Stortinget - Møte torsdag den 30. mars 2023

Dato: 30.03.2023
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 257 S (2022–2023), jf. Dokument 8:253 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 1 [10:17:16]

Innstilling fra Stortingets presidentskap om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen om å avskaffe ordningen som gir tidligere stortingsrepresentanter fri adgang til Stortingets bygninger (Innst. 257 S (2022–2023), jf. Dokument 8:253 S (2021–2022))

Talere

Presidenten []: Presidenten vil ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe.

Videre vil det ikke bli gitt anledning til replikker, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Tredje visepresident Morten Wold []: Presidentskapet legger med dette frem sin innstilling hvor det tilrås at forslaget fremsatt av representantene Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen i Dokument 8:253 S for 2021–2022 ikke vedtas. Representantforslaget går ut på å avvikle ordningen med at tidligere stortingsrepresentanter gis adgangskort til Stortingets bygninger.

Ordningen med at tidligere stortingsrepresentanter har adgang til Stortingets bygninger har lange tradisjoner og legger til rette for kontinuitet og erfaringsutveksling. Det anses i seg selv positivt at tidligere stortingsrepresentanter kan holde kontakt med nåværende og andre tidligere representanter. Presidentskapets flertall mener derfor at ordningen ikke bør avvikles.

Samtidig har representantforslaget gitt presidentskapet en anledning til å gjennomgå adgangsreglementet på mer generelt grunnlag. Flertallet ser behov for enkelte endringer i reglementet, ikke bare ut ifra hensynet til mulige interessekonflikter, men også av hensyn til en harmonisering med de rutiner som ellers gjelder for sikkerhet i Stortingets bygninger. Presidentskapets flertall vil så snart som mulig foreta nødvendige endringer som skal innarbeides i adgangsreglementet så snart som mulig. Dette gjelder i det følgende:

  • Tidligere representanter må undertegne en erklæring for å få utstedt adgangskort til Stortinget. I erklæringen vil det fastslås at adgangskortet ikke skal benyttes til politisk påvirkningsarbeid. Dersom formålet med besøket er politisk påvirkningsarbeid, skal den tidligere stortingsrepresentanten registrere seg i resepsjonen i Stortingets besøkssystem på linje med andre besøkende.

  • Tidligere representanters mulighet til å ta med besøkende reduseres fra fem personer til én person. Eventuelle besøkende skal – slik ordningen også er i dag – gjennomgå sikkerhetskontroll og registreres i besøkssystemet på vanlig måte.

  • Flertallet foreslår også å endre adgangsreglementet, slik at tidligere representanter må gå gjennom sikkerhetskontrollen. Slik rutinemessig kontroll av personer som ikke har sitt daglige virke på Stortinget, anses viktig for å sikre tilliten til at sikkerheten på Stortinget er god.

På denne måten vil adgangskortet, som tidligere, kunne benyttes til besøk i forbindelse med sosiale eller faglige møter, aktiviteter og samlinger i Stortinget, f.eks. arrangementer i regi av partigruppene eller deltagelse i Tidligere stortingsrepresentanters forening. Det forutsettes selvsagt at tidligere representanter ikke vil misbruke den tilliten adgangen til Stortinget innebærer. Presidentskapets flertall vil likevel ta inn en bestemmelse i adgangsreglementet som fastsetter at adgangskortet kan inndras ved misbruk.

Jeg viser ellers til merknadene og anbefaler med dette flertallets tilråding i innstillingen.

Femte visepresident Ingrid Fiskaa []: Det er positive sider ved at tidlegare stortingsrepresentantar har enkel tilgang til Stortinget. Eg går ut frå at tidlegare representantar synest det er kjekt og nyttig å helsa på tidlegare kollegaer og halda kontakt med det politiske miljøet òg etter at ein har gått ut, og det kan vera ei moglegheit til å visa fram Stortinget for familie og vener. Utan at eg har statistikk over det, vil eg òg anta at dei fleste neppe er lobbyistar.

Dette veg likevel ikkje tyngre enn behovet for å stramma inn tilgangen for dei tidlegare representantane som faktisk bruker denne tilgangen som ein ressurs i politisk påverkingsarbeid. Det har vore og er fleire tilfelle der tidlegare representantar går rett over til å bli lobbyistar for mektige kommersielle interesser.

Tette nettverk og interessekonfliktar er ei reell, korrupsjonsrelatert utfordring i Noreg som bør bli teken på alvor. Tidlegare har me her i Stortinget diskutert eit lobbyregister, noko SV er for, men dette har til no dessverre blitt stemt ned av fleirtalet. Så lenge me ikkje har fått fleirtal for eit lobbyregister, blir det desto viktigare å motverka dei nemnde utfordringane på andre måtar.

