Stortinget - Møte mandag den 16. mars 2020

Dato: 16.03.2020
President: Tone Wilhelmsen Trøen

Søk

Formalia

President: Tone Wilhelmsen Trøen

Presidenten: Presidenten vil på vegne av presidentskapet foreslå at galleriet holdes stengt ved dagens møte ut fra strengt nødvendige smitteverntiltak. Presidenten vil understreke at presidentskapet er fullt klar over viktigheten av hensyn til åpenhet og møteoffentlighet, og at et eventuelt slikt vedtak må fattes for hvert enkelt møte i Stortinget. – Det anses vedtatt.

Som representantene ble gjort oppmerksom på ved inngangen til salen ved møtestart, vil presidenten minne om at man ikke trenger å sette seg på sin egen plass, men sørge for å ha en passende avstand til hverandre.

Det samme gjelder når vi kommer til debatten. Man kan tegne seg på talerlisten ved å rekke opp hånden. Man trenger altså ikke tegne seg fra plassen sin slik man vanligvis gjør. For å tegne seg til replikk benyttes V-tegn.

Presidenten vil komme nærmere tilbake til hvordan dette skal gjennomføres ved voteringen.

Representanten Elise Bjørnebekk-Waagen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentanten for Finnmark, Anne Karin Olli, tar nå sete.

Fra Senterpartiets stortingsgruppe og fra Høyres stortingsgruppe foreligger meddelelse om at de innvilgede permisjonene for henholdsvis representantene Nils T. Bjørke og Tage Pettersen i tiden fra og med 14. januar til og med 3. april endres til å gjelde til og med 19. mars, og at perioden fra og med 16. til og med 19. mars gjøres om til velferdspermisjon.

– Disse meddelelser tas til etterretning.

Det foreligger søknad om velferdspermisjon fra følgende representanter:

  • fra representanten Hans Andreas Limi 16. mars og inntil videre

  • fra representanten Himanshu Gulati 16.–29. mars

  • fra representanten Bente Stein Mathisen 16.–23. mars

  • fra representanten Lise Christoffersen 16. mars og inntil videre

  • fra representanten Michael Tetzschner 16.–24. mars

  • fra representanten Bård Hoksrud 16. mars

  • fra representanten Dag Terje Andersen 16. mars og inntil videre

  • fra representanten Lene Westgaard-Halle 16. mars og inntil videre

  • fra representanten Ingjerd Schou 16.–18. mars

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra andre vararepresentant for Akershus, Ole-Jacob Johansen, fra andre vararepresentant for Oslo, Kristoffer Robin Haug, fra andre vararepresentant for Oslo, Mats A. Kirkebirkeland, fra første vararepresentant for Vestfold, Renate Sølversen Berge og fra andre vararepresentant for Østfold, Thor Edquist, foreligger søknad om fritak fra å møte i Stortinget under henholdsvis representantene Himanshu Gulati, Une Bastholm, Astrid Nøklebye Heiberg, Lene Westgaard-Halle og Tage Pettersens permisjoner, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden slik:

    • For Akershus: Liv Gustavsen 16. mars og inntil videre

    • Anette Carnarius Elseth 16.–29. mars

    • Kjartan Berland 16.–23. mars

    • For Buskerud: Niclas Tokerud 16. mars og inntil videre

    • For Oslo: Hulda Holtvedt 16. mars og inntil videre

    • Yassine Arakia 16.–24. mars

    • For Telemark: Stine Margrethe Knutsdatter Olsen 16. mars

    • For Vestfold: Lozan Balisany 16. mars og inntil videre

    • Henning Wold 16. mars og inntil videre

    • For Østfold: Rolf-Jonas Ringen Kristiansen 16.–18. Mars

Presidenten: Liv Gustavsen, Anette Carnarius Elseth, Kjartan Berland, Niclas Tokerud, Hulda Holtvedt, Yassine Arakia, Stine Margrethe Knutsdatter Olsen, Lozan Balisany, Henning Wold og Rolf-Jonas Ringen Kristiansen er til stede og vil ta sete.

