Stortinget - Møte tirsdag den 28. april 2015 kl. 10

Dato: 28.04.2015

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Øyvind Bjorvatn

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Øyvind Bjorvatn døde 9. februar, nær 84 år gammel. Han representerte Venstre og Aust-Agder fra 1965 til 1973. I 1972, etter splittelsen av Venstre, var han med og dannet Det Nye Folkepartiet, senere Det Liberale Folkepartiet. Han var med i ledelsen av det nye partiet fra starten, som nestformann fra 1972 til 1974, og fra 1982 til 1986 som formann. På Stortinget var han medlem i kirke- og undervisningskomiteen og i samferdselskomiteen.

Bjorvatn startet sin politiske karriere i lokalpolitikken. Han satt i kommunestyret i hjembyen Tvedestrand i to perioder fra 1963. Han nedla også en betydelig innsats i partiorganisasjonen både i Venstre og Det Liberale Folkepartiet. Han var medlem av sentralstyret i Venstre og var samtidig leder av Aust-Agder Venstre.

Som stortingsrepresentant var han en svært viktig talsmann for sitt fylke, alltid engasjert for enkeltmennesket, for bedriftsetablering og for jernbane- og veiplanlegging. Han var også leder for Landsdelskomiteen for Agder og Rogaland på 1970-tallet. Han la stor vekt på å holde tett kontakt med velgerne. Lørdager hadde han kontordag i sitt valgdistrikt, der han tok imot velgere som hadde noe på hjertet.

Øyvind Bjorvatn tok lærerskoleeksamen i 1954, og ble cand.philol. i 1962. Han virket som lærer ved forskjellige skoler fra 1954 til 1965. Også etter perioden som stortingsrepresentant gikk han tilbake til skoleverket, denne gang som lektor ved videregående skoler i Arendal og Tvedestrand. Han var også bonde på gården Berge i Holt, som han overtok i 1956.

Bjorvatn var også en høyt verdsatt lokalhistoriker, og han var formann for Dypvåg, Holt og Tvedestrand Historielag i 21 år. Han fikk Tvedestrand kommunes og Aust-Agder fylkes kulturpris for sitt lokalhistoriske forfatterskap. Fra han ble pensjonist, kom det minst én bok signert Øyvind Bjorvatn hvert år frem til 80-årsdagen. Han mottok også Kongens fortjenestemedalje.

Øyvind Bjorvatn hadde en sjelden god evne til samarbeid og inspirerende lederskap. Han var en uvurderlig initiativtaker med solid gjennomføringskraft. Han gjorde et sympatisk inntrykk på alle han kom i befatning med. Han vil bli husket både som politiker, forfatter, historiker, foredragsholder og debattant. Han var en samfunnsbygger av de sjeldne, og i 2009 ble Mølledammen midt i Tvedestrand omdøpt til Øyvind Bjorvatns plass.

Bjorvatn hadde to sønner med sin kone Marit.

Vi lyser fred over Øyvind Bjorvatns minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Gunnar Gundersen, Sveinung Rotevatn og Martin Henriksen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

– Fra representanten Torgeir Knag Fylkesnes om omsorgspermisjon i tiden fra og med 28. april til og med 11. mai.

– Fra representanten Frank Bakke-Jensen om permisjon i tiden fra og med 28. april til og med 30. april for å delta i NATOs parlamentariske forsamlings reise til Nord-Norge.

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Finnmark fylke, Laila Davidsen, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget under representanten Frank Bakke-Jensens permisjon, på grunn av sykdom.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden slik:

    For Finnmark fylke: Hans-Jacob Bønå 28.–30.april.

    For Troms fylke: Siv Elin Hansen 28. april–7.mai.

Presidenten: Hans-Jacob Bønå og Siv Elin Hansen er til stede og vil ta sete.

Statsråd Jan Tore Sanner overbrakte 21 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Rasmus Hansson har bedt om ordet for å trekke tilbake et fremsatt representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) [10:10:07]: Jeg vil med dette trekke representantforslag 8:94 S for 2014–2015 fra undertegnede om å innføre oppdaterte vurderinger før tvangsutsendelse av asylsøkere. Temaet i dette forslaget er ivaretatt i Innst. 238 S for 2014–2015 om at lengeværende asylbarn som er sendt ut i perioden 1. januar 2014 og fram til i dag, skal få prøve sakene sine på nytt. Den skal behandles av Stortinget senere denne uka.

Presidenten: Representanten Rasmus Hanssons meddelelse om at nevnte forslag er trukket tilbake, tas til etterretning.

Representanten Audun Lysbakken vil fremsette to representantforslag.

Audun Lysbakken (SV) [10:11:04]: Jeg har gleden av å fremme forslag om kompetanseløft i barnehagen og forslag om innføring av et gratis skolemåltid i grunnskolen.

Presidenten: Representanten Geir Jørgen Bekkevold vil fremsette et representantforslag.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) [10:11:36]: På vegne av stortingsrepresentant Rigmor Aasrud og meg selv har jeg gleden av å fremme et representantforslag om en ansvarlig og solidarisk spillpolitikk.

Presidenten: Representanten Kirsti Bergstø vil fremsette et representantforslag.

Kirsti Bergstø (SV) [10:12:04]: På vegne av stortingsrepresentantene Karin Andersen, Snorre Serigstad Valen og meg selv vil jeg fremme et forslag om å sikre en varig kompensasjonsordning for uføre etter uførereformen.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet fortsetter utover kl. 16.