Stortinget - Møte tirsdag den 29. mars 2016 kl. 12

Dato: 29.03.2016

Dokumenter: (Innst. 184 S (2015–2016), jf. Dokument 8:41 LS (2015–2016))

Sak nr. 7 [16:56:59]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Jette F. Christensen, Martin Kolberg, Gunvor Eldegard, Michael Tetzschner, Erik Skutle, Helge Thorheim, Tom E. B. Holthe, Hans Fredrik Grøvan, Abid Q. Raja og Bård Vegar Solhjell om endringer i kontrolloven og kontrollinstruksen

 

 

Sakene nr. 6 og 7 ble behandlet under ett.

Talere

Votering i sak nr. 7

Jette F. Christensen (A) [16:57:45]: (ordfører for sakene): Dette er to saker som jeg er glad for at vi kan behandle sammen. Det dreier seg om noen justeringer og rettelser, men de er ikke mindre viktige av den grunn. EOS-utvalget ba i sin årsrapport Stortinget om å endre lov av 3. februar 1995 nr. 7 og kontrollinstruksen. Disse endringene er rent tekniske, og derfor er det en samlet komité som stiller seg bak at lov av 3. februar 1995 nr. 7 nå skal lyde

«om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-kontrolloven)».

I den andre innstillingen, Innst. 184 S for 2015–2016 til Dokument 8:41 LS for 2015–2016, foreslås det å endre loven slik at den speiler at Forsvarets sikkerhetsavdeling, tidligere Forsvarets sikkerhetstjeneste, nå faktisk heter Forsvarets sikkerhetsavdeling. For at Stortinget skal følge med i tiden og rette opp dette, er vi nødt til å gjøre noen endringer i lovteksten, og det har nå blitt gjort i dette representantforslaget gjennomgående. Det vil da stemme overens med virkeligheten, og det er jo alltid noe Stortinget bør tilstrebe.

Så må jeg bare si til slutt at i henhold til Stortingets forretningsorden skal alle Dokument 8-forslag vedlegges protokollen. Dette har ved en inkurie falt ut av innstillingen, men jeg ber om at det likevel blir tatt med i voteringen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 6 og 7.

Sakene nr. 8–11 gjelder andre gangs behandling av lovsaker. Presidenten vil foreslå at sakene behandles under ett.

– Det anses vedtatt.

Votering i sak nr. 7

Komiteen hadde innstilt:

I

I instruks 30. mai 1995 nr. 4295 om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS) gjøres følgende endringer:

Instruksens tittel skal lyde:

Instruks 30. mai 1995 nr. 4295 om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-kontrollinstruksen)

§ 11 nr. 1 bokstav d skal lyde:

  • d) For Forsvarets sikkerhetsavdeling: å føre kontroll med at avdelingens utøvelse av personellsikkerhetstjeneste og annen sikkerhetstjeneste holdes innen rammen av lov og forskriftsverk og avdelingens fastlagte oppgaver, og for øvrig påse at det ikke øves urett mot noen.

§ 11 nr. 2 bokstav d skal lyde:

  • d) 3 inspeksjoner årlig av Forsvarets sikkerhetsavdeling med gjennomgåelse av virksomheten som klareringsmyndighet, og slik besiktigelse av annen sikkerhetstjeneste som finnes nødvendig.

§ 13 nr. 3 bokstav e og f skal lyde:

  • e) en angivelse av eventuelle tiltak som er bedt iverksatt og hva det har ført til, jf. § 7 femte ledd.

  • f) en omtale av eventuelle protester etter § 6.

II

Endringene i instruksen trer i kraft straks.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:

Dokument 8:41 LS (2015–2016) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Jette F. Christensen, Martin Kolberg, Gunvor Eldegard, Michael Tetzschner, Erik Skutle, Helge Thorheim, Tom E.B. Holthe, Hans Fredrik Grøvan, Abid Q. Raja og Bård Vegar Solhjell om endringer i kontrolloven og kontrollinstruksen – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.