Stortinget - Møte torsdag den 18. januar 2024

Dato: 18.01.2024
President: Svein Harberg

Sak nr. 2 [10:51:09]

Interpellasjon fra representanten Morten Stordalen til samferdselsministeren: «Flytoget og tilbringertjenesten til Gardermoen er noe av det som fungerer best i norsk jernbane. Det fremstår som underlig at noe av det første statsråden gjør i jernbanesektoren er å legge ned Flytoget, slik han i praksis har gjort fra senest 2028. Det er eldre trafikkdata som begrunner nedlegging av Flytog-tilbudet. Trafikkdata etter pandemien viser endret kapasitetsutvikling og behov. Vil statsråden innhente nye trafikkdata for å definere behovene for togtrafikken på Østlandet, og revurdere videreføring av det togselskapet de reisende er mest fornøyde med?»

Talere

Morten Stordalen (FrP) []: Flytoget har vært en suksess og er en suksess. Ingen andre kollektivselskaper har like stor kundetilfredshet som Flytogets passasjerer. Heller ingen andre togselskaper har like stor punktlighet som Flytoget. Det er rett og slett et selskap som leverer svært god kundetilfredshet, der man som kunde kan stole på at turen tar de 19 minuttene på strekningen Oslo S–Oslo lufthavn Gardermoen, som avtalt.

Dette er som kjent ikke første gang vi debatterer Flytoget her i Stortinget. Regjeringen har allerede besluttet at Vy skal trafikkere ruteleiene som Flytoget har i dag, med det som konsekvens at Flytoget legges ned senest februar 2028. Det ligger inne i kontrakten som Vy ble direktetildelt for persontrafikken på Østlandet. Tilbringertjenesten skal med andre ord erstattes med lokaltog fra Vy.

Dette vil bety et dårligere tilbud for de reisende til Oslo lufthavn Gardermoen ved at reisetiden vil øke og kapasiteten bli utfordrende. I tillegg vil det kunne bety at kundene ikke lenger kan stole på dette som transportmiddel til og fra lufthavnen. Flytoget er designet for å frakte passasjerer med mye bagasje, som gjør tilbudet så godt egnet fordi man med dette setter kunden i fokus.

Det er viktig at vi i denne sal sitter på riktige fakta når store og tunge beslutninger fattes. Argumentet som brukes for å legge ned Flytoget, er at det er kapasitetsutfordringer i Oslotunnelen, men dette er som kjent gamle tall og beregninger som ble gjort før pandemien.

Vi vet at reisevanene har endret seg voldsomt etter pandemien. Alle kollektivselskaper har hatt stor reduksjon i antallet reisende og er fortsatt ganske langt unna de passasjertallene man hadde før pandemien. I tillegg er det nå store endringer i hvilke ukedager og hvilke tidspunkter på dagen folk gjør sine reiser, sammenlignet med hva det var før pandemien.

Nye befolkningsprognoser for regionen viser at veksten i Oslo-regionen blir lavere – også i aldersgruppene som er yrkesaktive og dermed reiser med tog i rushtiden. Også dette bygger opp under at antallet reisende med tog ikke vil øke så mye og så raskt som Jernbanedirektoratet har lagt til grunn i sine optimistiske scenarioer. Hvis problemet er kapasitet og trengsel, er det helt avgjørende ikke bare å se på om det er flere som reiser, men når de enkelte gjør sine reiser.

Det kan derfor virke som om beslutningen om å legge ned Flytoget er basert på gamle og utdaterte trafikktall. Samferdselsministeren har i tillegg, for om lag et år siden, varslet at han ville utrede en sammenslåing av Vy og Flytoget. KPMG fikk i fjor høst et oppdrag om å utrede sammenslåing. Rapporten er ferdig laget, men meg bekjent er det foreløpig ingen som har fått se den. Den politiske beslutningen er ventet i første kvartal i år. Dersom Flytoget blir lagt inn i Vy, er det mulig å legge ned flytogtilbudet allerede i 2025.

Flytoget er åpne om sine tall om når på dagen reiser blir gjort. De viser at de fortsatt ligger langt etter hva Jernbanedirektoratet la til grunn for sine vurderinger i 2019–2020. Vy holder derimot sine tall hemmelig av konkurransehensyn. I en så stor og viktig sak som å skulle legge ned Flytoget, skylder likevel ministeren Stortinget å opplyse om de faktiske forhold som legges til grunn for denne handlingen.