Fra Statsministerens kontor foreligger følgende brev til Stortinget, datert 13. mars 2020:

«Statsråd ble holdt på Oslo slott 13. mars 2020 kl. 1100 under ledelse av Hans Majestet Kongen. Det ble truffet følgende vedtak:

  1. Statsråd Trine Skei Grande gis avskjed i nåde.

  2. Stortingsrepresentant Guri Melby utnevnes til statsråd og overtar styret av politikken for barnehager, grunnskole, videregående opplæring og integrering samt det administrative ansvaret for Kunnskapsdepartementet.

  3. Kunnskapsdepartementet ledes av to konstitusjonelt ansvarlige statsråder. Den fordeling av ansvar for arbeid som ble fastsatt i kongelig resolusjon 24. januar 2020, mellom statsråd Trine Skei Grande og statsråd Henrik Asheim, legges også til grunn mellom statsråd Guri Melby og statsråd Henrik Asheim. Den fordeling av ansvar for lover som ble fastsatt i kongelig resolusjon 14. februar 2020, mellom statsråd Trine Skei Grande og statsråd Henrik Asheim, legges også til grunn mellom statsråd Guri Melby og statsråd Henrik Asheim.

  4. Statsråd Torbjørn Røe Isaksens midlertidige bestyrelse av fiskeri- og sjømatsaker i Nærings- og fiskeridepartementet opphører.

  5. Statssekretær Odd Emil Ingebrigtsen gis avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Tina Bru i Olje- og energidepartementet og utnevnes til statsråd og overtar styret av fiskeri- og sjømatsaker i Nærings- og fiskeridepartementet.

  6. Nærings- og fiskeridepartementet ledes av to konstitusjonelt ansvarlige statsråder. Den fordeling av ansvar for arbeid som ble fastsatt i kongelig resolusjon 24. januar 2020 mellom statsråd Iselin Nybø og statsråd Geir Inge Sivertsen legges også til grunn mellom statsrådene Iselin Nybø og statsråd Odd Emil Ingebrigtsen.

  7. Statssekretær Jan Christian Kolstø gis avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Trine Skei Grande i Kunnskapsdepartementet og utnevnes på nytt til statssekretær for statsråd Iselin Nybø i Nærings- og fiskeridepartementet.

  8. Statssekretær Anja Johansen gis avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Trine Skei Grande i Kunnskapsdepartementet og utnevnes på nytt til statssekretær for statsråd Guri Melby i Kunnskapsdepartementet.

  9. Statssekretær Grunde Kreken Almeland gis avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Trine Skei Grande i Kunnskapsdepartementet og utnevnes på nytt til statssekretær i 50 prosent stilling for statsråd Guri Melby i Kunnskapsdepartementet og til statssekretær i 50 prosent stilling for statsråd Iselin Nybø i Nærings- og fiskeridepartementet.

  10. Statssekretær Trine Danielsen gis avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Torbjørn Røe Isaksen i Nærings- og fiskeridepartementet og utnevnes på nytt til statssekretær for statsråd Odd Emil Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet.

  11. Endringene skjer med virkning fra 13. mars 2020 kl. 1300.»

Det refererte brevet foreslås vedlagt protokollen. – Det anses vedtatt.

Statsrådsskiftene medfører følgende endring i Stortingets sammensetning: Det tidligere medlem av regjeringen, Trine Skei Grande, har tatt sete som representant.

Statsråd Jan Tore Sanner overbrakte 4 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Presidenten vil på bakgrunn av den spesielle situasjonen vi er inne i, på vegne av presidentskapet avgi muntlig innstilling om nedsettelse av en særskilt komité til å behandle spesielle saker vedrørende koronakrisen, jf. Stortingets forretningsorden § 18.

Presidentskapet foreslår at komiteen består av Stortingets president samt én representant for hver partigruppe.

– Det anses vedtatt.

Presidenten vil også varsle at det i tillegg til det annonserte møtet i Stortinget torsdag 19. mars kan bli aktuelt med flere møtedager denne uken. Presidenten ber derfor representantene være beredt på at det kan bli satt møte i Stortinget på kort varsel.