Stortinget - Møte tirsdag den 29. mars 2016 kl. 12

Dato: 29.03.2016

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Lars Roar Langslet

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant og statsråd Lars Roar Langslet er død, 79 år gammel.

Lars Roar Langslet ble født i Nesbyen i Hallingdal 3. mars 1936. Etter examen artium i 1953 og magistergrad i 1962 var han forskningsstipendiat før han i 1968 ble ansatt som universitetslektor i idéhistorie. I studietiden var Langslet bl.a. formann i Den Konservative Studenterforening og formann i Det Norske Studentersamfund. I 1957 var han primus motor bak etableringen av Minervas Kvartalsskrift og var en av redaktørene frem til 1968.

Lars Roar Langslet ble valgt til Stortinget fra Oslo i 1969. Han satt i kirke- og undervisningskomiteen fra 1969 til 1980. Han var formann i komiteen fra 1973 til høsten 1980, da han gikk over i utenriks- og konstitusjonskomiteen. Da Kåre Willoch dannet regjering høsten 1981, ble Langslet utnevnt til kultur- og vitenskapsminister og hadde denne stillingen til regjeringen gikk av våren 1986. Tilbake på Stortinget satt Langslet først i forbruker- og administrasjonskomiteen og deretter to år i kirke- og undervisningskomiteen. Han gikk ut av Stortinget i 1989.

Denne korte oppsummering av Langslets år i rikspolitikken sier naturligvis lite om hans store – og til dels avgjørende – betydning på mange områder. Han var gjennom mange år Høyres viktigste talsmann i utdannelsespolitikken og i kultur- og mediepolitiske spørsmål. Som statsråd var han mannen som oppløste NRK-monopolet. Hans statsrådstid var også en tid med oppblomstring i norsk kultur og betydelig vekst i forskning og høyere utdannelse. Langslet var også en av de viktigste bidragsyterne til å fjerne samnorskpolitikken i Norge.

Etter at Langslet gikk ut av Stortinget, var han først kulturdirektør i Oslo og deretter mangeårig kulturskribent i Aftenposten. I 1997 ble han statsstipendiat. I disse årene etablerte han seg som en av våre fremste biografer – med en utrolig bredde i emnevalg – fra Olav den hellige til John Lyng, bl.a. via Ludvig Holberg og kong Christian Frederik. I tillegg skrev han en rekke bøker om kunst og kultur og om politiske emner, bl.a. om konservatismen i Norge.

Lars Roar Langslet hadde en rekke offentlige verv, bl.a. som leder av Nasjonalkomiteen for Ibsen-jubileet og styreleder for Eidsvoll 2014. Han mottok en rekke æresbevisninger og var bl.a. kommandør av St. Olavs Orden og kommandør av Dannebrogsordenen.

Vi minnes Lars Roar Langslet for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Ingebjørg Amanda Godskesen, Gunvor Eldegard, Anette Trettebergstuen, Else-May Botten, Fredric Holen Bjørdal, Lisbeth Berg-Hansen, Anna Ljunggren, Hege Haukeland Liadal, Bjørn Lødemel, Geir Jørgen Bekkevold, Torgeir Knag Fylkesnes og Sonja Mandt, Magne Rommetveit og Rasmus Hansson, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Hordaland fylke, Filip Rygg, tar nå sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Venstres stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Iselin Nybø fra og med 29. mars og inntil videre

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Tor André Johnsen fra og med 29. mars og inntil videre

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

For Rogaland fylke: Svein Abrahamsen

For Hedmark fylke: Hege Jensen

Presidenten: Svein Abrahamsen er til stede og vil ta sete.

Statsråd Jan Tore Sanner overbrakte 17 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Torgeir Micaelsen vil fremsette et representantforslag.

Torgeir Micaelsen (A) [12:08:40]: På vegne av representantene Tove Karoline Knutsen, Ruth Grung, Ingvild Kjerkol, Freddy de Ruiter, Kari Henriksen og meg selv har jeg gleden av å fremme forslag om implementering av mobil helseteknologi.

Presidenten: Representanten Trine Skei Grande vil fremsette et representantforslag.

Trine Skei Grande (V) [12:09:21]: På vegne av representantene Abid Q. Raja, André N. Skjelstad og meg sjøl vil jeg fremme et representantforslag om tiltak for kvinner på flukt.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.