Stortinget - Møte torsdag den 11. april 2024 *

Dato: 11.04.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 235 S (2023–2024), jf. Dokument 8:67 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 6 [12:55:14]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bård Hoksrud, Morten Wold og Himanshu Gulati om ny vurdering av nivået på alternativkostnad for prioriteringsbeslutninger med hensyn til helse- og omsorgstjenester og om å prisjustere dagens alternativkostnad (Innst. 235 S (2023–2024), jf. Dokument 8:67 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra helse- og omsorgskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil 7 replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Truls Vasvik (A) [] (ordfører for saken): Først må jeg takke komiteen for et godt samarbeid også i denne saken. I forslaget vi nå behandler, ber forslagsstillerne om at det gjøres en ny vurdering av nivået på alternativkostnad for prioriteringsbeslutninger på gruppenivå i helse- og omsorgstjenesten og prisjustere dagens alternativkostnad for prioriteringsbeslutninger. Det er gjennomført skriftlig høring i saken, og det kom inn to høringsinnspill. Jeg forutsetter at de ulike partiene redegjør for sine ulike standpunkter.

Dagens alternativkostnad ved prioriteringsbeslutninger i helse- og omsorgstjenesten er grundig faglig fundert og baserer seg på omfattende forskning og store mengder data. Om vi skal gjøre endringer i alternativkostnaden, vil det måtte gjennomføres etter grundige utredninger. I Hurdalsplattformen har Arbeiderpartiet og Senterpartiet sagt at vi skal legge fram en ny prioriteringsmelding. Meldingen skal bl.a. vurdere persontilpasset medisin og sikre åpenhet og etterprøvbarhet om prioriteringer i helse- og omsorgstjenesten.

Som en del av arbeidet med å oppdatere kunnskapsgrunnlaget for en ny prioriteringsmelding satte regjeringen i fjor ned tre ekspertgrupper som tok for seg henholdsvis perspektiv, tilgang og åpenhet i prioriteringer. Arbeidet som har blitt gjort i disse gruppene, og som er levert, er relevant for problemstillingene som forslagsstillerne her løfter, og vil bli fulgt opp i den kommende meldingen. Etter vår mening vil det derfor være lite hensiktsmessig å gjøre endringer i alternativkostnaden nå.

Som sagt: Representantene foreslår å prisjustere alternativkostnaden. Både prisvekst og produktivitetsvekst vil være sentralt dersom alternativkostnaden skal justeres. Før en beslutning om en eventuell justering på bakgrunn av disse forholdene, vil det være behov for en nærmere utredning av bl.a. tilgang på relevante data, datakvalitet og om andre forhold bør inngå i en slik justering – derav en hel prioriteringsmelding.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener derfor det er uklokt å gjøre noe med alternativkostnaden nå, før vi har et oppdatert kunnskapsgrunnlag og gjort de nødvendige vurderingene som må til for å få en helhetlig sak på dette.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: Når det gjelder den alternativkostnaden som er i dag, begynner det å bli noen år siden den ble satt. Den ble satt i Solberg-regjeringens prioriteringsmelding Verdier i pasientens helsetjeneste, som ble lagt frem i 2016. Det er riktig, som representantene påpeker, at det er lite trolig at denne prisen eller kosten fortsatt er representativ for den reelle alternativkostnaden i helsetjenesten.

Likevel er det slik at regjeringen, som tidligere taler sa, skal legge frem en prioriteringsmelding og har varslet den i 2025. Vi i Høyre mener at det vil være lite hensiktsmessig å ta denne ene delen ut av den store prioriteringsdebatten og vedta den nå, selv om vi forstår at det Fremskrittspartiet foreslår, er å justere den. Vi satser og håper på at Arbeiderpartiet og Senterpartiet gjør det de har sagt i merknader, og som også er sagt fra talerstolen her nå, for de peker jo selv på at det fordrer et større utredningsarbeid. Det arbeidet forventer vi at er i gang, og at man leverer på dette når prioriteringsmeldingen kommer, for det er ingen tvil om at dette er et viktig spørsmål, og at det er mange som er bekymret for at kosten er for lav. Det er likevel noe med å behandle store, viktige prioriteringsutfordringer og -spørsmål enten stykkevis og delt eller i en helhet. For Høyre er det viktig at det ses i en helhet, i en prioriteringsmelding, som vi ser frem til at Stortinget skal behandle

Nils T. Bjørke hadde her teke over presidentplassen.