Er statsråden villig til å innhente nye og oppdaterte trafikkdata og å revurdere videreføring av det selskapet og deres tilbud, som kundene er mest fornøyd med?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg er enig med representanten Stordalen i at Flytoget leverer et godt tilbud, og jeg er også enig i at vi skal ha en høy kollektivandel til flyplassen. Samtidig er det en viktig premiss at vi må utnytte kapasiteten i jernbaneinfrastrukturen på Østlandet bedre, slik at også pendlerne får et bedre togtilbud i årene framover. Det er helt nødvendig om vi skal få en mer miljøvennlig, energieffektiv og arealeffektiv transport inn og ut av Oslo.

Fra 2012 til 2019 steg passasjertallet på jernbanen fra 62 til 80 millioner som følge av en ny, mer markedsbasert rutemodell med bedre korrespondanse, flere avganger og nye tog. Fullere tog og flere avganger, særlig i rushtiden, gjør sannsynligheten for forsinkelser større, særlig siden alle tog må gå gjennom den samme tunnelen, og som alle vet, finnes det ingen omkjøringsmuligheter. Samtidig blir da konsekvensen av forsinkelser betydelig større når de først inntreffer.

Kapasitetsutnyttelsen økte på lokaltogene i Oslo fra 2012 til 2019. Dette gir mer trengsel, særlig i rushtiden. Jernbanetunnelen gjennom Oslo er altså overbelastet; det er ikke plass til flere tog.

Passasjerene er tilbake på togene etter pandemien. Anslag for passasjertall på Østlandet for 2023 viser at antallet togreiser har gått forbi 2019-nivå. Antallet reiser med Flytoget er imidlertid på 2017-nivå. Det henger selvfølgelig sammen med at antallet flyreiser ikke har hentet seg inn i like stor grad etter pandemien.

Det er innhentet oppdaterte trafikkdata. Jernbanedirektoratet gjennomførte i 2023 en konseptvalgutredning for å vurdere hvordan vi kan oppnå bedre kapasitet på regiontogene.

Det er gjennomført transportberegninger som bekrefter at det vil være kapasitets- og komfortmangel på regiontogene på Østlandet i framtiden. Her er det viktig å understreke at det er under forutsetning av at Flytogets kapasitet benyttes inn i det ordinære rutetilbudet, og at Flytogets gamle tog etter hvert byttes ut med nye regiontog med større kapasitet. Negative konsekvenser for de reisende av økt trengsel og mindre komfort blir dermed enda større dersom vi ikke benytter kapasiteten i nettet bedre i framtiden.

Jernbanedirektoratet vurderer flere alternativer for å få til mer kapasitet på togtilbudet. Det handler om å bygge om eksisterende tog, innkjøp av lange enkeltsett på 220 meter og bruk av triple togsett. Jernbanedirektoratet har også anbefalt innkjøp av toetasjes togsett for å gi økt kapasitet på regiontogene. Konseptvalgutredningen går nå gjennom en ekstern kvalitetssikring i tråd med det som er statens prosjektmodell, og den eksterne kvalitetssikringens sluttrapport vil foreligge i slutten av februar.

Det er rushtiden som er dimensjonerende for kapasitetsbehov framover. Jernbanedirektoratet vil også vurdere effekten av en eventuell innføring av tidsdifferensierte takster, altså at det er dyrere å reise i rushtiden.

Denne regjeringen er stolt av Flytoget. Vi skal ta vare på de ansatte i Flytoget og verdiene, kompetansen og kulturen de har bygget opp. Det vil fremdeles være ni avganger i timen fra Oslo S til Oslo lufthavn i framtiden, og vi legger til rette for at togtilbudet skal være attraktivt også i framtiden, slik at så mange som mulig reiser miljøvennlig med toget i hverdagen.

Morten Stordalen (FrP) []: Jeg takker statsråden for svaret, men jeg føler ikke at det er svar på spørsmålet, det er egentlig det samme budskapet hele tiden om utdaterte trafikktall og hva man har lagt til grunn. Det skyldes også at trafikktallene som Vy opererer med og Jernbanedirektoratet legger inn, også inkluderer Follobanen. At det skulle være mer trafikk, er jo ikke så rart. Det skulle brått bare mangle, noe annet ville vært veldig underlig.

