Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 2016 kl. 10

Dato: 04.05.2016

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Kjersti Toppe (Sp) [11:49:09]: Eg har eit spørsmål til helse- og omsorgsministeren: «I langtidsplanen til Sørlandet sykehus HF er det planlagt å kutte 400 årsverk. Stortinget har bedt regjeringen sørge for at de regionale helseforetakene starter en prosess med å flytte mer av den elektive kirurgien i foretaket til akuttsykehusene.

Mener statsråden at Sørlandet sykehus' plan er i tråd med målsettingene regjeringen har for pasientenes helsetjeneste, og hva ser statsråden for seg at Sørlandet sykehus bør desentralisere, slik Stortinget har bedt om?»

Statsråd Bent Høie [11:49:45]: Styret ved Sørlandet sykehus behandlet den 2l. april økonomisk langtidsplan for 2017–2020. Planen viser behov for redusert bemanning innen de somatiske fagene framover. Sørlandet sykehus HF opplyser at det er flere grunner til at de reduserer bemanningen. Det har vært for høy bemanningsvekst de siste fem årene, det er behov for effektivisering knyttet til digital fornying, behov for kostnadsreduksjoner for å kunne ta i bruk nye behandlingsformer og medikamenter, og det er behov for å kunne sikre økonomisk bæreevne for nødvendige investeringer.

Sørlandet sykehus mener at det er nødvendig å dreie prioriteringen av midler over mot investeringer. Sørlandet sykehus forventer at dreiningen vil bidra til økt tilgjengelighet for pasienter og økt kvalitet i pasientbehandlingen. Til sammen opplyser Sørlandet sykehus at det er behov for en justering av bemanningen med nærmere 200 årsverk de neste fire årene. Det opplyses også at den pågående reorganiseringen skal bidra til å sikre bedre drift og ressursutnyttelse.

Selv om bevilgningene til helseregionene legger til rette for en vekst i pasientbehandlingen, er det de regionale helseforetakene og helseforetakene som er de nærmeste til å vurdere hvordan ressursene kan utnyttes på best mulig måte for pasientene.

I foretaksmøtet med de regionale helseforetakene tidligere i dag har jeg, i tråd med vedtak i Stortinget, gitt føring om at det skal startes en prosess med å flytte mer av den elektive kirurgien i foretakene til akuttsykehusene der det ligger til rette for det. Dette må skje innenfor de til enhver tid gjeldende bevilgninger, og det behøver ikke være noen motstrid mellom det og det at Sørlandet sykehus har sett det som nødvendig å gjøre omlegginger i driften.

Jeg viser også til at styret ved Sørlandet sykehus vedtok å avvente styringssignaler knyttet til Nasjonal helse- og sykehusplan, og at de vil ta hensyn til disse i videre arbeid med utviklingsplanen og revisjon av økonomisk langtidsplan.

Kjersti Toppe (Sp) [11:51:40]: Eg les i media at dei tilsette ved Sørlandet sjukehus har overrekt ei uromelding til leiinga i føretaket og leiinga i Helse Sør-Aust om at dei planlagde årsverkskutta på sjukehuset i Flekkefjord – det var her statsråden evaluerte – kan føra til redusert kvalitet og pasienttryggleik. Med blikk mot det som har skjedd på Sjukehuset Telemark, som eg har eit anna spørsmål om i dag, der nedbemanning og nedskalering har ført til at helseføretaket no er under tilsyn frå Fylkesmannen på grunn av uforsvarleg drift – kan statsråden gi ein garanti for at dei dramatiske kuttforslaga Sørlandet sjukehus no står overfor, ikkje skal gå ut over verken pasient eller belegg og sikre forsvarlege forhold vidare?

Statsråd Bent Høie [11:52:46]: Som representanten er klar over, er det ledelsen og styret ved det enkelte sykehus som har ansvaret for at de har en virksomhet som er forsvarlig, og som er i tråd med de nasjonale føringene som gis, og selvfølgelig med forsvarlighetskravene i helselovgivningen. Det er også de som er ansvarlige for å gjennomføre gode prosesser sammen med de ansatte og tillitsvalgte. Det er de som er ansvarlige for å holde budsjettene i samsvar med de budsjettbevilgningene som Stortinget har gitt.

Kjersti Toppe (Sp) [11:53:30]: Eg har eit spørsmål om oppfølging av Stortingets vedtak i samband med Nasjonal helse- og sjukehusplan, der eit samla storting ber statsråden sørgja for at dei regionale helseføretaka startar ein prosess med å flytta meir av den elektive kirurgien i føretaka til akuttsjukehusa, der det ligg til rette for det, for gjennom det å styrkja den generelle kirurgiske kompetansen ved desse sjukehusa. Eg fekk ikkje heilt med meg svaret frå statsråden om på kva slags måte statsråden vil sørgja for dette, og kva konkret Sørlandet sjukehus skal koma opp med av nye rapportar og planar for å effektuera dette vedtaket.

Eg vil spørja statsråden heilt konkret: Forsvarer statsråden kuttforslaget på 400 årsverk ved Sørlandet sjukehus?

Statsråd Bent Høie [11:54:26]: Oppfølgingen av Nasjonal helse- og sykehusplan har blitt gjort i et foretaksmøte i dag, der alle helseregionene har fått revidert sine oppdrag i tråd med dette, og der ett av oppdragene er nettopp å igangsette en slik prosess i samsvar med føringen i Nasjonal helse- og sykehusplan, som ble lagt fram av regjeringen, og som Stortinget har sluttet seg til. Dette arbeidet vil bli fulgt opp av helseregionene og foretakene på vanlig måte, både i det planarbeidet de har, i de budsjettvedtakene som de gjør, og i utviklingen av tjenesten. For første gang er det blitt gitt en klar føring på styrkingen av de mindre sykehusene i et oppdragsdokument.