Stortinget - Møte torsdag den 19. mai 2016 kl. 10

Dato: 19.05.2016

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Jakob Aano

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant for Rogaland Kristelig Folkeparti, Jakob Aano, er gått bort. Han døde 10. februar i år, nær 96 år gammel.

Jakob Aano ble født i Sauda 10. april 1920. Han vokste opp i Sauda, ble student i 1940 og cand.philol. i 1948. Etter flere år som lærer og rektor reiste han, sammen med kona Agnes og de tre barna de til da hadde fått, til Tanzania som utsendinger for Det Norske Misjonsselskap, hvor han også rapporterte levende til NRK.

I selvbiografien «Over alle grenser» fra 1991 skriver han:

«Åra i Afrika sette eit varig skilje mellom før og etter for meg og familien. (…) Du får ei grunnhaldning som pregar både tenkjemåte og reaksjonsmønster i all ettertid.»

Listen over alt Jakob Aano fikk være med på som skolemann, misjonær, politiker og kulturarbeider, er lang og omfattende. Da Kristelig Folkeparti i Rogaland måtte begynne å se etter en som kunne bære arven videre etter Kjell Bondevik som stortingsrepresentant for fylket og partiet til valget i 1965, ble det Jakob Aano man satset på. I de fem neste periodene var Stortinget Jakob Aanos arbeidsplass.

Jakob Aano skrev seg tidlig inn i både Kristelig Folkepartis og Stortingets historie som en av de virkelig store parlamentarikere. Han var lenge en ledende ideolog for sitt parti og ledet Aano-utvalget, som i 1984 leverte innstillingen Idépolitikk. I årene 1983–1985 var han også nestleder i Kristelig Folkeparti.

I sine tre første perioder på Stortinget, fra 1965 til 1977, satt Jakob Aano som medlem i det som den gang het kirke- og undervisningskomiteen. I de to neste periodene, årene fra 1977 til 1985, satt han som medlem i utenrikskomiteen. I de to siste av disse årene ledet han komiteen som på den tiden het utenriks- og konstitusjonskomiteen. Aano var i årene 1981–1983 medlem av forsvarskomiteen.

De mange årene som stortingspensjonist var først og fremst preget av kulturarbeid, gjennom både verv og bokarbeid. Ikke minst bidro han til økt oppmerksomhet rundt sin gode venn, forfatteren Alfred Hauge.

Vi har grunn til å være både glade og stolte over at en kapasitet som Jakob Aano brukte så mange år av sitt liv i tjeneste som folkevalgt.

Vi minnes Jakob Aano for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra representanten Rasmus Hansson om sykepermisjon fra og med 20. mai og inntil videre

  • fra Senterpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Janne Sjelmo Nordås i tiden fra og med 23. mai til og med 26. mai for å delta i arktisk parlamentarisk konferanse i Bodø

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Oslo: Une Aina Bastholm

    For Nordland fylke: Willfred Nordlund

Presidenten: Representanten Kirsti Bergstø vil fremsette et representantforslag.

Kirsti Bergstø (SV) [10:05:11]: Jeg har gleden av å framsette et representantforslag på vegne av meg selv om å sikre full behandling av trygdeoppgjøret i Stortinget slik sakens viktighet og tradisjonen tilsier.

Jeg ber også om at forslaget behandles etter Stortingets forretningsorden § 39 c, hvor det står at det skal «legges ut til gjennomsyn for representantene i minst én dag og deretter føres opp på dagsordenen til behandling».

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.