Jeg stusser litt, for statsråden viser til Jernbanedirektoratet og hva som er lagt til grunn. Det er litt underlig, for jeg står her og ser på noe som er lagt ut på Jernbanedirektoratets hjemmeside 17. november 2023 og oppdatert 7. desember. Det står ikke, slik statsråden sier, at trafikken er på samme nivå, for det står:

«Etterspørselen etter togreiser er i dag ikke på det nivået som ble lagt til grunn i transportanalysene i 2020.»

Det kan statsråden finne selv.

Ergo føler jeg at vi diskuterer forskjellige ting, og at jeg egentlig ikke får svar på det spørsmålet jeg prøver å reise, om å få oppdaterte trafikktall og se på når på døgnet de forskjellige reiser.

Det er underlig, for det er ikke vurdert noe annet enn at Vy skal overta. Det er heller ikke vurdert om Flytoget skal kunne begynne med å ta opp passasjerer underveis, eller i det hele tatt endre konsept. På meg virker det mer som en politisk, ideologisk beslutning. Det er en ærlig sak, og da bør man si det. Jeg forventer liksom at man holder seg til fakta, at jeg skal få fakta når jeg etterspør det i denne salen.

Vi vet som sagt at Flytoget er Norges nest mest populære selskap på kundebarometeret, og at Vy er på 148. plass. Vi vet at når man da skal begynne med å endre Flytogets tilbringertjeneste til å gå over til Vy og bli et vanlig lokaltog, vil det kunne påvirke voldsomt hvordan man velger å reise til og fra lufthavnen. Vi vet også at det vil være utfordrende med hensyn til både kapasitet og driftsstabilitet.

Jeg skulle ønske at ministeren kunne svare på det spørsmålet jeg reiser. Jeg tror mange – ikke bare i denne salen, men også rundt i landet – er opptatt av Flytoget og at man får en ordentlig forklaring, at man forholder seg til fakta og ikke bare peker på noe som var før pandemien. Alle i denne salen, alle andre og alle reisende vet at man reiser annerledes nå enn man gjorde før pandemien.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det er mye som har endret seg siden Jernbanedirektoratet la fram sine rapporter fra 2019 til 2020, men antallet togpassasjerer på Østlandet er nå tilbake på samme nivå som før pandemien, og det er forventet å stige framover. Samtidig er det slik at en del infrastrukturprosjekter som Jernbanedirektoratet forutsatte skulle gi økt kapasitet fra 2028, er utsatt. Jernbanedirektoratet har i sin konseptvalgutredning om økt kapasitet for regiontogene vist til at det er nødvendig å gjennomføre tiltak for å redusere trengselen for framtiden. Som jeg sa i mitt forrige innlegg, er det under forutsetning av at Flytogets ruteleier inkluderes i kapasiteten, samtidig som vi også bytter ut togsettene med nye, moderne regiontog med større kapasitet. Det svarte jeg i mitt forrige innlegg, og jeg gjentar det nå.

Jeg tror det er greit å minne om at da togtilbudet for Østlandet ble direktetildelt, var det under forutsetning av at kapasiteten på nettet skulle benyttes bedre. Det var uavhengig av om avtalen for Østlandet 2 ble tildelt Vy eller Flytoget. Togtilbudet er direktetildelt til Vy. Det er ikke aktuelt å reforhandle den avtalen med selskapet. Det er svært usikkert hvordan flytogtilbudet vil kunne utvikle seg etter at dagens avtale utløper i 2028. Også partier som har sittet i regjering, må ta inn over seg at man har innført fjerde jernbanepakke, og der er det såkalt open access. Det betyr at ethvert togselskap med papirene i orden kan søke Bane NOR om ruteleier. Sportilgangsavtale mellom Bane NOR og togselskapene skal inngås på like vilkår, og da har ikke Flytoget noen fortrinnsrett til tildeling av ruteleier. Så spørsmålet går på mange måter tilbake: Hva slags plan hadde Fremskrittspartiet for Flytoget, når man har lagt opp til den type politikk?

