Stortinget - Møte mandag den 14. desember 2015 kl. 10

Dato: 14.12.2015

Formalia

Presidenten: Representantene Bård Vegar Solhjell, Eirik Sivertsen, Ola Elvestuen og Eirin Sund, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Fra den møtende vararepresentanten for Møre og Romsdal fylke, Tove-Lise Torve, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget i tiden fra og med 14. desember til og med 18. desember under representanten Else-May Bottens permisjon, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Andre vararepresentant for Møre og Romsdal fylke, Eva Vinje Aurdal, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Eva Vinje Aurdal er til stede og vil ta sete.

Det foreligger tre permisjonssøknader:

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Irene Johansen i tiden fra og med 14. desember til og med 18. desember

  • fra Senterpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Liv Signe Navarsete i tiden fra og med 14. desember kl. 16 til og med 18. desember for å delta i den norske delegasjonen til WTOs 10. ministerkonferanse i Nairobi

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Eirik Sivertsen i dagene 16. og 17. desember for å delta i møte i arktisk parlamentarisk komité i Strasbourg

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget.

– Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Østfold fylke, Wenche Olsen, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget i tiden 15. desember til og med 17. desember under representanten Irene Johansens permisjon, av velferdsgrunner.

Fra første vararepresentant for Sogn og Fjordane fylke, Jenny Følling, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget fredag 18. desember under representanten Liv Signe Navarsetes permisjon, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Nordland fylke: Tone-Helen Toften 16. til 17. desember

    For Sogn og Fjordane fylke: Jenny Følling 14. desember kl. 16.00 til 17. desember og Sigurd Erlend Reksnes 18. desember

    For Østfold fylke: Wenche Olsen 14. og 18. desember og Fredrik Bjørnebekk 15. til 17. desember.

Presidenten: Wenche Olsen er til stede og vil ta sete.

Representanten Rasmus Hansson vil fremsette et representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) [10:03:08]: Jeg vil med dette fremme forslag på vegne av meg selv og Miljøpartiet De Grønne om plan for nasjonale tiltak for å nå målet om 1,5 graders oppvarming.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at Stortingets møte i dag avbrytes kl. 13.45 for Stortingets julelunsj. Videre vil presidenten foreslå at møtet settes igjen kl. 16 og fortsetter til dagens kart er ferdigbehandlet. – Ingen innvendinger er kommet mot dette, og det anses dermed vedtatt.