Stortinget - Møte torsdag den 29. februar 2024

Dato: 29.02.2024
President: Morten Wold

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [11:05:55]

Interpellasjon fra representanten Tone Wilhelmsen Trøen til helse- og omsorgsministeren: «Stortinget behandlet Solberg-regjeringens stortingsmelding om lindrende behandling og omsorg i 2020. Meldingen tok tak i seks hovedutfordringer; lite åpenhet om døden, lindrende behandling og omsorg integreres for lite og for sent i forløpet, ikke tilstrekkelig grad av medvirkning og valgfrihet, tilbudet til barn/unge er ikke godt nok tilrettelagt, manglende ivaretakelse av pårørende og behov for frivillig innsats og mangelfull kompetanse og kunnskap. Hvordan har regjeringen Støre og statsråd Kjerkol fulgt opp dette arbeidet?»

Talere

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: Pasienter som går inn i livets siste fase, er i en ekstremt sårbar og vanskelig situasjon. De har rett og slett ikke tid til å vente. De må ha hjelp til å skape liv til de dagene som er igjen. Å gi lindrende omsorg er krevende, både på sykehus, i sykehjem og hjemme hos pasienten. Komplekse behov må møtes med sterk faglig kompetanse og sammenhengende tjenester. Derfor vil Høyres mål alltid være å bygge en faglig sterk helsetjeneste.

De fleste pasienter dør på sykehus og sykehjem i Norge, og noen dør hjemme. For å møte den enkeltes behov for en trygg og verdig avslutning må vi kunne sikre den enkelte en reell valgmulighet. Vi trenger gode, palliative senger og enheter i kommunene. Vi trenger god palliativ, lindrende omsorg i hjemmetjenestene, og vi bør se til land som England og Danmark, som har kommet svært langt i å bygge egne hospicer for pasienter som skal behandles og få lindring ved livets slutt. Verdigrunnlaget i hospicefilosofien er optimal behandling, pleie og omsorg rettet mot pasientenes fysiske, psykiske, sosiale, åndelige og eksistensielle behov. Vi vet at gode, gjennomtenkte tilbud skaper tillit og trygghet for pasientene, men også for pårørende og for helsepersonell. Å møte en helsetjeneste som kombinerer kompetanse og omsorg, slik som i hospicefilosofien, gjør at det er mulig å finne ro og aksept i livets siste fase.

I januar 2014, altså helt i starten av sine åtte år som helseminister, ba Bent Høie Helsedirektoratet om å utarbeide en fagrapport om tilbudet til personer med behov for lindrende behandling. Da var det hele 15 år siden det forrige gang ble tatt en gjennomgang av hvordan vi ivaretar omsorgen til mennesker ved livets slutt. Rapporten ga viktige svar på hva som måtte tas tak i, etter mange år uten god nok oppmerksomhet på dette viktige området. Det var for lite kunnskap om kvaliteten på den lindrende behandlingen og omsorgen i kommunene, men også på eksisterende lindrende enheter. Det var behov for å finne ut hva som hindret kommunene i å satse på styrking av faget og oppbygging av tilbudet om lindrende behandling. Det var lite kunnskap om hvorvidt hospicefilosofien var implementert, og om hvordan man jobbet tverrfaglig, i det spesialiserte og i det grunnleggende palliative tilbudet. Rapporten var også tydelig på behovet for å bygge opp fagkompetanse i grunnleggende palliasjon og styrke samhandlingen med tjenestenivåene mellom institusjon og hjem og med de pårørende. Fagrapporten viste behov for en grundig utredning, og vår regjering satte derfor ned et offentlig utvalg som la frem sin NOU, På liv og død – Palliasjon til alvorlig syke og døende, i 2017. Deretter fulgte Solberg-regjeringen opp med en stortingsmelding, Meld St. 24 for 2019–2020, Lindrende behandling og omsorg – Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve. Stortinget behandlet den i november 2020. Meldingen hadde seks hovedprioriteringer: åpenhet om døden; en helhetlig tilnærming; medvirkning og valgfrihet; barn og unge; familie, pårørende og frivillige; kompetanse og kunnskap.

