Stortinget - Møte torsdag den 12. mai 2016 kl. 10

Dato: 12.05.2016

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Paul Thyness

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Paul Thyness er død, nær 86 år gammel. Paul Thyness var født 10. april 1930 i Aker kommune. Etter examen artium i 1948 og studier ved Universitetet i Oslo ble han i 1955 både cand.philol. og magister i statsvitenskap. Magisteravhandlingen «Edmund Burkes politiske filosofi» ble senere utgitt som bok.

Thyness var styremedlem i Studentersamfundet i 1951 og formann i Den Konservative Studenterforening i 1954, før han i 1956 ble ansatt i Høyres landsstyre. Blant hans oppgaver var å være sekretær for programkomiteen under John Lyngs ledelse. I perioden 1961–1965 var Thyness gruppesekretær i Høyres stortingsgruppe og en av gruppeformann Lyngs nærmeste medarbeidere. Det var derfor ingen overraskelse at John Lyng høsten 1963 tok med seg Paul Thyness som statssekretær ved Statsministerens kontor. Her hadde Thyness bl.a. hovedansvaret for å utarbeide regjeringserklæringen.

I 1965 ble Paul Thyness innvalgt på Stortinget fra Oslo. Han ble gjenvalgt i 1969, 1973 og 1977, og hadde hele tiden forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitikken som hovedansvarsområde. I årene 1965–1973 var han medlem av forsvarskomiteen – det meste av tiden som nestformann. Fra 1973 til 1980 var han medlem av utenrikskomiteen og i praksis Høyres førstetalsmann i utenrikssaker. Han var varapresident i Odelstinget fra 1974 til 1980. Fra 1969 var Paul Thyness medlem av Den nordatlantiske forsamling, NATOs parlamentarikerforum, hvor han hadde ledende posisjoner som formann i Militærkomiteen og som forsamlingens president.

Selv om Paul Thyness’ navn oftest knyttes til forsvars- og utenrikspolitikk, spente hans interessefelt betydelig videre. Han var opptatt av ideologiske spørsmål og kulturspørsmål og var bl.a. medlem og formann i flere programkomiteer. Han ledet Høyres kirke/stat-utvalg og hadde flere oppgaver i offentlig utredningsarbeid.

I 1980 forlot Thyness Stortinget og norsk politikk for å overta stillingen som assisterende generalsekretær i FNs utviklingsfond, UNDP. Han fortsatte i denne stillingen frem til 1988 og fikk ry som en innsiktsfull og effektiv administrator. Etter FN-tiden engasjerte han seg i hjelpeorganisasjonen CARE både i Norge og internasjonalt. Som pensjonist hadde han også viktige verv som formann i Norges Banks representantskap og viseformann i Nationaltheatrets bedriftsforsamling. I 2004 fikk han C. J. Hambros pris for sitt politiske og historiske forfatterskap.

Vi minnes Paul Thyness for hans virke i Stortinget, og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Den innkalte vararepresentant for Sogn og Fjordane fylke, Sigurd Reksnes, tar nå sete.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra representantene Svein Roald Hansen, Geir Sigbjørn Toskedal og Marianne Aasen om permisjon i dagene 18. og 19. mai – alle for å delta i møte i Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen i Vaduz, Liechtenstein

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Gunvor Eldegard i dagene 18. og 19. mai for å delta i styremøte i Nordisk kulturfond i Reykjavik

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Første vararepresentant for Rogaland fylke, Marie Ljones Brekke, har for tiden foreldrepermisjon og er derfor forhindret fra å møte i Stortinget under representanten Geir Sigbjørn Toskedals permisjon.

Følgende vararepresentanter foreslås innkalt for å møte i permisjonstiden:

For Akershus fylke: Are Helseth og Anne Odenmarck

For Rogaland fylke: Per Kåre Foss

For Østfold fylke: Wenche Olsen

– Det anses vedtatt.

Representanten Olaug V. Bollestad vil fremsette et representantforslag.

Olaug V. Bollestad (KrF) [10:05:58]: Jeg vil på vegne av representanten Kjersti Toppe og meg selv framsette et representantforslag om ikke å tillate en praksis med fosterreduksjon.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet om nødvendig fortsetter utover kl. 16.