Stortinget - Møte tirsdag den 5. desember 2023

Dato: 05.12.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 79 S (2023–2024), jf. Prop. 109 LS (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 18 [17:30:42]

Innstilling fra justiskomiteen om Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutninger nr. 21/2023 og 22/2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2016/1148 og forordningene (EU) 2018/151 og (EU) 2019/881 (Innst. 79 S (2023–2024), jf. Prop. 109 LS (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen. De som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) [] (ordfører for sakene): Loven bygger på NIS-direktivet, som har som formål å forbedre det indre markedets funksjon gjennom å stille sikkerhetskrav til nettverks- og informasjonssystemer som er nødvendige for å opprettholde leveransen av samfunnsviktige tjenester. Digitale systemer er sentrale for alle samfunnsfunksjoner. Digital sikkerhet er derfor helt avgjørende for å ivareta velferdssamfunnet, viktige samfunnsfunksjoner og nasjonale interesser.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden er i endring, noe som påvirker det nasjonale trusselbildet og skaper sikkerhetsmessige utfordringer.

NIS-direktivet av 6. juli 2016 ble først besluttet tatt inn i EØS-avtalen 3. februar 2023. NIS2-direktivet ble vedtatt i EU 14. desember 2022. Innen 24. oktober 2024 skal medlemsstatene ha gjennomført direktivet i nasjonal rett. Fra dette tidspunktet oppheves gjeldende NIS-direktiv. Dersom NIS2-direktivet blir en del av EØS-avtalen, vil dette medføre behov for lovendringer og endringer i tilhørende forskrifter. Det vil også bli behov for å kartlegge relevant sektorspesifikt regelverk og vurdere eventuelle behov for endringer eller tilpasninger som følge av NIS2-direktivet.

Bakgrunnen for NIS2-direktivet er erkjennelsen av at selv om NIS-direktivet har vært en viktig start på reguleringen av sikkerhet i EU, har implementeringen avdekket flere mangler som forhindrer direktivet fra effektivt å adressere aktuelle og framtidige utfordringer innenfor digital sikkerhet. Det har bl.a. vært en fragmentert tilnærming i de ulike EU-landene til kravene i direktivet, noe som har medført økte kostnader for virksomheter som tilbyr tjenester på tvers av landegrenser. Det har også vært ulik praksis i utpekingen av virksomheter som er omfattet av NIS-direktivet.

I NIS2-direktivet ønsker Kommisjonen å redusere fragmenteringen og øke harmoniseringen gjennom mer effektivt samarbeid mellom kompetente myndigheter fra hver medlemsstat, gjennom underleggelse av flere sektorer og gjennom sanksjoner som kan brukes til effektiv håndheving.

– President, kan jeg gå videre på mitt innlegg med nye tre minutter?

Presidenten []: Vær så god – i hvert fall det siste minuttet.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Ok, men da kan jeg vente.

Presidenten []: Skal representanten Wetrhus Thorsvik ta opp det mindretallsforslaget Venstre er med på?

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Ja, men jeg har et eget innlegg.

Presidenten []: Da skal vi vente med å ta opp det forslaget.

Odd Harald Hovland (A) []: I det sikkerheitspolitiske landskapet me no ser, er det liten tvil om at det er eit betydeleg behov for auka fokus på sikkerheit og beredskap, også ved bruk av IT og IT-basert samfunnskritisk infrastruktur. Den skjerpa sikkerheitspolitiske situasjonen, med eit spesielt blikk på Russland og Kina, går framleis mot ei forverring.

Det har vore nødvendig å kome med ei rekkje kraftfulle satsingar for å møte det endra situasjonsbildet. Allereie våren 2022 føreslo regjeringa å styrkje den sivile beredskapen med ein halv milliard kroner. Vidare fremja regjeringa stortingsmeldinga om nasjonal kontroll og digital motstandskraft, med fleire sentrale tiltak, for å styrkje den digitale beredskapen. No kjem altså lov om digital sikkerhet, den første lova om digital sikkerheit i Noreg. Lova skal forplikte verksemder som har ei særleg viktig rolle i å halde oppe kritisk samfunnsmessig og økonomisk aktivitet, til å overhalde digitale sikkerheitskrav og varsle om alvorlege digitale hendingar. Vidare skal lova sikre planar for handtering av uønskte hendingar. Lova vert eit viktig verktøy for å halde ved lag tilstrekkeleg motstandskraft i IT-basert infrastruktur og IT-prosessar.