Mens vår regjering mottok både en fagrapport og en NOU, gjorde vi allikevel mye. Vi styrket innsatsen på lindrende behandling da vi satt i regjering – både kunnskapsoppbygging og selve tilbudet og forskning på det. På slutten av forrige periode ga en samlet helsekomité regjeringen i oppdrag å legge frem en handlingsplan for lindrende behandling og omsorg. Den skulle tydeliggjøre og operasjonalisere ambisjonsnivået og utfordringsbildet ved å inneholde konkrete mål med tilhørende aktiviteter, ansvarsfordeling og tidsfrister for gjennomføring. Komiteen ga regjeringen et tydelig oppdrag om fem viktige elementer som planen skulle sikre. Jeg bruker ikke tid på å liste dem opp nå, for jeg forventer at statsråden tar en gjennomgang av dette og i dag orienterer Stortinget om regjeringens arbeid med handlingsplanen og dette viktige området – lindrende behandling og omsorg ved livets slutt.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Palliasjon er et viktig område for regjeringen. I Hurdalsplattformen står det at vi skal styrke omsorgstilbudet ved livets slutt og bedre tilbudet om palliativ pleie. Vårt mål er at alle mennesker skal oppleve en verdig død og få god smertelindring og omsorg i tråd med sine ønsker og behov.

Meld. St. 24 for 2019–2020, Lindrende behandling og omsorg – Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve, inneholder en rekke tiltak for å bedre tilbudet både til mennesker i livets siste fase og til deres pårørende. Regjeringen følger opp disse tiltakene. Noen av tiltakene handler om åpenhet og tidlig og god dialog rundt døden og lindrende behandling. Det er bl.a. publisert en temaside, «Døden – en del av livet», på helsenorge.no., og nye nasjonale faglige råd om forhåndssamtaler og planlegging ved begrenset forventet levetid. Dette bidrar til styrket planlegging og medvirkning både for den som er syk, og for de pårørende.

Jeg er opptatt av at familier med barn som har livstruende eller livsbegrensende sykdom, skal få nødvendig støtte i eller nært eget hjem. I tråd med Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinjer for palliasjon til barn og unge har regjeringen styrket de regionale barnepalliative teamene. Hensikten er å sikre et likeverdig tilbud i hele landet for disse familiene. I tillegg til å gi spesialisthelsetjenester til barn og unge i hjemmet, bidrar de barnepalliative teamene med opplæring og veiledning av den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Dette bidrar til en likeverdig helsetjeneste.

At helsepersonell har god kompetanse og kunnskap, er viktig for å gi god omsorg og helsehjelp ved livets slutt. I oppfølgingen av meldingen er det etablert flere nye kompetansehevende tiltak. Et eksempel er e-læringskurs i palliasjon for helsefagarbeidere, sykepleiere og leger. Regjeringen har utvidet Tørn-programmet til å gjelde hele helsetjenesten. Utprøving av modeller for hensiktsmessig oppgavedeling og god organisering av arbeidsprosesser er en del av programmet og skal bidra til bærekraft ved mer heltidsstillinger og ansatte med formell helsefaglig kompetanse.

Frivillighet er et viktig supplement til vår felles helsetjeneste, også på palliasjonsfeltet. Regjeringen vil, som meldt i Meld. St. 24 for 2022–2023, Fellesskap og meistring – Bu trygt heime, sette ned et utvalg for å utrede nye muligheter og modeller for å skape velferd sammen. Regjeringen vil fortsette å videreutvikle og styrke vår felles helsetjeneste slik at vi også i årene som kommer, er i stand til å gi god hjelp og omsorg til dem som trenger det. Regjeringen har økt bevilgningene med 375 mill. kr i oppfølgingen av Meld. St. 24 for 2022–2023, Fellesskap og mestring – Bu trygt heime. De som er i den siste fasen av livet, trenger trygge og kompetente tjenester, både i dag og i framtiden. Vi legger nå snart fram Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Samhandling innad og mellom tjenestenivåene i helse- og omsorgssektoren er et sentralt tema. Dette er arbeid og tiltak som vil komme palliasjonsfeltet til gode.

