskommuner

Talere

Votering i sak nr. 10

Presidenten: Presidenten vil gjøre oppmerksom på at saken har ligget ute uten å ha blitt sendt til komité.

Presidenten vil foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlem av regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Kenneth Svendsen (FrP) [16:29:33]: Dette er ikke et forslag for eller imot snøscooter. Den debatten bør vi ta i forbindelse med den nye motorferdselloven som ligger til behandling i energi- og miljøkomiteen.

Det dreier seg om sju kommuner som i over ti år har deltatt i et prøveprosjekt om snøscooterkjøring i eget løypenett. Disse kommunene ble forespeilet at det skulle komme en ny lov før vintersesongen, og hvis ikke så skjedde, skulle de få videreført sin status som forsøkskommuner til en ny lov ble vedtatt. Som det nå er rimelig avklart, vil det ikke bli vedtatt en ny lov før denne sesongen er over. Det som også er klart, er at for ca. en uke siden fikk de samme kommunene brev fra departementet om at departementet ikke hadde lovhjemmel til å videreføre forsøket.

Dette satte disse kommunene i en særdeles vanskelig situasjon. Bakgrunnen for det er at nå må alle som skal bruke snøscooter, søke om dispensasjon fra dagens lov om motorferdsel i utmark. Siden en søknad om dispensasjon fra lovverket er å se på som et enkeltvedtak, kan en ikke slå sammen flere søknader i en felles behandling. Tilbakemeldingene jeg har fått fra flere av disse kommunene, er at de på ingen måte har mulighet til å behandle de søknadene som nå velter inn, før snøen har smeltet. Da har det, som de fleste forstår, ingen hensikt å behandle disse søknadene. I mange av disse kommunene er det blitt bygd opp bedrifter med flere ansatte som baserte seg på forsøksprosjektet og venter på en avklaring. Jeg tror vi skylder dem en mulighet til å drive ut sesongen, så får behandlingen av lovforslaget som ligger i komiteen, avgjøre om disse kan fortsette til neste år, eller om de må gjennomgå en omstillingsfase. De har i hvert fall ingen mulighet til å omstille seg på den korte tiden som er nå, noe som fører til at de mister hele sesongen.

Jeg håper at Stortinget er villig til å løse den floken som disse kommunene har kommet i, ved å vedta dette forslaget. Jeg vil poengtere at dette er en lov som opphører å eksistere fra 1. juni 2015. Hvis forslaget blir vedtatt, noe jeg selvfølgelig håper, vil jeg be statsråden sørge for at forskriften som må til for å få gjennomført dette, omgående blir gjort klar, og at det går beskjed ut til kommunene om at dette nå er gjort, når det formelle er i orden.

Terje Aasland (A) [16:32:03]: For Arbeiderpartiet sin del er det ikke nødvendig å gå inn i realitetene omkring denne saken. Vi støtter forslaget og ser det som hensiktsmessig at de kommunene som har hatt forsøksordningen, får lov til å bringe det videre i løpet av denne sesongen. Så vi tar politikken i den saken som komiteen allerede nå har til behandling, når det gjelder motorferdsel i utmark.

Rigmor Andersen Eide (KrF) [16:32:35]: Som tidligere nevnt, er det disse sju kommunene som er igjen i ordninga, og Kristelig Folkeparti mener at det bør de kunne fortsette å være, og kjøre scooter innenfor ordninga fram til loven blir vedtatt. Det er kunstig at vi stopper ordninga nå når proposisjonen om motorferdsel i utmark er til behandling i komiteen, og vi også skal ha høring neste uke. Derfor støtter vi forslaget.

Marit Arnstad (Sp) [16:33:05]: Jeg vil også fra Senterpartiets side bare bekrefte at vi synes at en videreføring av ordningen mens man har en behandling i Stortinget av en større sak der realitetene vil bli drøftet, er et fornuftig forslag som Senterpartiet kommer til å støtte.

Statsråd Tine Sundtoft [16:33:40]: Jeg vil starte med å si at jeg er glad for at representantene Svendsen, Grimstad og Henriksen fremmer dette forslaget. Forslaget gjør det mulig for de tidligere forsøkskommunene Vinje, Sirdal, Stor-Elvdal, Lom, Røros, Hattfjelldal og Fauske å bruke snøscooterløypene sine denne vintersesongen, i påvente av Stortingets behandling av forslaget om endringer i lov om motorferdsel i utmark og vassdrag, som regjeringen la fram 28. november 2014.

Disse kommunene hadde tidligere anledning til å etablere snøscooterløyper gjennom sin deltakelse i et forsøk med lokal forvaltning av motorferdsel, som ble igangsatt på starten av 2000-tallet. Forsøket ble avsluttet i forbindelse med iverksettingen av et nytt forsøk som omfatter flere kommuner. Dette nye forsøket ble etter en samlet vurdering avviklet i juni 2014. De sju kommunene som var med i det opprinnelige forsøket, mistet da sin hjemmel til å bruke sine etablerte snøscooterløyper.