Representanten var vel også innom hvordan dette vil slå ut kapasitetsmessig. I Jernbanedirektoratets beregninger sier man at det å gå over til dette kan redusere bruken av Flytoget. Det vi også må se det i sammenheng med, er: Hva skjer med togtilbudet hvis vi ikke klarer å få kapasitet til pendlerne? Det er ikke slik at man kan si at hvis man gjør dette grepet, vil det bety mer biltrafikk og mindre togtrafikk. Tvert imot kan det være motsatt, for det handler om hele togtilbudet til hele befolkningen, ikke bare dem som reiser til og fra Gardermoen.

Jone Blikra (A) []: Utgangspunktet er et best mulig tilbud til de reisende. Skal trafikkveksten framover tas med kollektivt i stedet for bil, kan vi ikke tillate at folk står tett i tett på perrongen mens halvfulle tog kjører forbi. Det er helt avgjørende at trafikken gjennom den pressede Oslotunnelen organiseres på en slik måte at vi får et best mulig tilbud til de reisende. Målet er ikke flest mulig tog, men at togene som går, fylles med flest mulig passasjerer.

Vurderingene av en eventuell sammenslåing mellom Vy og Flytoget betyr ikke at Flytoget gir et dårlig tilbud. Tvert imot: Flytoget gir et svært godt tilbud. Det er Fremskrittspartiet og tidligere samferdselsministere fra Fremskrittspartiet som innførte jernbanereformen, og Fremskrittspartiets støtte til at det i Stortinget ble flertall for å innlemme Norge i EUs jernbanepakke IV, som er utfordringen. Flytogets trafikkavtale går ut i 2028. Fremskrittspartiets politikk og konsekvensene av at Fremskrittspartiet fikk oss inn i EUs jernbanepakke IV, kan sette oss i den situasjonen at strekningen Oslo–Gardermoen må ut på anbud. Et anbudssystem, som Fremskrittspartiet forsvarer, sikrer ikke fortsatt drift av Flytoget etter 2028. Det kan bli Deutsche Bahn eller Go-Ahead som etter nytt anbud kan få denne avtalen.

Å sikre god og effektiv utnyttelse av kapasiteten som gir et best mulig tilbud til de reisende, er Arbeiderpartiets begrunnelse for å organisere jernbanen på en mest mulig fornuftig og framtidsrettet måte. Den borgerlige ideologibaserte tankegangen om at konkurranse og konkurranse i seg selv skal løse våre utfordringer i jernbanesektoren, er ikke Arbeiderpartiet enig i. Det er hensynet til de reisende og et transporttilbud som svarer opp de reisendes behov, som skal være begrunnelsen for nødvendige endringer, ikke politisk ideologi.

Trond Helleland (H) []: Takk til interpellant Morten Stordalen for å reise et viktig tema. Vi har hatt flere runder om Flytoget i denne salen. Dette er nok et bevis på at det er ideologien som har overtatt her, og politikken har måttet vike.

Jeg er glad for at det på borgerlig side, så vidt jeg vet, er en bred støtte til Flytoget. Det er litt rart at da vår regjering la fram en eierskapsmelding der det ble antydet at Flytoget kunne selges, uttalte daværende partileder, Jonas Gahr Støre, at Flytoget må vi ta vare på, det er arvesølvet, mens statsråd Nygård har behandlet arvesølvet som kråkesølv. Det har vært en faneflukt fra de gamle hyllestene av Flytoget fra Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre til nå nærmest å bli et problem.

Hva var det Flytoget skulle gjøre for noe? Flytoget skulle sørge for en høy kollektivandel til den vedtatte hovedflyplassen på Gardermoen. Stortinget var handlekraftig. Vi opprettet Flytoget. Vi bygde sågar en ny bane, Romeriksporten, som etter litt lekkasjer i Puttjern og andre ting ble en veldig tjenlig bane som også NSB, senere Vy, har benyttet seg av. Nå er altså konklusjonen at det som ble bygd for at Flytoget skulle få kollektivandelen til Gardermoen opp, nå er et problem og en klamp om foten for Jernbane-Norge.

