Stortinget - Møte torsdag den 30. mars 2023

Dato: 30.03.2023
President: Morten Wold

Søk

Innhold

Formalia

President: Morten Wold

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Knut Hanselmann

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Knut Hanselmann gikk bort nyttårsaften 2022, etter kort tids sykdom, 76 år gammel.

Hanselmann ble født i Bergen i 1946. Han tok realskoleeksamen i 1964 og var elev ved Voss Folkehøgskule i 1967. Han var med fra oppstarten av Anders Langes Parti i 1973 og fulgte partiet i hele dets snart 50-årige historie.

Allerede i 1974, bare 28 år gammel, ble han formann i Anders Langes Parti i Bergen. Han satt fra 1975 i bystyret og ble deretter kommunalråd, før han i 1989 ble valgt inn på Stortinget etter først å ha vært vararepresentant.

I perioden 1989–1993 var han medlem av kommunal- og miljøvernkomiteen og delegat til FNs generalforsamling i 1991. Han fremmet allerede i 1990 forslag i Stortinget om nedleggelse av fylkeskommunen som økonomisk og administrativ enhet.

Etter å ha bygget opp det som da var blitt Bergen FrP, gikk ferden videre til Hordaland FrP der han var fylkesformann fra 1982 til 1990. Han har også vært engasjert som fylkessekretær i Hordaland FrP samt fylkessekretær i Norges Blindeforbund.

I årene 2007–2011 var Hanselmann ordfører i Askøy kommune. Han var medlem av kommunestyret i denne kommunen i totalt 16 år. Sammen med 14 år i bystyret i Bergen ble det 30 år som folkevalgt i kommunepolitikken.

Hanselmann var for mange et forbilde med sin lavmælte væremåte. Han var kunnskapsrik, erfaren og åpen. Han var en lagbygger og viet store deler av livet sitt til arbeid for det han trodde på.

Hanselmann var til å stole på og ble beskrevet av sine stortingskolleger som en varm person, og av Bergens Tidende er han omtalt som en av Fremskrittspartiets pionerer.

Han hadde en lang rekke offentlige verv, bl.a. som medlem i styret for Bergen Sporvei, Havneregion II og Havneplanutvalget, og han var formann i Havnestyret. Han var dessuten medlem av Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste og stedfortreder i Riksrettsutvalget. I tillegg var han medlem av Norsk kulturråd i årene 2001–2004.

Knut Hanselmann ble for sitt arbeid og engasjement tildelt Fremskrittspartiets høyeste utmerkelse, Fjøslykta, i 2011.

Vi lyser fred over Knut Hanselmanns minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representanten Jorodd Asphjell, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Representanten Frank Edvard Sve vil fremsette tre representantforslag.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Eg har gleda av å fremje eit representantforslag på vegner av representantane Morten Stordalen, Bård Hoksrud og meg sjølv om betre vegsikkerheit.

Eg har gleda av å fremje eit representantforslag på vegner av representantane Morten Stordalen, Tor André Johnsen, Helge André Njåstad, Bengt Rune Strifeldt, Bård Hoksrud og meg sjølv om eit statleg vedlikehaldsprogram for fylkesvegnettet.

Eg har gleda av å fremje eit representantforslag på vegner av representanten Morten Stordalen og meg sjølv om billegare veg- og kollektivtrafikk utan bompengar.

Presidenten []: Representanten Rasmus Hansson vil fremsette tre representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) []: På vegne av representantene Kristoffer Robin Haug, Lan Marie Nguyen Berg og meg selv vil jeg framsette et forslag om en nærenergireform.

På vegne av representantene Lan Marie Nguyen Berg, Kristoffer Robin Haug og meg selv vil jeg framsette et forslag om en bærekraftig tildeling av kraft.

På vegne av representantene Kristoffer Robin Haug, Lan Marie Nguyen Berg og meg selv vil jeg framsette et forslag om legalisering av cannabis.