Fleirtalet i presidentskapet går inn for å stramma inn tilgangen for dei tidlegare representantane ved å innføra ei erklæring om ikkje å bruka det å få utdelt åtgangskort, til politisk påverkingsarbeid. Det er eit tiltak i rett retning og noko eg støttar subsidiært.

Samtidig blir det her vist stor grad av tillit og ikkje innført nokon kontrollmekanismar, ulikt det som dessverre oftast gjeld i samfunnet elles, særleg når det gjeld velferdsytingar gjennom Nav, f.eks., som vanlege folk er brukarar av. Der er det sjeldan tillit som gjeld, men kontroll og harde sanksjonar. For SV er det ønskjeleg å ha eit samfunn som er basert på meir tillit og ikkje mindre, og då vil me heller starta med å gjera velferdsytingar og arbeidslivet meir tillitsbaserte for folk flest. Dei som verkeleg har moglegheit til å misbruka den tilliten dei får, altså dei som har mest makt og ressursar, blant dei tidlegare stortingsrepresentantar som går over til å bli lobbyistar, bør me derimot ha strengare kontroll med.

Tidlegare stortingsrepresentantar er som i dag hjarteleg velkomne hit, som alle andre, og då som vanlege besøkande.

Dermed tek eg opp forslaget i saka om at ordninga der tidlegare stortingsrepresentantar har åtgangskort til Stortingets bygningar, blir avvikla.

Presidenten []: Da har femte visepresident Ingrid Fiskaa tatt opp det forslaget hun refererte til.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Å stanse svingdøren mellom PR og politikk spesielt og sikre folkestyret og åpenhet generelt er ikke en liten jobb, for å si det mildt. Adgangskortet til Stortinget for avgåtte representanter, som Rødt har foreslått å avskaffe, er ikke en særlig stor del av det arbeidet, skal jeg være helt ærlig, men det er heller ikke uviktig. Tvert imot er det symbolsk veldig viktig, og det har også vist seg i noen konkrete situasjoner som mediene har avdekket.

VG har dokumentert en rekke tilfeller hvor kortet har blitt brukt aktivt i politisk påvirkningsarbeid på vegne av oppdragsgivere. Vi vet at det har blitt brukt av vindkraftlobbyister, lakselobbyister og dagligvarelobbyister. Det har garantert også blitt brukt av lobbyister for en rekke andre kapitalkrefter, men det har vi ikke hatt oversikt over, og det er kjernen i problemet. Dagens Næringsliv omtalte et tilfelle hvor en tidligere stortingsrepresentant i en jobbsøknad til lederstilling brukte at vedkommende hadde fri tilgang til Stortinget livet ut, og at det kunne være nyttig i påvirkningsarbeid. Den frie tilgangen for eksrepresentanter har fungert som et gullkort for lobbyister.

Jeg vil berømme behandlingen av Rødts forslag, for selv om flertallet ikke går inn for å vedta det konkret, skriver flertallet i innstillingen at forslaget fra Rødt har gitt en foranledning til å gå gjennom adgangsreglementet, bl.a. ut fra hensynet til bevissthet knyttet til mulige interessekonflikter. Presidentskapet varsler at man på den bakgrunn planlegger å vedta endringer i adgangsreglementet, sånn at det vil framgå at adgangskortet ikke skal benyttes til politisk påvirkningsarbeid.

I praksis klippes gullkortet i to for lobbyistene. Det er et viktig framskritt. Stortingets innebygde svingdør for lobbyvirksomhet bremses nå kraftig, og det er veldig bra. Folkestyret svekkes når tidligere folkevalgte er til salgs, og det må Stortinget som institusjon stå opp mot, ikke legge til rette for.

Rødts gruppe kommer til å stemme for vårt opprinnelige forslag, som tas opp av femte visepresident Ingrid Fiskaa i innstillingen. For vår del kunne hele gullkortet for avgåtte representanter vært fjernet. Nå blir det i alle fall mindre gyllent. Vi anerkjenner og støtter de endringene som varsles fra presidentskapet, og så fortsetter det videre arbeidet med å stanse svingdøren mellom PR og politikk, som dessverre er et vesentlig større arbeid enn dette lille adgangskortet alene.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Med behandlinga av representantforslaget frå Raudt som ligg på bordet i dag, ryddar vi opp i ein liten flik av det betydeleg større behovet for å få eit meir transparent, heilskapleg og ope system rundt lobbyisme på Stortinget. Eg har på vegner av Venstre lyst til å gi ros til presidentskapet for måten ein har handtert denne saka på. Vi støttar fullt ut den oppryddinga og avgrensinga av bruken av dei såkalla gullkorta som her blir føreslått av fleirtalet i presidentskapet. Vi meiner dette er kloke og fornuftige avgrensingar som også varetek det at tidlegare stortingsrepresentantar skal kunne ha høve til å halde kontakt med gamle kollegaer og den tidlegare arbeidsplassen. Frå Venstre si side støttar vi framlegget som ligg her i dag, men vi er også opptekne av at det ikkje må stoppe her.