Det er viktig at alle verksemder set digital sikkerheit på dagsordenen, sørgjer for at nasjonale anbefalingar vert følgde opp i eiga verksemd, og varslar om alvorlege hendingar. I tillegg til sjølve lova etablerer regjeringa ein nasjonal portal for digital sikkerheit for å gjere nasjonale råd og rettleiingar betre tilgjengelege, og dessutan eit støtteverktøy for norske verksemder for å forenkle arbeidet med å følgje opp nasjonale råd. Arbeidet med å kartleggje verdiar, både innanfor og utanfor sikkerheitslova, vert intensivert for å sikre betre oversikt over den nasjonale sikkerheitstilstanden. Regjeringa jobbar òg med ei ny ekomlov med skjerpa sikkerheitskrav, bl.a. sikkerheitskrav til datasenter og ei registreringsplikt for datasenteraktørar. Det må òg nemnast at ein jobbar med å etablere ei nasjonal skyteneste.

I dette digitale sikkerheitsdomenet er det naturleg og heilt nødvendig å nemne NSM, Nasjonalt tryggingsorgan, som er den øvste tenesta i Noreg for å avdekkje, varsle og koordinere handteringa av alvorlege digitale angrep. NSM er styrkt med fleire stillingar for å vere betre rusta til å koordinere hendingshandtering av særleg alvorlege angrep og yte bistand til norske verksemder i særskilde tilfelle. Det er òg gjeve midlar til å auke talet på verksemder som er tilkopla varslingssystemet for digital infrastruktur, og analysekapasiteten til NMS til å handtere større informasjonsmengder.

Summert opp vil den nye lova og summen av andre tiltak styrkje Noreg med tanke på kritisk IT-basert infrastruktur og IT-prosessar.

Når det gjeld forslaget frå Høgre og Venstre, viser me i Arbeidarpartiet og Senterpartiet til at regjeringa er i gang med å greie ut gjennomføringa av NIS2. Dette vert vurdert i samanheng med CER-direktivet, og regjeringa vurderer det som svært viktig å sjå desse to tinga i samanheng. Me meiner at forslaget frå Høgre og Venstre ikkje vil bringe oss raskare til målet, og vil difor ikkje støtte det.

Statsråd Emilie Mehl []: Dagen i dag er en merkedag. Stortinget behandler Norges første lov om digital sikkerhet. Det er en lov som skal bidra til å styrke den digitale sikkerheten i virksomheter som har en særlig betydning for samfunnet, rett og slett legge til rette for mer og bedre sikkerhet. Jeg er glad for at justiskomiteen støtter lovforslaget og innlemmelse av NIS1, tilhørende gjennomføringsrettsakt og cybersikkerhetsforordningen i EØS-avtalen.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa er i endring. Krigen i Ukraina har vist oss hvordan det digitale rom brukes parallelt og som et supplement til konvensjonell krigføring. Derfor har det vært viktig for Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering å ta grep, både gjennom bevilgninger og gjennom lovendringer, for vi har vært nødt til å styrke Norges beredskap den siste tiden. Jeg er glad for at et stort flertall i Stortinget har støttet opp om flere av de grepene, som f.eks. i Prop. 78 S for 2021–2022.

Jeg viser også til stortingsmeldingen om nasjonal kontroll og digital motstandskraft, hvor retning for arbeidet med digital sikkerhet ble pekt ut videre. Det er mot dette bakteppet at regjeringen har fremmet forslag til lov om digital sikkerhet, sammen med andre tiltak, som gjør at man kommer videre knyttet til disse utfordringene.

Digitale systemer er i dag sentrale for alle samfunnsfunksjoner, og hvis de feiler, vil det føre til store konsekvenser for samfunnet på ulike måter. Digital sikkerhet er avgjørende for å ivareta velferdssamfunnet, for å holde viktige samfunnsfunksjoner oppe og for å ivareta nasjonale interesser. Loven stiller krav om digital sikkerhet og varsling dersom virksomhetene som omfattes, blir utsatt for alvorlige digitale hendelser.

Lovforslaget retter seg mot virksomheter som leverer digitale tjenester og samfunnsviktige tjenester innenfor sektorene energi, transport, helse, vannforsyning, bank, finansmarkedsinfrastruktur og digital infrastruktur. Gjennom krav til digital sikkerhet og varsling ved digitale hendelser vil loven bidra til at virksomhetene blir bedre rustet til å stå imot angrep mot de digitale systemene de er avhengig av, og samfunnets totale motstandskraft vil øke. Gjennom identifisering av virksomheter vil loven også gi myndighetene en bedre oversikt over hvem som leverer samfunnsviktige tjenester, og virkemidler til å sikre etterlevelse gjennom tilsyn.

Stortinget vedtar i dag et godt rammeverk, men også dette rammeverket vil være i utvikling framover. Den teknologiske utviklingen går veldig fort, samtidig som den sikkerhetspolitiske situasjonen fortsatt er i endring og framtiden er usikker. Derfor er det viktig at Norge sørger for å ha reguleringer, og gjerne i samarbeid med andre land.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Sveinung Stensland (H) []: Jeg er enig med statsråden. Dette er en merkedag, og dette er et godt lovforslag, som heldigvis blir vedtatt enstemmig. Som statsråden er inne på i sitt innlegg, vil det være behov for stadige oppdateringer. Sånn er dette.

