Stortinget - Møte torsdag den 30. mars 2023

Dato: 30.03.2023
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 252 S (2022–2023), jf. Dokument 8:104 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 11 [15:05:51]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Geir Jørgensen, Sofie Marhaug og Tobias Drevland Lund om en mer skånsom og rettferdig hyttebygging (Innst. 252 S (2022–2023), jf. Dokument 8:104 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Kathrine Kleveland (Sp) [] (ordfører for saken): Takk til komiteen for godt samarbeid.

Mange nordmenn eier hytte. Det er i dag 450 000 hytter og fritidsbygg – ved sjøen, i skogen, på fjellet, nært eller langt unna der eierne bor.

Hyttebygging legger press på infrastruktur, er dyrt og innebærer naturinngrep, påpeker forslagsstillerne fra Rødt og har flere forslag om skånsom hyttebygging, som jeg går ut fra at de vil utdype selv. Fritidsboliger gir – foruten avkobling, naturglede og kunnskap – bidrag til lokalt reiseliv og styrker grunnlaget for de fastboende. Et flertall i komiteen viser til at Norsk institutt for naturforskning bekrefter at hyttebygging kan virke negativt på klima og natur.

Det er først og fremst kommunen som planmyndighet som sikrer at nye hytter ikke får negative konsekvenser for miljø og samfunn. Det er lokalpolitikerne som sitter med lokalkunnskap, og disponering av arealer og utbygginger må først og fremst skje lokalt. Kommunene må gis tillit, handlingsrom og nødvendige verktøy for å ta gode avgjørelser for innbyggere og næringsliv. Senterpartiet og Arbeiderpartiet merker seg at arealreserven er stor, og at statsråden i svarbrevet viser til at kommunene må ha oppdaterte planer for rammer og plassering av hyttene.

Strandsonen skal forvaltes langsiktig, men statsråden minner om oppdatert planverk med tre ulike soner, der sone 3 gir økt handlefrihet og større mulighet for næringsutvikling og bosetting langs kysten. Senterpartiet og Arbeiderpartiet er redd for at en maksgrense på 200 m2 kan oppfattes som en norm i stedet for maksgrense, og virke mot sin hensikt.

Departementet oppfordrer til å tenke kreativt rundt hyttebygging. Eksempler er at flere eier hytter sammen, eller ulike leievarianter. Departementet har nylig lagt fram en veileder om planlegging av fritidsboliger der hensyn til fjellheimen over skoggrensa er særlig omtalt, og det forventes at fylkeskommuner og kommuner tenker bærekraft og fastsetter langsiktige utbyggingsgrenser.

Klima og natur skal ramme inn all politikk og også alt planverk. Kommunal- og distriktsdepartementet har startet arbeidet med arealregnskap i kommuneplanprosesser.

Mudassar Kapur (H) []: Det lokale selvstyret står sterkt i Norge, og vi i Høyre mener at beslutninger knyttet til disponering av arealer og utbygginger først og fremst skal fattes lokalt. Høyre mener det er viktig at kommunene gis tillit, at de gis handlingsrom og ikke minst de verktøyene de trenger for å ta gode avgjørelser på vegne av sine innbyggere og sitt næringsliv. Jeg registrerer at et bredt flertall i komiteen slutter seg til disse vurderingene.

Avslutningsvis vil jeg i min redegjørelse for Høyres standpunkter si at Rødts forslag – noen av dem er til dels svært ytterliggående – i praksis strider med alle nevnte prinsipper om lokalt selvstyre og utvikling.

Lars Haltbrekken (SV) []: Påsken står for døren, og flere av oss skal til fjells for å nyte naturen, friluftslivet og hyttelivet, men fjellet begynner å bli fullt – ikke nødvendigvis av folk, men av hytter. Vi ser det i flere norske kommuner, hvor det meldes om at hyttebyggingen går over stokk og stein. Det legger et enormt press på de naturverdiene som vi drar til fjells eller til sjøen for å oppleve.