Som representanten Fiskaa heilt korrekt påpeikte både frå talarstolen og i merknadene, er det klart at det store problemet – den store elefanten i rommet her – er at vi endå ikkje har fått på plass ei ordning med eit lobbyregister for Stortingets arbeid, slik ein har i mange andre land, og slik Europarådets antikorrupsjonsorgan har oppmoda Noreg om å få på plass. Dette er det mest overmodne tiltaket for å få meir openheit om kva kontakt det er mellom ulike organiserte og kommersielle interesser og arbeidet til dei folkevalde. Difor er det ei stor glede å kunne fortelje både representanten Fiskaa og alle andre at i dag har Venstre på nytt levert inn framlegg om å opprette eit lobbyregister for Stortinget. No blir det mogleg for Stortinget å ta stilling til det, og eg trur faktisk oppriktig at tida er inne for å gjere det. For det første veit vi at i løpet av året som har gått, viser målingar at tilliten til Stortinget og Stortingets arbeid har gått ned hjå det norske folk. Vi har med rette vore stolte av at tilliten har vore høg. Diverre har han no gått ned.

Så skal eg kome med noko så kjedeleg som eit praktisk argument for kvifor tida no er inne, og det er at Stortinget har innført eit nytt datasystem som heiter Office 365. No er det plutseleg den lettaste sak i verda å gjere registreringssystemet – som vi allereie har på plass – tilgjengeleg i eit offentleg register på ein måte som òg varetek personvernet.

No er alle argument styrkte, og eg og Venstre har difor god tru på at vi i løpet av våren òg får på plass eit vedtak om oppretting av eit lobbyregister. Det er på overtid.

Første visepresident Svein Harberg (H) []: Bare et par kommentarer til det denne saken egentlig dreier seg om: tidligere stortingsrepresentanters adgang til Stortinget.

Jeg synes at representanten fra Rødt holdt et godt innlegg, og at hun har sett hva som egentlig skjer her. Ja, vi i presidentskapet har grepet fatt i at det kan legge til rette for misbruk av adgangskortet til den typen virksomhet. Det var lett å få enighet om at sånn kan vi ikke ha det. Derfor er det et samlet presidentskap som mener at det ikke skal fortsette. Selv om det er et flertall og et mindretall i denne saken, mener vi i hvert fall det samme på det punktet. Det var viktig å få det ut. Det er vel mange av oss representanter som faktisk også har følt det som litt plagsomt at det kommer delegasjoner inn her på den måten.

Et viktig poeng er også at vi sier at dette skal følges opp. Vi vil legge inn i avtalen at hvis dette misbrukes, vil vi kunne inndra kortet.

Jeg har først og fremst lyst å peke på noe som har vært viktig for oss. Det er å ikke lukke døren for enkel tilgang for tidligere representanter. Representanter som har vært her over tid, og som over tid har hatt sitt liv her, kan drive med en viktig kompetanseoverføring etter at de er gått ut av Stortinget. For partigrupper, nye fraksjoner og nye representanter kan de være et nyttig og godt tilskudd i form av overføring av erfaring og kunnskap en har tilegnet seg i de forskjellige vervene en har hatt, og i de forskjellige komiteene en har vært i. Det har vært viktig for noen av oss å presisere at den kompetanseoverføringen må vi gjøre lett tilgjengelig og ikke stenge døren for det. Med det livet vi lever, er det også noe med det kollegialt å kunne stikke innom Stortinget på en enkel måte også i tiden som kommer.

Jeg er glad for at vi har funnet en løsning – som ser ut til å få flertall – som ivaretar begge deler.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) []: Dette er et gammeldags forslag. I 2023 finnes det andre måter å påvirke stortingsrepresentantene på enn å gå inn døren på Stortinget og snakke med stortingsrepresentanter. I dag finnes det e-post, SMS, møter utenfor Stortinget, man kan snakke gjennom Teams. Det er en rekke måter man kan påvirke prosesser på Stortinget på, og derfor er dette forslaget gammeldags. Det blir fremmet i ny og ne, og kanskje skulle man oppdatere det hvis man virkelig skal prøve å hindre tidligere stortingsrepresentanter i å påvirke dagens stortingsrepresentanter.

Man trenger ikke registrere seg for å sende en e-post, man trenger ikke registrere seg for å sende en SMS, man trenger ikke registrere seg for å ha møter utenfor Stortinget, så hvorfor er stortingsbygningen og dørene inn til Stortinget det avgjørende for representantene? Det høres veldig tilforlatelig ut, men det er egentlig et forslag som ikke har noe fornuftig ved seg, bortsett fra at man sikkert kan selge det ut til media og delta i en debatt. Dagsnytt 18 vil sikkert ha denne debatten, men den er helt meningsløs.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Votering, se voteringskapittel