Siv Mossleth (Sp) []: Prioriteringsbeslutninger er viktig og kan bety veldig mye for folk. Det offentlige helsevesenet gjør mange prioriteringer hver dag. Dagens alternativkostnad for prioriteringsbeslutninger er i helse- og omsorgstjenesten basert på omfattende forskning og store mengder data. Hvis en ser for seg endringer i alternativkostnaden, er det et større utredningsarbeid. Det er naturlig å vurdere det i forbindelse med denne regjeringens varslede prioriteringsmelding.

Arbeidet er i gang, og for å sikre et godt kunnskapsgrunnlag i arbeidet med den nye meldingen nedsatte regjeringen i juli 2023 tre ekspertgrupper om perspektiv, tilgang og åpenhet i prioriteringene. To av gruppene arbeider med tema av relevans for problemstillingen som er løftet i dette representantforslaget.

Med tanke på antall representantforslag fra Fremskrittspartiet virker det å være påfallende lite de fikk gjort i de nesten åtte årene partiet satt i regjering eller var budsjettpartner for høyreregjeringen. Fremskrittspartiet var i regjering, og representantene Hoksrud og Wold satt i helse- og omsorgskomiteen og behandlet meldingen da den ble lagt fram. Det hadde vært mulig å legge inn eksempelvis prisjusteringer den gangen. Det kommer som sagt en ny prioriteringsmelding, og for at den skal bli best mulig, må det brukes noe tid på den.

Morten Wold (FrP) []: I dag diskuterer vi en avgjørende problemstilling innen helsesektoren som berører oss alle, direkte eller indirekte, nemlig spørsmålet om den nåværende terskelverdien for prioritering i helsetjenesten.

Fremskrittspartiet er veldig tydelig på at den nåværende terskelverdien er utdatert og ikke lenger tjener som en effektiv målestokk for ressursfordeling i helsesektoren. Vi har lest statsrådens argumentasjon i svarbrevet. Dessverre mener vi at den ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å utsette en justering av terskelverdien. Det er viktig å skille mellom å fastsette ny terskelverdi og kun å justere den eksisterende. Dette er to forskjellige tiltak som må behandles separat. Vi mener at det er på høy tid å utføre en nødvendig justering basert på dagens kunnskapsgrunnlag.

Alternativkostnaden er en kritisk faktor i prioriteringssystemet vårt fordi den bestemmer hva som utgjør effektiv ressursfordeling. Dessverre har vi sett en eksplosiv prisvekst den siste tiden, som ikke bare påvirker kostnadene, men også inflasjonen og råvareprisene. Det er derfor avgjørende at vår betalingsvillighetsgrense, grunnlagt på konseptet alternativkostnad, justeres årlig for å opprettholde sin reelle verdi. Vi har forståelse for at fastsettelsen av en ny terskelverdi krever grundig arbeid og et solid kunnskapsgrunnlag. Imidlertid mener vi det er fullt mulig å utføre en justering basert på dagens kunnskapsgrunnlag, uavhengig av arbeidet med å fastsette en helt ny terskelverdi. Flere faktorer, som pris og produktivitetsvekst, er kjente og estimerte, og vi bør dra nytte av eksisterende data.

La meg peke på noen av konsekvensene av å opprettholde en utdatert terskelverdi. For det første kan det føre til feilinvesteringer, spesielt innen teknologi og legemidler, som vurderes hyppigst etter denne målestokken. Dette er særlig uheldig i en tid der vi trenger ny teknologi for å møte fremtidens utfordringer i helsevesenet. For det andre kan det svekke tilliten til vårt prioriteringssystem, som er ment å sikre effektiv ressursfordeling. Uten en oppdatert terskelverdi vet vi ikke om våre prioriteringskriterier faktisk oppfylles. For det tredje kan det føre til unødvendig lange ventetider for norske pasienter, da realverdien av et godt leveår gradvis reduseres, noe som kan resultere i vanskeligere forhandlinger og flere avslag på grunn av feilaktige vurderinger. Til slutt kan det føre til underinvesteringer i helse, da tiltak innen helsesektoren verdsettes lavere enn tiltak med tilsvarende effekt i andre sektorer. Dette er uakseptabelt når verdien av et statistisk liv utenfor helsesektoren har økt betydelig, mens vår verdisettingsgrense har stått stille. Derfor oppfordrer Fremskrittspartiet selvfølgelig alle til å stemme for en nødvendig justering av terskelverdien, basert på dagens kunnskapsgrunnlag.