I Trysil har SVs folk sagt at det nå er på tide å si: stopp, nå kan vi ikke legge ut flere områder for hyttebygging, og det samme ser vi skje på Røros. Enkelte plasser i landet er hyttebyggingen av et slikt omfang at det ikke lenger er friluftslivet og naturen man opplever der, men en annen form for byliv. I 2022 ble det bygd 6 690 nye fritidsboliger i Norge. Det var en økning på 26 pst. sammenlignet med 2021. Det sier seg selv at vi ikke kan fortsette på den måten.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet skriver i sine merknader at arealreserven er stor. Ja, vi lever fortsatt i den tro at vi har uendelig med natur å kunne bruke i dette landet. Eller rettere sagt: Noen lever fortsatt i den villfarelsen.

Det er også kommet kritikk mot forslaget om å sette en maksgrense på nye hytter. For oss kunne maksgrensen godt ha vært mindre enn det vi er med på å foreslå i dag – 200 m². Jeg vil minne om vår tidligere miljøvernminister fra Arbeiderpartiet, Siri Bjerke, som i 2001 tok til orde for å innføre en maksgrense for nye hytter på 100 m². Det var et fornuftig forslag. Det fikk dessverre ikke gjennomslag den gang, men vi kan jo håpe at Arbeiderpartiet kan plukke fram de tankene fra sin tidligere miljøvernminister.

Jeg tar opp de forslagene SV står bak.

Presidenten []: Representanten Lars Haltbrekken har tatt opp de forslagene han refererte til.

Helge André Njåstad (FrP) []: Me skal ta alle forslag på alvor, men når eg les forslaget frå Raudt, slit eg litt med å forstå at dei verkeleg vil ha eit sånt system at ein i denne sal skal bestemma alt i detalj, og at lokaldemokratiet me har hatt i dette landet sidan 1837, skal setjast totalt til side når det gjeld hyttebygging.

Folk likar å ha tilgang til hytte. Eg har sjølv vore ordførar i ein kommune som har mange hyttefolk. Dei er berikande for handelsnæringa og for mange distriktsarbeidsplassar, og det er berikande for folk å kunna ha tilgang til flott natur i hyttekommunen sin.

Å ha ein så fiendtleg politikk innretta mot hyttefolk, synest eg ein skal slutta med. Det er eit folk som blir behandla ganske stemoderleg. Når det gjeld straumstøtteordninga, har ein gjeve ei ordning til fastbuande, men dei som har ei hytte, får ingen ting. Veldig mange har arva hytter og slit no med å kunna bruka dei grunna høge straumutgifter. Folk føler òg at dei blir skattlagde med høg eigedomsskatt for hyttene sine, utan at dei har direkte påverknad i val i den kommunen som ilegg dei høg eigedomsskatt. Nokon må stå opp for hyttefolk, og det er Framstegspartiet sin jobb.

Raudt har ein fiendtleg politikk mot hyttefolk. Me stemmer sjølvsagt mot alle forslag frå Raudt, men spesielt forslag nr. 5 reagerer eg ganske kraftig på. Ein føreslår no at staten skal begynna å kjøpa hytter som blir lagde ut for sal. Viss ein tek det forslaget på alvor, meiner altså Raudt at statsråden skal oppretta eit nytt direktorat som driv med hyttekjøping, som overvaker finn.no, kjøper alle hytter og stiller dei til rådigheit for Turistforeininga etterpå. Eg veit ikkje om det å kjøpa hytter er noko eg meiner staten skal bruka tid på. Det er gledeleg at Raudt har teikna seg etter meg, så kan dei kanskje gjera greie for kvifor ein meiner at staten i den tida me står i no, skal tilsetja byråkratar for å kjøpa folk sine private hytter. Framstegspartiet stemmer imot.

Tobias Drevland Lund (R) []: Personlig sliter jeg litt med å ta det siste innlegget seriøst, men det får jeg kanskje ta på min kappe.

Det er 450 000 hytter i Norge og et areal tilsvarende 200 000 fotballbaner som er avsatt til fritidsbebyggelse ute i kommunene. Deler av dette arealet ligger i sårbar natur, i strandsonen, over skoggrensen og i villreinens beiteområder.

Rødt mener naturen trenger økt beskyttelse i møte med økt hyttebygging. Det lokale selvstyret er noe av det viktigste vi har, og det å foreslå noe som løfter deler av ansvaret for noe så viktig som arealplanlegging, ut av lokalpolitikernes hender, sitter langt inne også hos Rødt, men sannheten er at selv om arealdisponeringene innad i hver enkelt kommune er lokalpolitikernes anliggende, er summen av alle disse disponeringene i nasjonal interesse. Det samlede naturregnskapet i Norge er alles felles ansvar.