Presidenten []: Representanten Seher Aydar vil fremsette to representantforslag.

Seher Aydar (R) []: Jeg skal legge fram bare ett forslag. Det er i hvert fall det jeg har.

På vegne av representanten Bjørnar Moxnes og meg selv fremmer jeg et forslag om å styrke Norges forsvarsevne.

Presidenten []: Representanten Aleksander Stokkebø vil fremsette et representantforslag.

Aleksander Stokkebø (H) []: På vegne av undertegnede og representantene Henrik Asheim, Anna Molberg, Dagfinn Henrik Olsen, Gisle Meininger Saudland, Ingvild Wetrhus Thorsvik, Dag-Inge Ulstein og Ingunn Foss vil jeg fremme et representantforslag om å styrke a-krimsentrene.

Presidenten []: Representanten Kjell Ingolf Ropstad vil fremsette et representantforslag.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: På vegne av representantene Olaug Bollestad, Dag-Inge Ulstein og meg selv har jeg gleden av å fremme et forslag om å øke trafikksikkerheten for skolebusser, lastebiler og øvrig tungtransport.

Presidenten []: Representanten Tobias Drevland Lund vil fremsette et representantforslag.

Tobias Drevland Lund (R) []: På vegne av representantene Mímir Kristjánsson, Seher Aydar og meg selv har jeg gleden av å fremme et representantforslag om et kriminalomsorgsløft.

Jeg tror det skulle bli fremmet et annet representantforslag fra Rødt også, som jeg tillater meg å fremme. På vegne av stortingsrepresentanten Seher Aydar og meg selv har jeg æren av å fremme et representantforslag om bedre boligkvalitet og å gjøre flere boliger tilgjengelige for helårsbeboere.

Presidenten []: Representanten Marie Sneve Martinussen vil fremsette et representantforslag.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Det er bare et lite forslag om å lage en opptrappingsplan for barnetrygden. Det er et forslag jeg fremmer på vegne av representantene Hege Bae Nyholt, Tobias Drevland Lund og meg selv.

Presidenten []: Representanten Lars Haltbrekken vil fremsette et representantforslag.

Lars Haltbrekken (SV) []: På vegne av representantene Birgit Oline Kjerstad, Kari Elisabeth Kaski og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om klimatiltak som monner.

Presidenten []: Representanten Hege Bae Nyholt vil fremsette et representantforslag.

Hege Bae Nyholt (R) []: På vegne av representanten Seher Aydar og meg selv vil jeg sette fram et forslag om frys av salg av barnehageeiendom.

Presidenten []: Representanten Andreas Sjalg Unneland vil fremsette to representantforslag.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: På vegne av representantene Audun Lysbakken, Marian Hussein og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om å styrke rettshjelptilbudet for innsatte gjennom en advokatordning for fengslene.

På vegne av representantene Kari Elisabeth Kaski, Kathy Lie og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om mer rettferdig inkasso og gjeld i dyrtid.

Presidenten []: Representanten Geir Jørgensen vil fremsette et representantforslag.

Geir Jørgensen (R) []: I serien av gode representantforslag fra Rødt vil jeg fortsette med å sette fram et forslag på vegne av Rødts representant Mímir Kristjánsson og meg selv om akutte tiltak mot sosial dumping i drosjenæringen.

Presidenten []: Representanten Kari Elisabeth Kaski vil fremsette to representantforslag.

Kari Elisabeth Kaski (SV) []: På vegne av undertegnede og representanten Torgeir Knag Fylkesnes vil jeg sette fram et forslag om et bærekraftig og langsiktig havbruk.

På vegne av undertegnede og representantene Ingrid Fiskaa, Freddy André Øvstegård og Audun Lysbakken framsetter jeg et forslag om å oppdatere pengepolitikken.

Presidenten []: Representanten Grete Wold vil fremsette et representantforslag.

Grete Wold (SV) []: På vegne av representantene Andreas Sjalg Unneland, Marian Hussein og meg selv vil jeg fremme et forslag om reform av Utlendingsnemnda, UNE.