Det har aldri vært et mål for Høyre å gjøre gull til gråstein, men det virker som det er det for representanten Blikra og Arbeiderpartiet. Det mest populære, mest ansette og velfungerende togtilbudet i Norge, Flytoget, som ligger som nummer to på kundebarometeret, skal altså bli en del av Vy. Vy er et bra selskap, det, men kundetilfredsheten er svært lav. Hadde det ikke vært mulig å tenke litt annerledes? Statsråd Nygård var selv inne på det da han lanserte direktetildeling etter at de hadde skrotet jernbanereformen. Da ville man gi Flytoget muligheten til å levere inn tilbud på Trafikkpakke 2 på Østlandet, alt vest for Oslo. Det gikk bra helt til Jonas kom til kartellkonferansen på Gol. Da satte LO foten ned: Her skal alt være ved det gamle, og Vy skal ha hele pakken. Plutselig meldte Vy seg med tilbud på Trafikkpakke 2 utenom utlysningen og sa at de også kan levere godt her. Det er klart at om man har staten, LO og hele pakken i ryggen, så får man det tilslaget – og det gjorde de.

Nå har vi gått inn i et nytt år. Statsråden har avlevert et punktlighetsløfte. Jeg tror det var klokt ikke å gi noen garanti, og det tror jeg statsråden også skjønner etter de siste dagenes hendelser. Jeg ser i dag at den nye Bane NOR-sjefen sier at punktligheten nå skal opp. Vi skal gjennomføre Norges største digitaliseringsprosjekt, ERTMS, noe vi har snakket om i Stortinget i 15 år. Det skal nå gjennomføres. Det er vel kanskje der utfordringen ligger, det er jernbanenettet. Statsråden ga vel i det løftet sitt et signal om at ordet signalfeil aldri skulle sies mer, men i går, mens transportkomiteen sto fast med bussen, kom det en nyhetsmelding om at det var signalfeil. Det gikk gærent med det løftet også.

Her er det viktig å tenke på hva det er som tjener kundene, ikke systemet. Da tror jeg at Flytoget har vist seg å være en leverandør av kollektivreisende til Gardermoen. 1,7 millioner passasjerer har sagt at de er ikke vil ta toget lenger dersom Flytoget blir borte. Det er ikke god miljøpolitikk.

Bård Hoksrud (FrP) []: Situasjonen vi er i, er nesten utrolig. Det selskapet som på kundebarometeret er på andreplass, skal spises opp av det som er på 148. plass. Representanten Blikra fra Arbeiderpartiet snakker om best mulig tilbud til de reisende. Man sørger altså for at de som er de aller beste i Norge på kvalitet, som kundene er fornøyde med og vil bruke, blir slukt av det selskapet som er blant dem som ligger nederst, og som dessverre har gjort det i mange år. Det er egentlig et spark til alle de ansatte i Flytoget, som gjør en fantastisk jobb hver dag, som kundene trives hos, og som kundene bruker, til tross for at det koster noe mer å bruke Flytoget. Kundene velger å bruke det allikevel.

Jeg opplever at dette er kamelsvelging i stort monn. Deler av LO har tydeligvis bestemt at regjeringen bare skal gjøre dette, hvis ikke får ikke regjeringen støtte av dem. Det er jo sånn det er. Det er noen av fagforeningene som er de største frontkjemperne mot Flytoget. Jeg opplever i hvert fall at statsråden og regjeringen har svelget mange kameler for å sluke Flytoget og putte det inn i Vy.

Jeg har lyst til å si at representanten Helleland og jeg satt i transportkomiteen sammen da Gjøvikbanen ble konkurranseutsatt. Det fantastiske der var at han som var direktør i Gjøvikbanen den gangen, sa at det som var bra med konkurransen, selvfølgelig var at det ble 40 pst. flere avganger for de samme pengene. Det betyr altså at vi fikk et 40 pst. bedre tilbud til dem som skal bruke toget på den strekningen. Det er utrolig bra. Det han også sa, var at dette aldri hadde gått i gamle NSB – eller nå Vy. Det var fordi man hadde en ny måte å organisere seg på. Det var en helt annen måte å jobbe på og en fantastisk bra kultur man klarte å bygge opp i Gjøvikbanen AS. Likevel kjører denne regjeringen bare på – de skal sluke Flytoget og putte det inn i Vy. Det sørger altså for at passasjerene fort vekk kommer til å få et dårligere tilbud.

Dette er politikk, dette er ideologi fra de rød-grønne: å fjerne et av de aller beste tilbudene vi har innenfor kollektivtransporten. Jeg synes det er trist på vegne av alle passasjerene. Jeg håper fortsatt det er sånn at statsråden lytter til kunder, ser hvor bra Flytoget har vært og er, tenker seg om en gang til, kanskje svelger litt færre kameler og sørger for at Flytoget får bestå for fortsatt å levere veldig gode kollektivtjenester og -tilbud. Det er en enormt høy kollektivandel til Gardermoen. Det er fantastisk bra, og da bør man ikke ødelegge det ved å gi et dårligere tilbud.

