Stortinget - Møte tirsdag den 5. april 2016 kl. 10

Dato: 05.04.2016

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Arnold Weiberg-Aurdal

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Arnold Weiberg-Aurdal døde den 3. februar i år, 90 år gammel. Han representerte Senterpartiet fra Møre og Romsdal fra 1969 til 1985 – alle de fire periodene som medlem av Stortingets samferdselskomité.

Weiberg-Aurdal ble født i Ålesund i 1925, men det var på Velle i Sykkylven han ble boende størstedelen av livet. I unge år var han svært opptatt av all slags idrett og var konkurransebokser i flere år. Han vant også gullmedalje i Holmenkollstafetten i 1947.

Etter annen verdenskrig søkte han om opptak på både Krigsskolen og Landbrukshøgskolen på Ås og kom inn begge steder. Valget falt på Landbrukshøgskolen. Å være gårdbruker lå hans hjerte nærmest.

Weiberg-Aurdal ble herredsagronom i Stranda kommune og senere i Sykkylven, men etter hvert skjøt den politiske karrieren fart. Etter flere år som kommunestyrerepresentant ble han ordfører, for Senterpartiet, i 1964 – et verv han hadde frem til 1969, da han satte kurs for Oslo og Løvebakken. Han vendte også tilbake til både kommunestyret og ordførerstolen etter 16 år på Stortinget.

I to perioder var han leder for Stortingets samferdselskomité, og det var en stor dag for ham da tre store bruprosjekt i Møre og Romsdal ble vedtatt samtidig. Han var også svært opptatt av forsvars- og utenrikspolitikk, var medlem av Europarådet og NATOs parlamentariske forsamling og var to ganger delegert til FNs generalforsamling.

Selv mente han at jamstillingsvedtaket for jordbruket i 1975 var det mest positive å tenke tilbake på som det enkeltvedtaket som hadde fått størst betydning og positive ringvirkninger for distriktsutbyggingen.

Weiberg-Aurdal hadde en lang rekke tillitsverv lokalt, og som pensjonist engasjerte han seg – nær sagt selvfølgelig – i Sykkylven Pensjonistlag og i Pensjonistforbundet i Molde. Han sa selv at han hadde det innebygd, fra naturen, at han måtte være der noe skjedde.

De siste par årene skrantet helsen, men helt inntil det siste var han opptatt av gården, og at jorda skulle overleveres de kommende generasjoner i bedre stand enn da han selv overtok den.

Vi takker for et stort engasjement gjennom et langt liv i tjeneste for andre og lyser fred over Arnold Weiberg-Aurdals minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Bård Vegar Solhjell og Iselin Nybø, som har vært permitterte, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Hordaland fylke, Astrid Aarhus Byrknes, tar nå sete.

Det foreligger det tre permisjonssøknader:

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Lisbeth Berg-Hansen i tiden fra og med 5. april og inntil videre

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Eirik Sivertsen i tiden fra og med 5. april til og med 7. april for å delta i The Arctic Economic Development Forum i Washington

  • fra representanten Trond Giske om omsorgspermisjon i tiden fra og med 5. april til og med 18. april

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Nordland fylke: Tone-Helen Toften fra 5. april og inntil videre

    og Tor Arne Bell Ljunggren fra 5. april til og med 7. april

    For Sør-Trøndelag fylke: Audun Otterstad fra 5. april til og med 14. april

Presidenten: Tone-Helen Toften, Tor Arne Bell Ljunggren og Audun Otterstad er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Hans Andreas Limi. – Andre forslag foreligger ikke, og Hans Andreas Limi anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Statsråd Anniken Hauglie overbrakte 2 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Marianne Marthinsen vil fremsette et representantforslag.

Marianne Marthinsen (A) [10:06:46]: På vegne av representantene Truls Wickholm og meg selv har jeg gleden av å framsette et representantforslag om en strategi med tiltak som sikrer at selskap med statlig eierandel etterlever eierskapsmeldingen og sikrer størst mulig grad av åpenhet knyttet til pengestrømmer og skatt.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16.