Presidenten []: Representanten Freddy André Øvstegård vil fremsette to representantforslag.

Freddy André Øvstegård (SV) []: Jeg vil fremme et forslag på vegne av representantene Kari Elisabeth Kaski og meg selv om erfaringer fra skolelekser til erstatning for hjemmelekser.

Jeg vil også fremme et forslag fra representantene Grete Wold, Mona Fagerås, Ingrid Fiskaa og meg selv om ti grep for å rekruttere og beholde flere lærere og ansatte i skole og barnehage.

Presidenten []: Representanten Alfred Jens Bjørlo vil fremsette to representantforslag.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg har gleda av å bidra til våronna på Stortinget med to representantforslag.

Det eine er på vegner av representantane Ingvild Wetrhus Thorsvik, André N. Skjelstad og meg sjølv om fleire staduavhengige jobbar i statsforvaltinga.

Det andre er på vegner av representantane Ingvild Wetrhus Thorsvik, Ane Breivik, Grunde Almeland, Guri Melby og meg sjølv om innføring av lobbyregister for Stortinget.

Presidenten []: Representanten Mudassar Kapur vil fremsette et representantforslag.

Mudassar Kapur (H) []: På vegne av representantene Heidi Nordby Lunde, Helge Orten og meg selv har jeg gleden av å fremme et representantforslag om en supplerende utredning av skatteutvalgets forslag til skattlegging av bolig og fast eiendom.

Presidenten []: Representanten Erlend Svardal Bøe vil fremsette et representantforslag.

Erlend Svardal Bøe (H) []: På vegne av representantene Sandra Bruflot, Tone Wilhelmsen Trøen og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om bruker- og pårørendeundersøkelser i helse- og omsorgstjenesten.

Presidenten []: Representanten Ola Elvestuen vil fremsette et representantforslag.

Ola Elvestuen (V) []: Jeg vil legge fram et forslag på vegne av representantene Guri Melby, Grunde Almeland, Abid Raja, Ane Breivik, Ingvild Wetrhus Thorsvik, André N. Skjelstad og meg selv om å utvide nullvekstmålet.

Presidenten []: Representanten Anna Molberg vil fremsette et representantforslag.

Anna Molberg (H) []: På vegne av representantene Lene Westgaard-Halle, Ingunn Foss, Tor André Johnsen, Alfred Jens Bjørlo, Ingvild Wetrhus Thorsvik og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om strengere straff for alvorlig dyrekriminalitet.

Presidenten []: Representanten Birgit Oline Kjerstad vil fremsette et representantforslag.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: På vegner av representantane Grete Wold, Ingrid Fiskaa og meg sjølv vil eg fremje eit representantforslag om marine grunnkart i kystsona.

Presidenten []: Representanten Ingrid Fiskaa vil fremsette et representantforslag.

Ingrid Fiskaa (SV) []: Det er snart påske, og eg har gleda av å setja fram eit representantforslag frå representanten Kari Elisabeth Kaski og meg sjølv om internasjonal gjeldsslette for å nå berekraftsmåla.

Presidenten []: Representanten Lene Westgaard-Halle vil fremsette et representantforslag.

Lene Westgaard-Halle (H) []: På vegne av representantene Alfred Bjørlo, Helge Orten, Anna Molberg, Tage Pettersen, Grunde Almeland og undertegnede vil jeg gjerne få lov til å framsette et representantforslag om å dempe prisveksten på mat og styrke konkurransen i verdikjeden for dagligvarer.

Presidenten []: Representanten Ane Breivik vil fremsette et representantforslag.

Ane Breivik (V) []: På vegne av representantene Alfred Jens Bjørlo, Grunde Almeland, Ingvild Wetrhus Thorsvik, Guri Melby og undertegnede vil jeg framsette et representantforslag om å la kommunene selv regulere konsum av alkohol på offentlig sted.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Masud Gharahkhani hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten []: Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.