Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 2016 kl. 10

Dato: 01.06.2016

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Tore Hagebakken (A) [11:51:20]: Mitt spørsmål går til kommunal- og moderniseringsministeren:

«Det er viktig å legge til rette for at folk kan bo og jobbe i hele Norge. Slik unngår vi også unødvendig sentralisering med de utfordringer det representerer. Gjennom regjeringens sentraliseringsiver, kutt i regionale utviklingsmidler og politikk på flere andre områder går Norge nå i motsatt retning.

Vil statsråden ta initiativ for å snu denne negative utviklingen og bidra til at folk også i framtida kan jobbe – og leve – i hele landet?»

Statsråd Jan Tore Sanner [11:51:56]: Jeg kan ikke unnlate innledningsvis å bemerke at det er interessant at disse to spørsmålene kommer etter hverandre, og begge er fra Arbeiderpartiet. I det første spørsmålet ble jeg anklaget for å flytte virksomheter og arbeidsplasser ut av Oslo, og i dette spørsmålet er det motsatt fortegn.

Å snakke om unødvendig sentralisering er en gammel problemstilling. Mange distriktskommuner ville hatt nedgang i folketallet uten innvandring de siste ti år, dvs. også i størstedelen av forrige regjeringsperiode. 80 pst. av befolkningen bor i byer og tettsteder. Norge er urbanisert. Det vi må snakke om, er hvilke utfordringer vi står overfor i fremtiden, og hvordan vi løser dem. Fallet i oljeprisen gir en indikasjon på de langsiktige utfordringene vi står overfor, når det gjelder både statens inntekter og næringsstruktur. Den demografiske utviklingen er en annen hovedutfordring. Vi blir eldre. Det blir flere av de eldste eldre, særlig i små og mellomstore byer. Konkurransen om arbeidskraften vil øke.

Norge møter denne omstillingen med bidrag fra ressurser over hele landet. Vi har både naturressurser og dyktige folk i alle deler av landet. Jeg er enig i at det er bra at folk kan leve og bo i hele landet. Det er en viktig verdi å ta vare på. Våre reformer handler ikke om å forandre Norge, men om at Norge er forandret. Alternativet til reformer er ikke at alt blir som før. Det kan bli tilbakegang, økte forskjeller og kraftigere sentralisering.

Vi kutter derfor ikke i innsatsen – vi spisser den. Vi satser på veier og annen infrastruktur, som gjør det mer attraktivt å bo og drive næring. Vi hever kvaliteten på kunnskap og satser mer på forskning. Vi gir vekstfremmende skattelettelser. Vi målretter de regionale utviklingsmidlene mot nærings- og bedriftsrettede tiltak, slik som entreprenørskap og innovasjon. Vi gjennomfører strukturreformer som skal ruste offentlig sektor til å møte en fremtid som vil stille større krav til både kompetanse og effektiv ressursbruk. Slik legger vi til rette for at folk kan bo og jobbe i hele Norge. Vårt mål er gode tjenester der folk bor. Utfordringene varierer, men vi skal glede oss over at store deler av Nord-Norge og innlandet nå opplever en positiv utvikling.

Tidlig i 2017 vil jeg fremme en stortingsmelding om bærekraftige byer og sterke distrikter. Det gjør vi fordi vi er opptatt av den gjensidige avhengigheten mellom ulike deler av landet, ikke motsetningene – hvordan byer og distrikter kan spille hverandre gode, hvordan næringslivets omstillingsevne styrkes når folk opplever sitt bosted som attraktivt og hvordan samordnet areal- og transportplanlegging bidrar til å styrke omstillingsevnen i næringslivet og samtidig kan ta hensyn til klimamål.

Tore Hagebakken (A) [11:54:54]: Takk for svaret fra statsråden.