Det regnskapet ligger ikke så veldig godt an. Naturen taper ofte i møte med lokale næringsinteresser som vil bygge hytter for ferieglade og ofte pengesterke hytteturister. Hyttebygging krever vei, vann, kraft og kloakk – ofte i grisgrendte strøk – og ofte helt ny infrastruktur i helt nye områder. Vi har en naturkrise i fanget, og det har konsekvenser også for oss mennesker.

I sitt høringssvar beskriver Friluftsrådenes Landsforbund betydningen av å ta vare på naturområder og naturmangfold av hensyn til menneskers trivsel og helse, hvordan naturen er vår viktigste arena for helsebringende aktiviteter, og hvordan naturen i utgangspunktet er åpen for alle – dvs. fram til naturen har blitt privatisert eller nedbygd. Friluftsrådenes Landsforbund har enda et svært viktig poeng, nemlig at for å forstå naturkrisen og for å få demokratisk oppslutning om løsningene, må folk flest ha tilgang til naturopplevelser og kjenne naturen.

Selv kommer jeg fra og bor i en kystkommune med massivt utbyggingspress og har erfart hvordan det er å bli frarøvet strandsonen i enkelte områder. Jeg vet også at det er summen av alle tiltakene som til slutt hindrer meg og andre i å nyte naturen der man selv ønsker. Det er nettopp det dette forslaget bygger på – ikke overstyring, men heller at den totale belastningen på naturen må ned.

Noen steder kan vi ikke rette opp disse inngrepene, og da mener Rødt vi må demokratisere bruken av hyttene. Det er snakk om 200 m2, det er ganske store hytter. De færreste har hytter av den størrelsen. I tillegg til forslagene om generell begrensning i arealbruk, ytterligere fortetting og størrelsesbegrensninger på hytter foreslår vi også å starte regelstyrt offentlig oppkjøp av fritidsboliger. Å gi flere tilgangen til å bruke den flotte naturen vår og også bruke de hyttene som ofte står ubrukt, tror jeg har et stort potensial, og jeg skulle også sett at flere partier var med oss i å realisere hyttedrømmen for enda flere enn i dag.

Med det viser jeg til de forslag Rødt er en del av.

Ola Elvestuen (V) []: For Venstre vil jeg takke forslagsstiller for å ha lagt fram forslaget. Vi støtter nok ikke alle, men fra Venstres side kommer vi til å støtte forslagene nr. 1 og nr. 2.

Det jeg ønsker å ta ordet for, er egentlig en litt større problemstilling. Jeg ser at flertallet er veldig på at enkeltbeslutningene må tas i den enkelte kommune. Det er klart at vi skal ha lokalt selvstyre også i arealforvaltningen i Norge, men samtidig må vi ha med oss at vi har inngått noen store internasjonale avtaler de siste årene. Da vil jeg trekke fram tre ting, og jeg er spent på hva statsråden svarer om det.

Vi har en klimaavtale med EU. Den innebærer at vi skal ha utslippskutt og kvoter på transport og annet, men den innebærer også at vi må endre politikken. Vi skal ha null utslipp fra arealbruk og arealbruksendringer i Norge. Der henger vi veldig langt etter. I dag har vi utslipp på 6,7 millioner tonn. De skal i null, og det må tas fra andre steder hvis det ikke tas fra arealbruksendring. Det gjør at vi må endre politikk, for summen av enkeltvedtakene i kommuner og statlige vedtak gjør at vi har for høye utslipp i forhold til det vi har forpliktet oss til. Husk at klimaavtalen med EU også er en juridisk bindende, forpliktende avtale. Det er ikke et mål, som vi hadde fram mot 2020.

I klimaforhandlingene i Glasgow skrev Norge, sammen med ca. 160 andre land, under på at vi skal stoppe avskoging innen 2030. Jeg har spurt klima- og miljøministeren om tiltak, men fikk da bare høre i andre setning at dette ikke var juridisk bindende. Vi må føre en politikk som om dette er bindende også for oss. Vi kan ikke forvente at de eneste som skal stoppe avskoging, er Indonesia, Brasil eller andre regnskogland. Dette gjelder alle de 160 landene som har skrevet under.

