Stortinget - Møte torsdag den 19. desember 2019

Dato: 19.12.2019
President: Tone Wilhelmsen Trøen

Formalia

President: Tone Wilhelmsen Trøen

Presidenten: Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra representantene Emilie Enger Mehl, Åslaug Sem-Jacobsen og Vetle Wang Soleim om permisjon i tiden fra og med 6. januar til og med 10. januar, og fra representantene Mathilde Tybring-Gjedde og Lene Westgaard-Halle i dagene 7. og 8. januar – alle for å delta på informasjonskurs ved Forsvarets høgskole

  • fra representantene Nils T. Bjørke og Tage Pettersen i tiden fra og med 14. januar til og med 3. april, begge for å delta på sjefskurs ved Forsvarets høgskole

  • fra første vararepresentant for Oslo, Mats A. Kirkebirkeland foreligger det søknad om fritak for å møte under representanten Mathilde Tybring-Gjeddes permisjon i dagene 7. og 8. januar av velferdsgrunner

Etter forslag fra presidenten ble besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

For Hedmark: Per Martin Sandtrøen 7.–8. januar

For Hordaland: Hans Inge Myrvold 14. januar til 3. april

For Møre og Romsdal: Anders Riise 7.–8. januar

For Oslo: Yassine Arakia 7.–8. januar

For Telemark: Olav Urbø 7.–8. januar

For Vestfold: Renate Sølversen Berge 7.–8. januar

For Østfold: Monica Carmen Gåsvatn 14. januar til 3. april

Presidenten: Fra Statsministerens kontor foreligger to brev til Stortinget datert 18. desember 2019.

Det første brevet omhandler midlertidig bestyrelse av Nærings- og fiskeridepartementet. I brevet vises det til kongelig resolusjon av 8. november 2019, som lyder:

«Statsråd Monica Mæland overtar, i tillegg til de saker hun bestyrer i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, de saker statsråd Torbjørn Røe Isaksen bestyrer i Nærings- og fiskeridepartementet. Overtakelsen gjelder for den periode statsråd Røe Isaksen avvikler to ukers omsorgspermisjon.»

I brevet opplyses det videre at statsråd Torbjørn Røe Isaksen gikk ut i nevnte permisjon fra og med 18. desember 2019.

Det andre brevet fra Statsministerens kontor omhandler endringer blant statsråder og statssekretærer, og lyder:

«Statsråd ble holdt på Oslo slott 18. desember 2019 kl. 1145 under ledelse av Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen. Det ble truffet følgende vedtak:

Statsråd Kjell-Børge Freiberg gis avskjed i nåde.

Statsråd Sylvi Listhaug gis avskjed i nåde som statsråd for eldre- og folkehelseområdet i Helse- og omsorgsdepartementet og utnevnes på nytt til statsråd og overtar styret av Olje- og energidepartementet.

Ordfører Terje Søviknes utnevnes til statsråd og overtar styret av eldre- og folkehelseområdet i Helse- og omsorgsdepartementet.

Helse- og omsorgsdepartementet ledes av to konstitusjonelt ansvarlige statsråder. Den fordeling av ansvar for arbeid og lover som ble fastsatt ved kongelig resolusjon 27. april 2018, mellom statsrådene Bent Høie og Åse Michaelsen, legges også til grunn mellom statsrådene Høie og Søviknes.

Statssekretær Anne Helene Wettermark Bramo gis avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Sylvi Listhaug og utnevnes på nytt til statssekretær for statsråd Terje Søviknes i Helse- og omsorgsdepartementet.

Statssekretær Liv Lønnum gis avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Kjell-Børge Freiberg og utnevnes på nytt til statssekretær for statsråd Sylvi Listhaug i Olje- og energidepartementet.

Alle endringene ovenfor skjer med virkning fra 18. desember 2019 kl. 1400.»

Presidenten vil foreslå at de refererte brevene vedlegges protokollen.

– Det anses vedtatt.

Statsrådsskiftene medfører følgende endringer i Stortingets sammensetning:

Det tidligere medlemmet av regjeringen Kjell-Børge Freiberg tar igjen sete som representant.

Representanten Petter Eide vil fremsette to representantforslag.

Petter Eide (SV) []: Den siste dagen før jul vil jeg sette fram to forslag. Det ene er fra representantene Torgeir Knag Fylkesnes, Freddy André Øvstegård, Kari Elisabeth Kaski og undertegnede om å redusere isolasjonspraksis i fengsler som fører til risiko for tortur og umenneskelig behandling.

Mitt andre forslag er fra Kari Elisabeth Kaski, Karin Andersen, Mona Fagerås og undertegnede om rettslig amnesti mot anmeldelse og straffeforfølgelse av egne brukerdoser til personer som yter assistanse til rusbrukere hvor det er fare for liv og helse.

Med det vil jeg ønske alle kollegaer god jul.

Presidenten: Det er litt tidlig. Vi har fortsatt et stortingsmøte, men det var hyggelig, da. Representanten Marit Arnstad vil fremsette et representantforslag.

Marit Arnstad (Sp) []: Jeg har stadig håp om å skape noen konstruktive utfordringer til nye statsråder, så på vegne av Sandra Borch, Ole André Myhrvold, Sigbjørn Gjelsvik og meg selv vil jeg foreslå å avvise bygging av utenlandskabler som vil bidra til høyere strømpris, og å fjerne North Connect fra EUs PCI-liste.

Presidenten: Representanten Emilie Enger Mehl vi fremsette to representantforslag.

Emilie Enger Mehl (Sp) []: På vegne av representantene Jenny Klinge, Marit Knutsdatter Strand, Liv Signe Navarsete og meg selv vil jeg fremme forslag om at domstolene skal ha stedlig ledelse, og at endringer i domstolsstrukturen skal avgjøres i Stortinget.

På vegne av Sandra Borch, Kari Anne Bøkestad Andreassen, Marit Arnstad, Ole André Myhrvold og meg selv vil jeg fremme forslag om å forvalte bjørnebestanden ut fra riktig antall bjørn.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.