Statsråden legger selvfølgelig mye vekt på sikkerheten, for dette handler om digital sikkerhet, men det er også en annen side ved dette, og det er de som driver med dette som virksomhet. Det er viktig, også for norske utviklere, at vi er på samme nivå som Europa når det gjelder reguleringen. Det at vi står inne i dette forslaget sammen med Venstre, er et uttrykk for en utålmodighet.

Nå vil ikke regjeringspartiene stemme for forslaget, fordi det ikke vil gå noe fortere selv om vi vedtar det, men kan statsråden fortelle litt om hvor raskt vi vil få dette inkorporert, sånn at vi tilfredsstiller kravene i NIS2-direktivet, også i norsk forskrift og lov?

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg kan ikke tidfeste det, men vi jobber allerede med den saken. Det er noe Nasjonal sikkerhetsmyndighet samarbeider med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om, og vi vil komme tilbake når det er klart.

Sveinung Stensland (H) []: Representanten Hovland var veldig tydelig på at det ikke ville bety noe om vi vedtok det forslaget, men har en ikke satt noen tidsramme for dette viktige arbeidet? I høringene, og i alle fall i vårt arbeid med diverse interessenter i saken, har en vært veldig opptatt av at denne loven, idet vi vedtar den, faktisk ikke er helt «up to date» fordi NIS2-direktivet er så viktig for det videre arbeidet. Én ting er det sikkerhetsmessige, men det gjelder også kommersielt, for dem som driver kommersielt innenfor feltet.

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg kan ikke være konkret på det nå, men jeg vet at det er en del virksomheter i Norge som allerede forholder seg til NIS2-direktivet, siden de leverer tjenester til EU-medlemsland, som vil være omfattet fra oktober 2024. Det er viktig for regjeringen at vi har framdrift i det arbeidet. Vi må komme tilbake til den konkrete tidslinjen.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Beklager at jeg forsøkte å forhandle til meg mer taletid i forrige innlegg.

Det råder liten tvil om at det er et betydelig behov for økt fokus på sikkerhet og beredskap, også ved bruk av IT og IT-basert samfunnskritisk infrastruktur. Den skjerpede sikkerhetspolitiske situasjonen, spesielt med henblikk på Russland og Kina, går fortsatt mot en forverring. I NSMs rapport om digital sikkerhet av i år pekes det på at beredskapen for å håndtere omfattende cyberangrep mot Norge har store mangler. Evnen til å oppdage digitale angrep i Norge er for dårlig, og det mangler en helhetlig styring og koordinering av IT-sikkerhet på tvers av statlige etater.

Et av hovedformålene med NIS2-direktivet er – som jeg nevnte i mitt forrige innlegg – å rette opp i flere mangler i NIS-direktivet som forhindrer det fra effektivt å adressere aktuelle og framtidige utfordringer innenfor digital sikkerhet. DNV peker i sitt innspill på at mange norske virksomheter opererer i EU og derfor allerede nå må forberede seg på krav for å etterleve NIS2-direktivet og særdirektivet, som ble vedtatt samtidig med NIS2 og dekker et bredere spekter av trusler enn digitale angrep. For norske selskaper som opererer internasjonalt, vil det derfor være viktig at digitalsikkerhetsloven så langt som mulig harmoniseres og tilrettelegger for senere tilpasninger av forventede krav etter både NIS2 og særdirektivet. Departementet uttrykker seg positivt til NIS2-direktivet, og deres foreløpige vurdering er at direktivet vil være EØS-relevant og akseptabelt for Norges del.

Regjeringen kan jo vedta nasjonalt regelverk i tråd med EU-regelverk, selv om det foreløpig ikke er fattet vedtak av EØS-komiteen. Venstre mener at NIS-direktivet og NIS2-direktivet er et slikt tilfelle, gitt at NIS2-direktivet ble vedtatt allerede før NIS-direktivet ble tatt inn i EØS-avtalen, og i og med at regjeringen er positive til de endringene som ligger i NIS2-direktivet. Vi mener derfor det er hensiktsmessig å vurdere hvilke tilpasninger som kan gjøres allerede nå for å tilfredsstille kravene i NIS2-direktivet, uavhengig av prosessen med å ta NIS2-direktivet inn i EØS-avtalen.

Jeg tar dermed opp forslaget Venstre står bak i saken.

Presidenten []: Representanten Ingvild Wetrhus Thorsvik har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 17 og 18.

Votering, se torsdag 7. desember