Stortinget - Møte torsdag den 9. februar 2017

Dato: 09.02.2017
President: Olemic Thommessen
Dokumenter: (Innst. 171 L (2016–2017), jf. (Prop. 6 L (2016–2017))

Sak nr. 1 [10:01:25]

Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i tinglysingsloven, inkassoloven og tvangsfullbyrdelsesloven mv. (teknologinøytralitet) (Innst. 171 L (2016–2017), jf. (Prop. 6 L (2016–2017))

Talere

Jenny Klinge (Sp) [] (ordførar for saka): Justiskomiteen har behandla Prop. 6 L om teknologinøytralitet. Regjeringa gjer i proposisjonen framlegg om å opne for meir teknologinøytrale løysingar gjennom endringar i m.a. tinglysingslova, inkassolova og tvangsfullføringslova. Komiteen er samstemt om endringane som gjeld tinglysingslova, som m.a. følgjer opp Stortinget sitt tidlegare vedtak som opnar for elektronisk tinglysing.

Når det gjeld endringane i inkassolova og tvangsfullføringslova, har krav om fysisk kommunikasjon til no sperra for å bruke elektronisk post. Elektronisk kommunikasjon blir meir og meir utbreidd i kvardagen til folk, og for mange kan det vere ønskjeleg å få slike meldingar elektronisk.

Komiteen har stilt seg bak hovudformålet i framlegget i proposisjonen, som går ut på å opne for elektronisk post i desse tilfella. Det har likevel vore visse motsetnader i komiteen som går på korleis slik elektronisk kommunikasjon kan bli gjennomført, og kva krav som skal stillast.

No er det lagt opp til at detaljane skal bli regulerte i forskrift. Likevel har Senterpartiet eigne merknader – og vi har våre merknader saman med andre – som legg vekt på omsynet til dei som ikkje forventar eller ønskjer å få viktige meldingar som elektronisk post. Dei andre partia i komiteen har eigne merknader i saka om deira synspunkt på korleis elektronisk kommunikasjon kan bli gjennomført. Alle desse merknadene kan ein lese i innstillinga frå justiskomiteen.

Avslutningsvis vil eg seie at eg er glad for at det er stor einigheit i komiteen om det vesentlege i endringane som det er gjort framlegg om.

Med dette tilrår eg innstillinga frå komiteen.

Statsråd Per-Willy Amundsen []: Jeg vil takke justiskomiteen for rask behandling av proposisjonen.

Digitalisering av samfunnet har forandret måten vi kommuniserer på. Det gir også muligheter for enklere samhandling mellom offentlig og privat sektor, og det gir oss muligheter for en mer effektiv saksbehandling.

Å ta i bruk mulighetene teknologien gir oss, er en viktig del av regjeringens digitaliseringsarbeid. For elektronisk tinglysing er tiltakene som foreslås, en oppfølging av prosjekt som har pågått i omkring 15 år, og som er omtalt i regjeringens melding «Digital agenda for Norge – IKT for en enklere hverdag og økt produktivitet».

En enklere hverdag og økt produktivitet er viktige mål for regjeringen, og forslagene i denne proposisjonen gir betydelige samfunnsøkonomiske gevinster. Hos Kartverket tinglyses omkring 1,6 millioner dokumenter i året. Det opplyses at samfunnsgevinsten ved innføring av e-tinglysing kan bli opp mot 1,3 mrd. kr. Antall purringer, inkassovarsler, varsler om tvangsfullbyrdelse, osv. er meget betydelig.

Åpning for overgang til elektronisk kommunikasjon har et tilsvarende samfunnsøkonomisk gevinstpotensial. Den største delen av denne gevinsten kommer i privat sektor som følge av mer effektive prosesser innenfor bank- og eiendomsbransjen. Dette er med på å gjøre norsk næringsliv mer konkurransedyktig.

Flere av lovendringene som foreslås, er nødvendige for elektronisk tinglysing. Det er en ordning regjeringen håper å få satt i drift allerede om få måneder.

Jeg registrerer med tilfredshet at komiteen enstemmig har sluttet seg til lovforslaget om å åpne for at bl.a. varsel av tvangsfullbyrdelse og inkasso skal sendes elektronisk. Så er det et varierende mindretall som peker på viktige hensyn nettopp i denne sammenhengen. Det vil vi ha med oss i det videre arbeidet, dersom det blir aktuelt i forskriften å åpne for andre former for elektronisk varsling enn de formene som i flertallets merknader er forhåndsklarert eller betryggende. Vi tar absolutt med oss de merknadene.

Jeg takker også for en konstruktiv holdning til å benytte anledningen til å rette opp det som har vært enkelte inkurier i lovverket.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.