Jeg var ikke helt uforberedt på at han ville koble Bøhlers spørsmål og mitt, men i Arbeiderpartiet har vi gjennom årtier hatt et godt slagord, og det er: «By og land, hand i hand», og vi mener at det må kunne gå an å få til en god utvikling både i byer – også i store byer – og i våre bygdesamfunn, og utover i hele Norge.

Sanner nevnte strukturreformer. Det er ikke nødvendigvis slik at strukturreformer understøtter det med muligheten for å kunne bo i hele landet. Jeg har ikke hatt som agenda i dag at vi skal tappe Oslo for arbeidsplasser. Vi har mer enn nok, i mitt eget fylke, Oppland, med å ta vare på de kompetansearbeidsplassene vi har i distriktet, for akkurat i dag har skatteetaten lagt fram et forslag til endret kontorstruktur, og ifølge forslaget som er lagt fram, vil tre av fem kontorer (presidenten klubber) i Oppland bli lagt ned. Det er dramatisk, nesten 70 arbeidsplasser.

Hva er statsrådens kommentar (presidenten klubber igjen) til dette?

Presidenten: Presidenten ber om at man holder seg til taletiden.

Statsråd Jan Tore Sanner [11:56:11]: Forslaget fra skatteetaten er skatteetatens forslag – et forslag som ikke er vurdert eller tatt stilling til av regjeringen. Det er helt naturlig at vi nå går inn i skatteetatens forslag, og det skal finansministeren gjøre sammen med meg som kommunal- og moderniseringsminister, hvor vi også skal se dette i sammenheng med den diskusjonen vi nå har, om å sikre kompetansearbeidsplasser i hele landet.

Regjeringen sørget jo for i forrige uke at det ble flyttet statlige arbeidsplasser til Hagebakkens hjemfylke, til Lillehammer kommune, hvor det nå skal opprettes et parkeringstilsyn. Regjeringen valgte å legge dette utenfor Oslo, og vi valgte i denne sammenheng Lillehammer.

Tore Hagebakken (A) [11:57:00]: Hvis dette blir gjennomført, handler det om et bortfall av nesten 70 arbeidsplasser i Oppland. Jeg er glad for at statsråden sier at han skal ta del i dette og antyder at det skal tas andre hensyn enn de som skatteetaten isolert sett gjør. Det er svært viktig at det skjer. Jeg vil bare minne om hva som skjer innenfor landbrukspolitikken. Der er det de store som prioriteres, de små nedprioriteres som aktører, og det svekker totalt sett virksomheten i distriktene. Økonomien til kommuner som ikke vil slå seg sammen, strupes. Innovasjon Norge skal sentraliseres. Regionale utviklingsmidler er redusert kraftig. Til og med forbrukerkontor sentraliseres. Jeg kunne nevnt mye her.

Jeg spør igjen, slik som jeg begynte: Hva vil statsråden gjøre for at vi skal kunne leve og bo i hele landet, og for at vi skal ha livskraftige bygdesamfunn?

Det var det viktigste.

Statsråd Jan Tore Sanner [11:58:03]: Det aller viktigste vi gjør, er å legge til rette for private, lønnsomme arbeidsplasser, for med arbeidsplasser sikrer vi også bosetting. Slik har det vært til alle tider i Norge: Man må ha gode, trygge arbeidsplasser for å ha vekstkraftige samfunn. Det er regjeringens aller viktigste jobb: å legge til rette for næringsvirksomhet, for gründere, for store og små bedrifter. I tillegg er vi opptatt av å sikre kompetansearbeidsplasser ulike steder i landet.

En av de tingene vi har gjort, er å målrette de regionale utviklingsmidlene, samtidig som vi har styrket utbyggingen av fylkesveier. For representanten Hagebakkens eget fylke er det riktig at det har vært en nedgang i regionale utviklingsmidler på 11 mill. kr, men det har vært en styrking av fylkesveiene med 31 mill. kr. Så Oppland fylkeskommune kommer bedre ut og kan legge bedre til rette for næringsutvikling og sørge for at vi har vekstkraft i hele fylket.