Det er på tide å sikre en effektiv ressursfordeling i vår helsetjeneste som garanterer best mulig behandling og omsorg for innbyggerne i Norge. Jeg tar med det opp Fremskrittspartiets forslag i saken.

Presidenten []: Då har representanten Morten Wold teke opp dei forslaga han refererte til.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: I Hurdalsplattformen sier regjeringen at vi skal legge fram en ny prioriteringsmelding. Meldingen skal bl.a. vurdere persontilpasset medisin og sikre åpenhet og etterprøvbarhet om prioriteringer i helse- og omsorgstjenesten.

For å sikre et godt kunnskapsgrunnlag i arbeidet med meldingen, som er godt i gang, satte regjeringen i juli 2023 ned tre ekspertgrupper – om perspektiv, tilgang og åpenhet i prioriteringer. To av gruppene har arbeidet med temaer som er relevante for problemstillingen i representantforslaget. Ekspertgruppen om perspektiv har bl.a. vurdert hvordan et utvidet helsetjenesteperspektiv anvendes i ulike prioriteringsbeslutninger og for ulike typer metoder, samt vurdert andre samfunnsvirkninger. Gruppen har også pekt på behovet for å vurdere alternativkostnaden som brukes i dag.

Ekspertgruppen om åpenhet foreslår bl.a. økt åpenhet om norske myndigheters betalingsvilje. Ekspertgruppenes rapporter er på høring, og fristen er 12. april 2024, altså denne uken.

Regjeringen vil følge opp anbefalingene, bl.a. vurderinger knyttet til alternativkostnaden i meldingsarbeidet. Jeg vil likevel understreke at dagens alternativkostnad baserer seg på omfattende forskning, store mengder data fra den offentlige helsetjenesten i England og er et resultat av en rekke variabler som kostnader i tjenesten, priser, produktivitet, endringer i dødelighet og effektiviteten av helsetiltak. Et arbeid om alternativkostnaden for norsk helsetjeneste er ressurskrevende, og det krever også store mengder empiri og data for kostnader og produktivitet i helsetjenesten. Eventuelle endringer og tilpasninger til en norsk kontekst må derfor utredes og vurderes nøye.

Representantene foreslår i vedtaket å prisjustere alternativkostnaden. I begrunnelsen foreslås det at alternativkostnaden som brukes i dag, oppdateres i tråd med kostnadsveksten minus produktivitetsvekst i helsetjenesten. Både prisvekst og produktivitetsvekst ville være sentrale i en eventuell justering av alternativkostnaden. Før en beslutning om at alternativkostnaden skal justeres på bakgrunn av disse forholdene, vil det være behov for en utredning av bl.a. tilgangen på relevante data, datakvaliteten og om andre forhold bør inngå i en eventuell justering.

Presidenten []: Det vert replikkordskifte.

Bård Hoksrud (FrP) []: Når nye metoder vurderes innført i den norske helsetjenesten, ligger det ofte en kostnadseffektiviseringsberegning til grunn. Beregningen gir et anslag på hvor mye ekstra det koster med ytterligere et godt leveår ved innføring av den aktuelle metoden. Med et godt leveår menes ett år med perfekt livskvalitet, også kalt et kvalitetsjustert leveår. Det er det offentliges betalingsvillighet for å frambringe et godt leveår som definerer hvorvidt en behandling vurderes kostnadseffektiv.

Prisstigningen fra 2015 og fram til i dag er på nærmere 30 pst., men på dette området er man altså tilbake på 2015-nivå. Hvordan forsvarer statsråden at verdien av et godt leveår ikke er justert siden 2015?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Det har jo sin logiske forklaring, som representanten selv beskriver.