Jeg vil takke interpellanten for å rette oppmerksomheten mot et viktig område som Stortinget hadde et stort engasjement for i forrige periode, da man behandlet stortingsmeldingen, og jeg vil understreke at vi tar arbeidet med oppfølgingen av stortingsmeldingen på stort alvor.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: Takk til statsråden for hennes svar på denne interpellasjonen. Jeg er allikevel ganske skuffet over at helseministeren svarer så lite konkret på dette feltet. Det er fint med en gjennomgang i Stortinget – nok en gang – av hva regjeringen generelt gjør på hele helsefeltet, men det er veldig stor forskjell på Arbeiderpartiet og Senterpartiet når de sitter i opposisjon, og når de sitter i posisjon. Da Stortinget behandlet stortingsmeldingen som vi la frem, etter å ha hatt et sterkt engasjement for dette i åtte år i regjering, hadde Arbeiderpartiet og Senterpartiet svært mange forslag. Jeg satt ikke i komiteen på det tidspunktet, men det gjorde helseministeren, så jeg regner med at også Arbeiderpartiet og Senterpartiet var veldig delaktige i det kravet hele komiteen ga til Stortinget om å lage en konkret handlingsplan. Jeg vil derfor veldig gjerne nå i denne interpellasjonsdebatten få et svar på om det er et arbeid som er igangsatt.

Statsråden var ikke inne på det i sitt innlegg, men det er altså fem konkrete bestillinger fra Stortinget i denne handlingsplanen:

  • Sykehusene skal ha en plan for å forhindre overbehandling mot livets slutt.

  • Helseforetakene skal ha en plan for hvordan de i et samarbeid med kommunene kan forhindre uverdig transport av pasienter i livets sluttfase.

  • Ingen som mottar hjelp fra helsetjenestene, skal, i den grad det er mulig, dø alene eller være alene i livets sluttfase, og det målet gjelder også i pandemier og tilsvarende kriser.

  • En skal ha bedre samarbeid om den alvorlig syke pasienten gjennom samarbeidsavtaler.

  • En skal ha en plan for å styrke kompetansen til å ivareta menneskers åndelige og eksistensielle behov.

Det er en veldig tydelig bestilling. I tillegg hadde Arbeiderpartiet og Senterpartiet sju øvrige forslag i den saken man behandlet rett før valget. Så at det endte opp med én setning i Hurdalsplattformen som lyder, som statsråden sa, «styrke omsorgstilbudet ved livets slutt og bedre tilbudet om palliativ pleie», er jo ikke akkurat å sette dette området høyt på den politiske dagsordenen.

Jeg skulle ønske regjeringen hadde en tydeligere ambisjon for dette området. Det er et utrolig viktig fagområde innen helsetjenesten. Det er den mest sårbare fasen i menneskers liv, men også for alle dem som er rundt mennesker som opplever å bli rammet av en alvorlig sykdom, og som går inn i en palliativ fase, altså en sluttfase av livet. Mitt hovedspørsmål til statsråden er: Hvordan følger man opp den bestilte handlingsplanen som Stortinget har vedtatt?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg reagerer litt på harmen fra interpellanten over at det ikke blir gjort noen ting. Det er kanskje en forskjell på denne regjeringen og den forrige regjeringen når det gjelder hvor opptatt vi er av planer, og hvor opptatt vi er av handling. Vi har fulgt opp en rekke av tiltakene fra stortingsmeldingen Lindrende behandling og omsorg – Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve.

Vi har prioritert de barnepalliative teamene ved landets sykehus. Vi styrket dem med 30 mill. kr i 2023. Da stortingsmeldingen var behandlet, skjedde det ingen ting på to år på det feltet fra den forrige regjeringen.

Dette gjør vi for å gi et likeverdig tilbud i hele landet til barn med livstruende eller livsbegrensende sykdommer og deres familier. Dette har vært etterspurt lenge. Organisasjoner som Løvemammaene og andre som representerer barn med forutsetninger for å leve et kort og til dels smertefullt liv, har etterspurt denne satsingen i mange år – et godt samarbeid mellom sykehusene og tilbud om hjemmesykehus til barn, barnepalliative team og kommunal helse- og omsorgstjenestes behov for å styrke seg kompetansemessig og ikke minst spille på lag med de dyktige fagfolkene som nå bygger opp disse viktige barnepalliative teamene rundt omkring.