Jeg tror egentlig bare jeg skal si én ting: Heia Flytoget, og la Flytoget leve!

Ola Elvestuen (V) []: Det er helt riktig at Flytoget bør få leve. Det er tilnærmet ingen flyplasser i Europa som har et bedre jernbanetilbud enn det vi har på Gardermoen. Flytoget har vært en suksess helt fra oppstarten. Som det sies her, har man en kundetilfredshet som er helt enorm. Togselskapet bør selvfølgelig få utvikle seg videre. Det er ingen grunn til å nedlegge Flytoget – selv om man går over i en ny tid, som også Flytoget trenger å tilpasse seg.

Som også statsråden viste til, har vi hatt en voldsom trafikkøkning i Østlands-området helt siden 2012. Så fikk vi pandemien, men det er på vei til å komme tilbake. Vi vil påstå at også vi i Venstre har vært sterkt delaktige i å få det til, for det har vært en voldsom økning og satsing på jernbane helt fra 2013 og i hele de forrige to stortingsperiodene, og det gir resultater.

Jeg er enig i at vi må se på en endring der man har åpne dører og ikke lukkede flytog fra Oslo S og vestover, gjennom tunnelen og vestover. Der trenger man å få et bedre tilbud, også for dem som er de daglige reisende lokalt – med to etasjer, med triple togsett, se om det er mulig å få enda flere ruter inn – men det at vi trenger å ha åpne dører, er ingen begrunnelse for at Flytoget skal nedlegges, for heldigvis vedtok Stortinget EUs fjerde jernbanepakke. Det er en stor fordel. Nå skal vi kjøre på det samme regelverket som ellers i Skandinavia og ellers i Europa.

Selv om Vy nå har fått en direktetildeling, svekker det regjeringen gjør, også Vys posisjon. Vy trenger den konkurransen og dem de skal måle seg opp mot, som Flytoget ville vært. Det at man har ulike anbud, gjør også at man kan lære av hverandre. Flytoget er et veldig bra selskap som fortsatt burde være der og kunne gi tilbud her på Østlandet, men det burde også – som Vy – være der som et selskap som kan være med og konkurrere ellers i Skandinavia. Vy kjører også mye i Sverige. Flytoget ville heller ikke vært låst til et tilbud her på Østlandet.

Vi vet at det i neste runde kommer til å være krav om konkurranse. Ved neste anbud vil Vy også måtte møte en konkurranse. Regjeringen legger opp til en ideologisk tilnærming. Jeg tror ikke det er noen tvil om at det som gjorde at man gikk over til direktetildeling, var at Arbeiderpartiet mer og mer har blitt og framstår som en ansamling av interesseorganisasjoner. I stedet for et parti som har interesseorganisasjoner tilknyttet seg, framstår det mer og mer som om det er LO og de andre som bestemmer hva partiet skal gjøre.

Dette gir ikke et bedre tilbud opp mot Gardermoen, det gir ikke et bedre tilbud i Østlands-området. Det svekker også grunnlaget for Vys posisjon i årene framover. Det hadde vært mye bedre å ha hatt den konkurransen eller i hvert fall en delt tildeling nå i første runde, sånn at Flytoget fikk muligheten til å utvikle seg som et selskap framover, for fortsatt å kunne gi et veldig godt tilbud her rundt Oslo, men også å kunne være et selskap som kan utvikle seg i konkurranse andre steder.

Det er veldig trist at regjeringen velger å gjøre det de har gjort. Det er fortsatt mulig å snu på dette. Det er regjeringen som må gjøre nye analyser, ta hensyn til dem som er ansatt i Flytoget, og selvfølgelig også ta hensyn til alle som reiser både til Gardermoen og ellers i Østlands-området.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Noreg er ein skikkeleg vinnarnasjon. Vi hyllar våre beste. For ei vekes tid sidan var det idrettsgalla. Både statsministeren, kulturministeren og alle toppane i Noreg var der og hylla dei beste i idretten – olympiske meistrar og verdsmeistrar. Vi er ekspertar på å hylle det som er bra. I næringslivet vil vi også hylle våre flotte bedrifter, dei som verkeleg driv Noreg og gjer det veldig bra for nasjonen. Vi er også ein vinnarnasjon der. Ja, vi er veldig flinke på ei rekkje område innanfor næringslivet – og hyllar det.