Det siste gjelder det som også er nevnt i merknadene, om oppfølgingen av Kunming-Montreal-avtalen for å ivareta biologisk mangfold. Dette forslaget handler om hyttebygging, men mitt poeng er at vi er nødt til å se på sammenhengen mellom mulighetene innenfor det lokale selvstyret, regional arealforvaltning og nasjonalt ansvar inn mot de forpliktelsene Norge har inntatt. Med det flertallet legger til grunn – at en bare skal legge til at dette er summen av lokale vedtak – vil vi ikke nå de internasjonale eller de nasjonale målene.

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik []: Noreg er eit fantastisk land, og for Senterpartiet og Arbeidarpartiet i regjering er det avgjerande viktig å leggje til rette for at folk skal kunne bu, arbeide og leve eit godt liv i heile Noreg, i bygd og by.

Ein viktig del av livet til folk i Noreg, òg opp gjennom tidene, er at ein har moglegheit til å feriere i sitt eige land på ulikt vis. Ein har ein sterk tradisjon i Noreg for at mange har ein fritidsbustad, ein fritidseigedom, som dei vel å bruke i sine ferier, og kanskje òg i helger og i andre samanhengar. Det er ein stor kvalitet og ein stor verdi.

Det er ca. 450 000 fritidseigedomar i Noreg i dag, og det er òg mange som kunne tenkje seg eigedom, som ikkje har det. Fritidseigedom gjev for mange i ulike aldrar ei stor glede og eit nærare forhold til natur og friluftsliv. Fritidsbustader styrkjer reiseliv og lokale arbeidsplassar og grunnlaget for fast busetjing i mange distriktskommunar.

Kommunane bør bruke kommuneplanen til å fastsetje ein lokal politikk for fritidsbustader som bidrar til å sikre ei berekraftig utvikling. Kommunane har eit stort ansvar for berekraftig planlegging som tek vare på miljømessige behov for både innbyggjarar, natur og næringsliv. Skal Noreg bidra til å oppnå berekraftsmåla, andre internasjonale avtalar og eigne klima- og miljømål, treng vi god regional og kommunal planlegging.

Mange kommunar har store tomtereservar i arealdelen av kommuneplanen. Mykje av tomtereservane kan vere av eldre dato. Kommunane bør i arbeidet med kommunal planstrategi difor vurdere om dei områda skal vidareførast, eller om dei skal takast ut av planane. Kommunane bør òg vurdere om det er behov for å revidere eller oppheve eldre reguleringsplanar for fritidsbustader, før dei set av nye område til utbygging.

Eg har tillit til at kommunane tek ansvaret som planmyndigheit på alvor og bidrar til god planlegging av nye fritidsbustader på ein god måte. Det er gjennom vedtekne arealplanar ein avgjer i kva område det skal byggjast fritidsbustader, og i planarbeidet skal ein avklare kva verdiar og ressursar som ligg føre i det enkelte området.

Til slutt vil eg informere om at regjeringa arbeider med nye nasjonale forventningar til kommunal og regional planlegging. Vi er òg i gang med arbeid med å fornye statlege planretningslinjer for samordna bustad-, areal- og transportplanlegging. Dei politiske føringane for areal- og samfunnsplanlegginga som vert gjevne i desse dokumenta, vil gje rammer og hjelp til kommunane i arbeidet med planlegging av fritidsbustader framover.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Mudassar Kapur (H) []: Vi har etter hvert begynt å se et bilde av at ganske ytterliggående forslag fra Rødt får støtte fra SV og dermed en liten transportåre inn i eventuelle forhandlinger med regjeringspartiene. Når SV velger å støtte dette forslaget, synes jeg det er grunn til litt bekymring. Med det som bakteppe – statsråden har sendt et brev, og jeg takker for det – vil jeg gjerne at statsråden reflekterer litt mer rundt dette forslaget knyttet til at staten eventuelt skal kjøpe hytter på over 200 m². Kan statsråden redegjøre litt nærmere for hvorfor dette ikke er et godt forslag, og hva som er ulempene dersom man, mot all formodning, skulle ende opp der en gang?

