Stortinget - Møte torsdag den 7. mai 2015 kl. 10

Dato: 07.05.2015

Formalia

Minnetaler over tidligere stortingsrepresentanterAnnelise Høegh og Gerd Kirste

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Annelise Høegh er gått bort, 66 år gammel.

Hun ble født i Oslo 26. juli 1948 og tok examen artium i 1967. I 1976 ble hun cand.philol. med historie hovedfag ved Universitetet i Oslo. I studietiden engasjerte hun seg politisk i Den Konservative Studenterforening og var bl.a. formannskandidat til Studentersamfundet. Fra 1976 var hun medlem av Høyres politiske råd og var en sentral person da Høyres feministgruppe på slutten av 1970-tallet lanserte sitt debattgrunnlag om «sammenhengen mellom kvinnefrigjøring og liberal-konservative ideer». Hun ble valgt til vararepresentant til Stortinget fra Oslo ved valget i 1977. Ved valget i 1981 ble hun valgt inn som 1. vararepresentant og rykket opp til fast møtende representant da Kåre Willoch ble statsminister. Dette ble begynnelsen på hele 20 år på Stortinget.

Annelise Høegh var medlem av sosialkomiteen i til sammen 16 år og markerte seg som en av Høyres fremste talspersoner innenfor helse- og sosialpolitikken. Hun var leder av forbruker- og administrasjonskomiteen i tre år og var i en periode medlem av utenriks- og konstitusjonskomiteen. Hun deltok i Europarådet gjennom flere år og var to ganger delegert ved FNs generalforsamling. I stortingsgruppen var hun i mange år medlem av gruppestyret, og i årene 1989–1990 var hun nestleder i gruppen.

Annelise Høegh gikk ut av Stortinget høsten 2001, men det var slett ikke slutten på hennes engasjement. Hun var riksrevisor i to perioder fra 2002 og nestleder i Riksrevisjonen i årene 2002–2005. Siden 2007 var hun medlem av Oslo bystyre, bl.a. som fraksjonsleder i samferdsels- og miljøkomiteen og nestleder i bystyregruppen. Hun har også vært styremedlem i Rikshospitalet og medlem av styret i så forskjellige virksomheter som Norsk Luftambulanse og Oslo-Filharmonien. I 2006 ble hun generalsekretær i Norsk Epilepsiforbund. Ved sin bortgang var hun styreleder i Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

Ved siden av helse- og sosialpolitikken vil Annelise Høegh særlig bli husket for sitt engasjement som kvinnepolitiker i bred forstand, bl.a. i debatten om selvbestemt abort, partnerskapsloven, bioteknologi og kunstig befruktning. Gjennom sin innsats ga hun uvurderlige bidrag til dagens politikk på en rekke områder.

På Stortinget vil Annelise Høegh bli husket som en debattglad, reflektert og raus kollega, på tvers av alle partiskiller.

Vi takker Annelise Høegh for hennes innsats på Stortinget og lyser fred over hennes minne.

Tidligere stortingsrepresentant Gerd Kirste er død, 94 år gammel.

Gerd Kirste var født 10. juni 1918 i Bærum. Etter examen artium og gjennomført studentfagkurs var hun i de første krigsårene ansatt ved Lilleborg. Etter noen år forlot hun yrkeslivet for å ta seg av familien. Gjennom hele sin politiske karriere brukte hun yrkestittelen «husmor», men hennes virksomhet strakte seg langt utenfor den engere familiesfære. Hun ble tidlig politisk engasjert og var medlem av kommunestyret i Bærum fra 1960 til 1975. Hun var medlem av formannskapet i to perioder og varamedlem resten av tiden. I tillegg til kommunestyre og formannskap hadde Gerd Kirste en rekke andre viktige kommunale verv, bl.a. som formann i sosialstyret og viseformann i skolestyret.

Gerd Kirste var medlem av Akershus fylkesting i ti år fra 1965, de siste fire årene også medlem av fylkesutvalget. Også i fylkespolitikken hadde hun en rekke verv, bl.a. som formann i sykehusnemnda.

Gerd Kirste var vararepresentant til Stortinget i perioden 1965–1969 og 1969–1973 og ble innvalgt som representant ved valget i 1973. Hun satt på Stortinget i to perioder, først som medlem av justiskomiteen, deretter som medlem av sosialkomiteen. I denne komiteen var hun Høyres fraksjonsleder og dermed partiets fremste sosialpolitiske talsperson.

Selv om sosialpolitikk og helsepolitikk var blant hennes viktigste saksfelt, både lokalt og rikspolitisk, var Gerd Kirste en allsidig politiker som markerte seg på flere områder. Hun glemte aldri at hun representerte Bærum og Akershus og engasjerte seg i små og store saker av interesse for sine velgere. Hun deltok aktivt i de aktuelle debatter om likestilling og miljøpolitikk og var ikke minst opptatt av europapolitikken, bl.a. som styremedlem i kvinneorganisasjonen for konservative og kristelig-demokratiske partier, Europeisk Kvinneunion.

Gerd Kirstes aktive virke i samfunnslivet varte lenge etter hennes tid på Stortinget. Hun var bl.a. medlem av Riksskattestyret og Riksskattenemnda, formann i Etterprøvingsutvalget for medisinsk-genetiske servicefunksjoner og formann i Flystøyutvalget for Fornebu. Hun fortsatte også sin innsats i Høyre og var bl.a. leder i det daværende Høyrepensjonistenes Landsforbund og medlem av Høyres sentralstyre.

Vi minnes Gerd Kirste for hennes innsats på Stortinget og lyser fred over hennes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetaler.

Presidenten: Representanten Eirin Sund vil fremsette et representantforslag.

Eirin Sund (A) [10:09:28]: Jeg vil på vegne av Heikki Eidsvoll Holmås, Janne Sjelmo Nordås, Kjell-Idar Juvik, Ingvild Kjerkhol, Magne Rommetveit, Sverre Myrli og meg selv fremme forslag om å gi tilslutning til streknings-ATK på særlig ulykkesutsatte strekninger og i lengre tunneler.

Presidenten: Representanten Rasmus Hansson vil fremsette et representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) [10:10:03]: På vegne av meg selv vil jeg sette fram et forslag om å prioritere kollektivtransport og sykkel foran kapasitetsøkende veiprosjekter i storbyområdene.

Presidenten: Representanten Abid Q. Raja vil fremsette et representantforslag.

Abid Q. Raja (V) [10:10:30]: Jeg har på vegne av Ola Elvestuen, Ketil Kjenseth, alle sykkelglade stortingsrepresentanter og meg selv æren av å framsette et representantforslag om økt utbygging av infrastruktur for sykkel.

Presidenten: De sykkelglade representantene får komme til etter hvert under behandlingen, men representantforslaget vil i likhet med de andre forslagene bli behandlet på reglementsmessig måte.