Etter avviklingen av forsøket i juni 2014, startet regjeringen et intenst arbeid med et nytt lovforslag som ville gi alle landets kommuner mulighet til å fastsette snøscooterløyper for fornøyelseskjøring. Arbeidet var bl.a. svar på Stortingets anmodningsvedtak fra 19. juni 2014, der Stortinget ba regjeringen om snarest mulig å legge fram forslag til endring i lov om motorferdsel i utmark og vassdrag, som sikrer lokal forvaltning innenfor tydelige nasjonale retningslinjer som inntas i loven. Lovforslaget ble som nevnt lagt fram 28. november 2014.

Etter at lovforslaget ble framlagt, har Klima- og miljøverndepartementet, slik det framgår av representantforslaget, vurdert muligheten for å gi en midlertidig forskrift om bruk av snøscooterløypene i de sju opprinnelige forsøkskommunene. Gode, praktiske grunner talte for en slik løsning. Jeg viser bl.a. til at dersom forsøksordningen for de sju kommunene ikke hadde blitt avviklet i forbindelse med innføringen av den utvidete forsøksordningen, ville ordningen kunne vært tillatt videreført etter forsøksloven § 3, tredje ledd, tredje punktum. Bestemmelsen fastsetter:

«Dersom det er planlagt eller besluttet å gjennomføre reformer i samsvar med det forsøket gjelder, kan forsøksperioden forlenges fram til reformen trer ikraft».

En slik forlengelse kan imidlertid ikke besluttes når det opprinnelige forsøket er avviklet. Hensynene bak bestemmelsen gjorde seg likevel gjeldende i denne saken. Uansett hvor mange grunner som finnes, er det likevel slik at en midlertidig forskrift krever lovhjemmel. Etter en grundig vurdering kom mitt departement fram til at det er svært tvilsomt om lov motorferdsel i utmark og vassdrag gir tilstrekkelig hjemmel for å åpne for ren fornøyelseskjøring, slik det er snakk om i de aktuelle kommunene. Vi ønsket ikke å risikere lovbrudd og besluttet derfor ikke å fastsette en slik forskrift.

Jeg var lei meg for de ulempene dette ville medføre for de berørte kommunene. I lys av denne sakens forhistorie, der departementet bl.a. ble anklaget for lovbrudd i anledning av det nå avviklede forsøket etter lov om forsøk i offentlig forvaltning, mener jeg likevel at det var riktig ikke å strekke loven lenger enn vi var helt sikre på at det var grunnlag for.

Jeg er derfor glad for et Stortinget nå har funnet en løsning som gir den hjemmelen som mangler i dagens regelverk for å kunne fastsette en midlertidig ordning om bruk av snøscooterløyper i disse kommunene.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 10.

Votering i sak nr. 10

Presidenten: Representantforslaget har ikke vært til komitébehandling, det har ligget ute et par døgn.

Representantforslaget tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Vedtak til midlertidig lov

om endringer i lov 10. juni 1977 nr. 82 om

motorferdsel i utmark og vassdrag

I

I lov 10. juni 1977 nr. 82 om motorferdsel i utmark og vassdrag gjøres følgende endringer:

Ny § 4 b skal lyde:

§ 4 b. (midlertidig bestemmelse om snøscooterløyper i tidligere forsøkskommuner)

Uhindret av § 3 og § 4 a kan snøscooter brukes vintersesongen 2014–2015 i kommunene Vinje, Sirdal, Stor-Elvdal, Lom, Røros, Hattfjelldal og Fauske i løyper som kommunen har fastsatt i medhold av tidligere forsøk etter lov 26. juni 1992 nr. 87 om forsøk i offentlig forvaltning.

Bruk av snøscooter i slike løyper reguleres av de bestemmelser og vedtekter som tidligere har vært fastsatt i medhold av lov 26. juni 1992 nr. 87 om forsøk i offentlig forvaltning. Departementet kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om bruk av slike løyper.

Ny § 14 a skal lyde:

§ 14 a. (opphevelse av midlertidig bestemmelse)

§ 4 b oppheves 1. juni 2015.

II

Loven trer i kraft straks.»

Votering:Representantforslaget ble enstemmig vedtatt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over følgende forslag:

«Representantforslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Oskar J. Grimstad og Odd Henriksen om endringer i lov om motorferdsel i utmark og vassdrag. Midlertidig bestemmelse om snøscooterløype i tidligere forsøkskommuner – vedlegges protokollen.»

Votering:Forslaget ble enstemmig bifalt.