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik []: Når det gjeld kva regjeringspartia står for i Stortinget, er det greitt å vise til kva for merknader regjeringspartia er ein del av, og kva slags forslag regjeringspartia stemmer for. Det er det som er grunnlaget for regjeringspartia sitt syn, og som heilt sikkert andre talarar vil gå nøyare inn på.

Når det gjeld omsetning av fritidsbustader i Noreg, er det som sagt ein del som ikkje har fritidsbustad i dag. Når det kjem fritidsbustader for sal, gjev det ei moglegheit for folk som i dag ikkje har fritidsbustad, eller som eventuelt ønskjer ein annan fritidsbustad, til å kunne skaffe seg det. Eg synest det er flott at det er mange som vel å feriere i Noreg. Eg trur også at for klima og miljø kan det vere vel så bra som at ein stadig reiser med fly til anten Syden eller andre plassar i verda, men det er ut frå eigne val som folk tek. Eg trur det er klokt at folk har eit nært forhold til Noreg og norsk natur.

Lars Haltbrekken (SV) []: I spørsmålet om jordvern er Senterpartiet, i likhet med SV, opptatt av at vi har en sterk statlig styring for å forhindre at kommunene i for stor grad bygger ned den verdifulle dyrkamarka vår. Spørsmålet mitt er: Hvorfor er Senterpartiet så sterk motstander av en sterkere statlig styring på andre områder hvor svært viktige naturverdier står på spill?

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik []: Eg takkar for spørsmålet.

Vi har eit tydeleg lovverk i Noreg som set klare rammer for å ta vare på både natur- og miljøkvalitetar og folk sine interesser i så måte. For Senterpartiet og Arbeidarpartiet i regjering er det svært viktig å ha ei differensiert arealforvaltning, der ein ikkje minst sørgjer for å ha ei streng forvaltning i område der ein ser ei stor nedbygging av areal, anten det skulle vere i strandsona eller i andre område der det er viktige natur- og miljøkvalitetar, men det er også viktige område der ein har større handlefridom i arealpolitikken, der det er viktig å bidra til ny aktivitet.

Så skal ein framleis ha ei viktig vektlegging av natur- og miljøkvalitetar. Det er ein del av det eksisterande plansystemet som vi har, og som kommunane forheld seg til når dei planlegg. Dersom dei bevegar seg utanfor det som nasjonale myndigheiter meiner er viktige nasjonale interesser, har vi eit system der vi bl.a. kan bruke motsegn.

Lars Haltbrekken (SV) []: Jeg får ikke dette til å henge helt på greip, for vi ser jo at det gis for mange dispensasjoner til utbygginger lokalt i viktige naturområder. Vi ser også hytteutbygginger som planlegges i sårbare naturområder, bl.a. også i villreinens områder. Likevel vil man ikke gå inn med en sterkere statlig styring, slik man har gjort med jordvernet, og som er helt avgjørende for at vi skal kunne ta vare på den dyrkamarka vi har. Jeg fatter ikke helt Senterpartiets motvilje mot en sterkere styring og et sterkere statlig rammeverk, som bl.a. er foreslått her i dag, for å beskytte disse naturverdiene.

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik []: Det er mykje klokskap rundt i norske kommunar. Det er stor vektlegging av å vareta utvikling, arbeidsplassar og verdiskaping, men òg å ta vare på viktige natur- og miljøkvalitetar, som er viktige kvalitetar ved lokalsamfunna, som er viktige kvalitetar for dei som bur der, men òg viktige for attraktiviteten, bl.a. med tanke på turistar eller andre som kjem til lokalsamfunna.

I forlenginga av det er det viktig å seie at kommunane har eit ansvar. Som eg sa i innlegget mitt, meiner eg kommunane bør gå gjennom sine eksisterande planar og sjå om dei områda som har vorte sette av til fritidsbusetnad, skal bli tekne ut av planane, bl.a. ut frå nye vurderingar og sterkare vektlegging av natur og miljø. Som sagt: Vi har òg eit plansystem, som gjer at ein har regionale og statlege myndigheiter som vurderer planar.