Vi har også tilskuddsordninger til kunnskap og informasjon om lindrende behandling som en tydelig prioritering i stortingsmeldingen. Der har vi lyst ut midler som organisasjoner som jobber frivillig med barn og unge mot livets slutt, kan søke på. Det er også bevilget penger gjennom tilskuddsordningen til lindrende enheter utenfor vår felles helsetjeneste. Igangsatte prosjekter under disse tilskuddsordningene har blitt prioritert så lenge måloppnåelsen er god og vilkårene for tilskuddene er oppfylt. Dessverre har vi noen eksempler på at det ikke har vært tilfellet i noen av disse prosjektene.

Vi kommer til å følge opp dette, og på fredag legger jeg fram Nasjonal helse- og samhandlingsplan, hvor vi også kommer tilbake med konkrete planer, men dem har jeg ikke tenkt å lansere i dag – de kommer på fredag når hele meldingen legges fram.

Bård Hoksrud (FrP) []: Jeg vil takke interpellanten, for dette er en veldig viktig sak, og den gjelder mange. Det er ikke tvil om at vi har gjort en god del, men det er definitivt fortsatt et langt lerret å bleke. Man prater med folk som sliter, ofte folk med barn, og som opplever at koordinering og samordning og hvor man skal kunne få være, ikke alltid er som man gjerne ønsker.

Jeg er glad for at statsråden også nevner Løvemammaene, som gjør en viktig jobb, og som er aktive bidragsytere for å hjelpe personer og mennesker som står i en veldig vanskelig situasjon. Jeg er også glad for at interpellanten tar opp dette med ikke å måtte dø alene. Det var dessverre altfor mange som opplevde det under pandemien, man gikk bort alene, og det er tøft både for de pårørende og selvfølgelig sikkert for den det gjelder – definitivt for pårørende som ikke får mulighet til å være sammen med kanskje en av de aller kjæreste de har. Regelverket gjorde at man ikke fikk den muligheten.

Jeg vet at noen er glad i planer, og noen er glad i å sette ned utvalg. Jeg er egentlig mest glad når vi kan gjøre konkrete tiltak som betyr noe. Derfor liker jeg også det statsråden nå sier om at det faktisk er bevilget mer penger, det synes jeg er bra. Hvis jeg ikke husker veldig feil, satt nåværende statsråd i helsekomiteen og var med til England, hvor vi så på hospiceløsningen man hadde der. Jeg er litt usikker, men jeg tror statsråden var med og så på tilbudene man har der. Jeg mener at det er spennende ting som jeg gjerne skulle sett at man også hadde kommet videre med i Norge.

Det er én dag igjen, og så kommer Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Statsråden sier at det kan komme noen tiltak, så jeg tenker at jeg skal være mer spent og se hva som da kommer. Jeg håper at den setningen som står i Hurdalsplattformen, blir fulgt opp, ikke med flere setninger, men med flere handlinger som faktisk betyr noe for alle dem som kommer til å gå bort om ikke lenge – kanskje spesielt for unge og små barn og deres familier.

Jeg er veldig glad for at denne interpellasjonen ble fremmet, og jeg synes det har vært en god runde. Jeg skulle kanskje sett at det var litt flere fra komiteen som hadde hatt anledning til å være med på den viktige runden dette er – med tanke på alle de menneskene som dette berører hver eneste dag, og som er opptatt av denne problemstillingen.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: La det være sagt veldig tydelig: Jeg er glad for at den nye regjeringen følger opp det arbeidet som stortingsmeldingen om lindrende behandling ved livets slutt la til rette for. Jeg er også glad for at helseministeren er tydelig på at dette er et område regjeringen ønsker å følge opp videre. Så er det kanskje den teknikken jeg ofte møter i debatter med helseministeren, at jeg uttrykker harme hvis jeg påpeker at hun ikke har levert på ting Stortinget faktisk har vedtatt. Mitt spørsmål om hvorfor man egentlig ikke har fulgt opp handlingsplanen, handler rett og slett om at det var et stortingsvedtak i forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen. Det viktigste er at ting skjer, og at det som skjer, gagner godt dem som trenger det, i denne veldig viktige og alvorlige delen av vår helsetjeneste.