Nå er vi i gang med et arbeid med ny prioriteringsmelding. Alternativkostnaden er jo et tiltak i helsetjenesten hvor nytten for andre pasienter som ellers kunne ha vært realisert med de samme ressursene, kommer til uttrykk. Vi har i rapportene fra de gruppene som har jobbet, flere forslag som spiller inn på representantforslaget vi har til behandling i dag. Jeg vil gjerne komme tilbake når prioriteringsmeldingen er ferdig, og peke på hva regjeringen mener er riktig vekting av disse ulike parameterne og måten vi beregner kostnadene på når vi gjennomfører prioriteringer.

Bård Hoksrud (FrP) []: Statsråden sier at det er en logisk forklaring på at man ikke har endret lønns- og prisvekst eller andre ting, slik man gjør på de aller fleste andre områder i statsbudsjettet og andre steder. Det virker ikke som statsråden forstår at konsekvensen av å ikke justere alternativkostnaden er at den ikke lenger vil fungere som en målestokk for gode prioriteringer. Det kan bety lengre ventetid før innføring av ny behandling og at det som allerede er begrensede midler, investeres helt feil.

Det er alvorlig når vi vet at vi får kapasitetsutfordringer i helsetjenesten i tiden framover, hvor ny teknologi og behandling og nye måter å tenke på blir helt avgjørende for å møte disse utfordringene. Dette er en underinvestering i helse.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at Norge, som et av verdens rikeste land, ikke faller enda lenger bak i helsetjenestene, ved at vi ikke tar i bruk de helseverktøyene som er tilgjengelige?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Det er jo et spørsmål som handler om de samlede ressursene vi som fellesskap prioriterer til helsetjenesten, og ikke minst hvordan vi bruker disse ressursene.

Når jeg svarte som jeg gjorde på det første spørsmålet fra representanten Hoksrud, var jo det fordi han forklarte denne utfordringen med at vi har hatt prisøkning. Så jeg vil gjenta, for å utdype det første spørsmålet til representanten, at eventuelle muligheter for å gjøre endringer i alternativkostnaden, sånn som vi bruker den i Norge, må utredes og vurderes nøye, sånn at vi er klar over effekten av de endringene vi gjør.

Presidenten []: Replikkordskiftet er dermed omme.

Dei talarane som heretter får ordet, har òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Bård Hoksrud (FrP) []: Det var interessant å høre på representanten Vasvik, som var veldig tydelig på, og det sa for så vidt statsråden også, at dagens alternativkostnad for prioriteringsbeslutninger er grundig faglig vurdert, basert på omfattende forskning og store mengder data fra England. Ja, den er nok sikkert det, men det er i hvert fall ikke tvil om at arkitekten bak mye av det som ble den modellen man valgte i Norge, også var tydelig på at dette må justeres. Flertallet har altså valgt å ikke justere dette – siden 2015. Det betyr at det er stor «mismatch» mellom hva man burde ha lagt til grunn, og hva som faktisk er lagt til grunn.

Jeg skjønner at det er veldig bekvemt for alle de andre partiene å bare skyve prioriteringsmeldingen foran seg. At det er mennesker som venter på å få behandling, som ikke får behandling fordi et godt leveår ikke er verdt mer enn det det var i 2015, med hensyn til den økonomiske biten, synes jeg er trist. Jeg synes det er trist på vegne av pasientene. Jeg hadde faktisk håpet at flere av partiene hadde vært litt mer framoverlent og i hvert fall sørget for at de kostnadene som er påløpt på alle andre områder, også skulle bli tatt hensyn til i denne modellen. Så jeg er overrasket over dette, men jeg skjønner jo at det sannsynligvis handler om økonomi. Det handler om at enda flere medisiner og behandlingsformer ville kunne bli tilgjengelig for flere mennesker. For Fremskrittspartiet handler det om at vi raskest mulig skal sørge for at folk får behandling, og at man tar hensyn til de kostnadsøkningene som har vært. Det bør man også ta hensyn til med tanke på kanskje å få muligheten til å få ny behandling og nye medisiner.

Dessverre ser det ut til at flertallet her skal vente og vente, og da får vi håpe at prioriteringsmeldingen kommer før valget i 2025. Den skulle jo egentlig kommet i 2024, men regjeringen valgte å utsette den til 2025.

Votering, se voteringskapittel

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 6.

Stortinget tek no pause fram til votering kl. 14.

Stortinget tok opp att forhandlingane kl. 14.

President: Nils T. Bjørke