Tobias Drevland Lund (R) []: Som Friluftsrådenes Landsforbund skriver i sitt skriftlige innspill i denne saken, har Norge vært pådriver for og underskriver av naturavtalen, og det forplikter til nasjonal oppfølging. Videre skriver landsforbundet at de ber om et flertallsvedtak – noe de ikke får i dag – som sikrer en strammere nasjonal styring av hyttebygging i fjellområder over tregrensen, i strandsonen, i villreinens leveområder, i myrområder, i inngrepsfrie naturområder og i andre viktige områder for naturmangfold og allment friluftsliv, som begrenser veibygging med hyttetrafikk som hovedformål, og som bedrer mulighetene til å etablere rimelige overnattingsmuligheter for alle, etter mønster fra DNT-hyttene, kystledhyttene og Statskogs hytter – med andre ord full tilslutning til forslagene som fremmes her i dag.

Mitt spørsmål til statsråden er: Når forslagene fra Rødt og SV nå blir nedstemt, hvordan vil statsråden arbeide for at Norge ivaretar sine forpliktelser i henhold til naturavtalen, når vi vet at det er svært mye natur som nedbygges på grunn av hyttebygging?

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik []: Vi har eit eksisterande system der kommunane sit med eit stort ansvar i planlegginga for å leggje til rette for god utbygging, både av ulik type infrastruktur, bustadbygging og òg fritidsbusetnad. Ein har samtidig både regionale og statlege myndigheiter som har moglegheit til å kome med motsegner i konkrete saker. Det skjer ved enkelte høve med omsyn til nedbygging av strandsoner, eksempelvis i område der det er sterkt press på ein del verdiar i strandsona. Det skjer òg med omsyn til å vareta villrein og andre viktige natur- og miljøkvalitetar.

Vi har altså eit eksisterande system for å vareta det. Eg meiner òg at det er viktig, som sagt, at kommunane går igjennom eksisterande planar for å vurdere om det er område som i dag er sette av til fritidsbusetnad, som bør takast ut av planane i framtida.

Ola Elvestuen (V) []: Vi har et eksisterende system, men med det eksisterende systemet når vi ikke målene våre, verken nasjonale eller internasjonale. Vi har en kvalitetsnorm for villrein der nesten alle villreinstammene våre er karakterisert som i rød sone. Da må det gjøres begrensninger eller endringer for at de skal gå over i gul og i grønn sone.

Til det ansvaret vi har, eller den forpliktelsen vi har, for de internasjonale avtalene vi inngår: Den jeg særlig vil trekke opp, er klimaavtalen med EU. Der er det et konkret mål innenfor arealbruk og arealbruksendringer. Vi er en del av det europeiske målet om arealnøytralitet, og vi skal kutte våre egne utslipp, enten det må kuttes mer andre steder eller i arealbruk, ned til null. Nå har vi utslipp på – jeg tror det er – 6,7 millioner tonn, som er det siste vi har tall på. Det skal altså ned til null. Da blir mitt spørsmål til statsråden, som sier at han har tiltro til at kommunene gjør sine egne vurderinger: Hvordan vil statsråden sørge for at summen av de kommunale vedtakene gjør at vi når de nasjonale og internasjonale målene?

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik []: Kommunane gjer gode vurderingar lokalt. I tillegg har ein regionale og statlege myndigheiter som òg går inn og vurderer nye planar som ein kjem med. Eg meiner det er viktig at kommunane går igjennom eksisterande planar for å sjå om det er område som er sette av til fritidsbusetnad som ein bør ta ut av planane. Det kan vere planar som eksempelvis vart godkjende i løpet av dei åra som representanten Elvestuen var ein del av regjeringa og ein del av fleirtalsstyret.

Vi må sørgje for å ta vare på viktige natur- og miljøkvalitetar. Det at eit område er sett av til utbygging av f.eks. fritidsbusetnad, betyr ikkje nødvendigvis at det kjem til å verte det. Det er òg eit poeng. Ein ser òg betydeleg grad av brems i hytteutbygging i desse tider. Men eg meiner at kommunane bør gå gjennom sine planar og sjå om det er område som ein har sett av tidlegare, og som det kan vere grunnlag for å ta ut igjen.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 11.

Votering, se voteringskapittel