Som sykepleierstudent jobbet jeg noen ekstravakter på en lindrende enhet på Lillestrøm, og det ga meg mer læring enn jeg kunne lese i noen fagbok på det studiet. Det å se på nært hold hva hospicefilosofi innebærer for å gi pasienter og pårørende den helt nødvendige, helhetlige omsorgen, har preget meg, og det har også inspirert meg til å jobbe for at dette er et viktig fagfelt innen helse som vi må løfte, og hvor vi må gjøre stadig mer. Ordet «flerfaglig» er svært viktig – det å se hele mennesket, det å møte den som er syk og de pårørende på en måte som gjør at de føler seg ivaretatt som mennesker, med alle de helhetlige behov vi har når vi er i en krisefase. Samtidig som de på Skedsmotun ga svært kompetent helsehjelp, klarte de også å hjelpe mennesker gjennom denne fasen av livet. Det er derfor jeg er opptatt av at vi også skal hegne om hospicefilosofien i palliasjon. Jeg er opptatt av at vi må huske at Hospice Lovisenberg og andre hospicer klarer å gi en svært god helhetlig tjeneste.

Det skjer veldig mye godt arbeid også ellers i norsk helsetjeneste. Det finnes mange dyktige fagfolk i kommunene, i sykehusene og i hjemmetjenestene som er gode på å lindre og behandle når livet er i ferd med å gå inn i den mest krevende fasen. Jeg ønsker at etterlatt inntrykk etter denne debatten skal være at dette er et område vi er opptatt av tverrpolitisk, at det ikke er noen pekelek om hvem som gjør mest, og hvem som gjør minst. Det må likevel være lov å etterspørre konkret hva som følges opp, etter den stortingsmeldingen Stortinget vedtok.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg vil også takke for en god debatt. Engasjementet for temaet var nok større i forrige periode, da vi først fikk NOU-en og så stortingsmeldingen, men det betyr jo ikke at det er meldinger og engasjement som er lagt bort. Vi viderefører det i denne regjeringen og kommer til å la Stortinget få ta stilling til nye veivalg innen palliasjonsfeltet ganske snart.

Det at vi styrker den generelle helsetjenesten, står på ingen måte i motsetning til å styrke palliasjonsfeltet – tvert imot, vil jeg si. At fagfolkene våre har god kompetanse og kunnskap, er viktig for å gi god omsorg og helsehjelp ved livets slutt. I oppfølging av stortingsmeldingen er det etablert flere nye kompetansehevende tiltak. Et eksempel jeg nevnte i mitt første innlegg, er e-læringskurs i palliasjon for helsefagarbeidere, sykepleiere og leger. I tillegg er det viktig at vi prøver ut nye modeller, og at vi har en hensiktsmessig oppgavedeling, sånn at det ikke er knyttet til profesjon hvem som kan være til stede og gi god omsorg ved livets slutt, når kanskje ro og behovene til pårørende kan være vel så viktig som akkurat hvilke fagfolk som møter pasienten.

Til Bård Hoksrud: Vi har også tro på og hjerte for hospicefilosofien. Derfor har vi tilskuddsordninger hvor de kan søke midler til sine tilbud. Dette er også tilbud vi ikke skal gå inn og detaljregulere for mye, for de er basert på en filosofi som har vokst ut fra frivillig engasjement og et verdigrunnlag hvor det er medmenneskelighet, ro og kanskje andre ting som bidrar til å gi den helhetlige og gode omsorgen mot livets slutt.

Vi kommer til å fortsette å videreutvikle palliasjonsfeltet som fag, men vi kommer også til å styrke vår felles helsetjeneste sånn at den er rigget for å kunne ivareta alle typer pasienter i alle aldersgrupper. Jeg er særlig opptatt av at barnefamiliene som opplever livstruende eller livsbegrensende sykdom, kan få nødvendig støtte og oppfølging nær hjemmet. Derfor er jeg glad for at vi sammen med SV har prioritert å styrke de barnepalliative teamene med opplæring og veiledning også i den kommunale helsetjenesten, sånn at disse familiene ikke opplever at det er skott mellom sykehus og kommune i en sårbar fase.

Jeg vil igjen berømme interpellanten for å ta opp dette viktige temaet.

Nils T. Bjørke hadde her teke over presidentplassen.

Presidenten []: Då er debatten i sak nr. 5 avslutta.