Men innan transport, innan samferdsel – nei, der skal vi ikkje vere gode. Ein sosialistisk tankegang der alle skal vere like, er heller ikkje god nok. Her skal vi hylle dei som gjer det dårlegast og er langt, langt nede på lista over kundetilfredsheit. Kvar er kundane i fokuset på tilbod når det er Flytoget, som leverer dei beste tenestene og det beste tilbodet til innbyggjarar og kundar, som skal leggjast ned av dagens regjering fordi LO og andre – eg veit ikkje kva miljø ein kan kalle det – gjer det dei kan for å bryte ned det som er bra, og det er ideologi som skal styre kva innbyggjarane i Noreg skal ha av tenester?

Eg forstår rett og slett ikkje kva ein held på med. Eg er ein enkel mann frå bygda. På Sunnmøre og langs kysten er vi vande med å setje pris på det som går bra. Vi framsnakkar alt som er bra, og vi driv kvarandre for å få det best mogleg. Så kjem eg hit til Oslo. Eg kjem inn på Stortinget, og så opplever eg at det ein jobbar for her, er å rive ned Flytoget, som har vore det beste som er innan kollektivtilbodet i Noreg.

Jammen burde ein fokusert på at ting fungerer. Dei siste vekene, kanskje månadene, har jo vist at vi er milevis frå å kunne gje det tilbodet innbyggjarane eigentleg har behov for innanfor kollektiv, som buss og tog, og frå å ha ein beredskap som er god nok på alle område, men det som verkeleg går bra – nei, det skal vi rive ned. Det finst ikkje eitt einaste fornuftig, ansvarleg eller fagleg argument for å leggje ned Flytoget. Det finst ikkje.

Når eg reiser frå Oslo og tilbake igjen til Sunnmøre, der vi faktisk har ein vinnarkultur for å framsnakke, vert eg mest trist. Eg vert trist av å sjå korleis ein brukar skattepengane i dette landet til å rive ned ting som er bra. Det forstår eg faktisk lite av.

Eg kunne sikkert sagt mykje meir, men i dag er eg trist på vegner av innbyggjarane. I dag er eg trist på vegner av kundane, som ein burde fokusert på i mykje større grad, i staden for på selskapet som er nede på 74 pst. i kundetilfredsheit. Det er den einaste næringa i Noreg som kan ta betalt for noko og levere berre delar av det ein har selt. Kva er det for noko?

Eg er trist. Vi får kome oss fortast mogleg inn i ei ny regjering om to år. Det må vere målet. I dag er eg trist på vegner av innbyggjarane.

Morten Stordalen (FrP) []: Jeg setter pris på dem som har deltatt i debatten, men jeg skulle ønske at statsråden og regjeringspartiene var litt mer konstruktive ut fra hva jeg ønsket å få svar på, og det var om man ville forholde seg til riktig trafikktall.

Så må jeg kommentere: Når statsråden står og forteller om sine trafikktall, lurer jeg på hvor statsråden får sine tall fra. Jeg trodde de var fra Jernbanedirektoratet. Det er mulig at det ikke er så viktig, men nok en gang: Jeg viste til hva Jernbanedirektoratet selv skriver på sine sider 17. november 2023 – og oppdatert i desember 2023. Jeg håper vi kan stole på det. Jeg skulle ønske også statsråden var litt mer faktabasert og ikke så omtrentlig, som når han hele tiden refererer til noen tall som ikke jeg klarer å se i det faglige. Det ville vært en fordel også for Stortinget, for jeg tror Stortinget setter pris på å få riktig informasjon når vi ber om det. Det handler om respekten for Stortinget, og det handler om hva vi kan forvente når vi etterspør faglige og kvalitative tall, ikke bare noen funderte tall som noen har tenkt på et eller annet sted, og som vi ikke vet om.

Jeg må svare statsråden på en ting som han utfordret meg på, og det var hva Fremskrittspartiet tenkte om jernbanereformen. Hva da med Flytoget? Fremskrittspartiet har aldri sagt at vi skal legge ned den strekningen. Tilbringertjenesten skal bestå. Det er jo det viktigste, men det er ikke dagens regjering så opptatt av. De er opptatt av å snakke om hva Fremskrittspartiet ville gjøre med reformen og konkurranse, og så svarer de med å legge ned tilbudet. Det er det man gjør. Det blir et dårligere tilbud.

Jeg skulle ønske at det ble fokusert litt mer på å få dette fram og få en ordentlig debatt om noe som engasjerer så mange mennesker, og som handler om så mange mennesker. Da vil jeg også nevne, angående Flytoget – all ære til Flytoget, og det har jeg også sagt – at de tidligere har sagt at de har vært en krevende kunde, og det har også Bane NOR sagt. Nettopp derfor har de blitt så gode på punktlighet, for de passer på vedlikehold, også på skinnegangen, når noe er feil.

Det er jo veldig spesielt: Vestre var på markeringen av Flytogets jubileum for tre måneder siden, da det var bursdagsfeiring. Jeg var til stede der, og næringsminister Vestre mente at det kanskje burde hete «gull»-toget, og man skulle jobbe aktivt for at det skulle bestå i framtiden. Da vil jeg gjerne høre hva samferdselsministeren mener. Er han enig med Vestre i at det skal bestå i framtiden, som tilbringertjeneste, eller er han enig med seg selv i at det skal legges ned, og da kanskje allerede fra 2025?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det har vært en interessant debatt med mange store ord. Det er vel tredje gangen vi har den eksakt samme debatten. Det kan være nyttig, men jeg tenker at debatten i hvert fall fortjener noen fakta. Min påstand, som jeg mener at jeg kan underbygge, er at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ikke har noen omsorg for selskapet Flytoget. De hadde lagt opp til en politikk hvor det ikke ville være mulig å sikre Flytoget å ha ruteleier for å transportere i direkte tilbringertjeneste i framtiden. Det ville måtte gå ut i markedet. Da kan man jo tenke seg at det ikke alltid er sånn at man kan vinne et anbud, og i hvert fall ikke på forhånd. Så den voldsomme begeistringen nå er nok bitte lite grann hul.

Det er også greit å minne om at det er en historie og en utvikling, og verden stopper jo ikke å utvikle seg. Flytoget kom fra NSB, så ble det et eget selskap. Til Høyre og andre: Verden ikke er lik 1998. Verden forandrer seg. Det er litt underlig at Høyre er så konservative at man ikke kan utvikle ny politikk for en ny tid.

Det er et faktum at vi nå har kapasitetsutfordringer i jernbanen. Min oppgave er å løse det, slik at de vanlige togpendlerne får et godt tilbud, samtidig som vi klarer å ivareta et godt togtilbud for passasjerene til Gardermoen. Det er fullt mulig. Da er det greit å minne om at i de opsjonene som ligger i avtalene med Vy, ligger det også muligheter for at flere byområder skal få direktekobling mot Gardermoen, altså at flere får bedre tilbud til Gardermoen enn i dag.

Jeg tenker også at det er greit å si noe om direktetildeling, i hvert fall minne om det som var fakta. Det er riktig, som det ble sagt i salen, at jeg var åpen for at både Vy og Flytoget kunne være aktører der, og det var de også, men som det ble beskrevet her fra talerstolen, kom Vy med et forslag som var å løse hele oppdraget til en lavere kostnad, og Jernbanedirektoratet fant at det var det beste alternativet. Til debatten: Det er Jernbanedirektoratet og fag jeg lener meg på i de beslutningene vi tar. Det betyr ikke at det ikke er ideologi i denne salen, men den ideologien er relativt fordelt. Høyresiden har også ideologi, slik vi har, som sosialdemokrater.

Bare en liten kommentar til det med ERTMS: Det er et prosjekt som det kommer til å ta ti år å implementere, så jeg har ikke sagt at det skal fjernes fra vokabularet i morgen. Det er et tiårig prosjekt, så Jernbane-Norge er ikke ferdig bygd. Dette kommer til å bli veldig bra. Beslutningen om hva vi skal gjøre med Flytoget, er ikke tatt.

Presidenten []: Sak nr. 2 er omme.

Det ringes til votering.

Presidenten []: Stortinget er da klar til å gå til votering over sakene på dagens kart.

Sakene nr. 1 og 2 var interpellasjoner.