Stortinget - Møte torsdag den 14. desember 2023

Dato: 14.12.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 130 L (2023–2024), jf. Prop. 9 L (2023–2024))

Søk

Innhold

Sak nr. 6 [12:39:41]

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Endringar i folketrygdlova og enkelte andre lover (oppfølging av forslag i statsbudsjettet 2024) (Innst. 130 L (2023–2024), jf. Prop. 9 L (2023–2024))

Talere

Freddy André Øvstegård (SV) [] (komiteens leder og ordfører for saken): Jeg skal bare holde et kort innlegg. Jeg vil starte med å takke komiteen for samarbeidet om denne saken, som altså er lovendringer som følge av forslaget til statsbudsjett for 2024. Siden dette er en lovsak, må vi behandle den i dag, før vi behandler arbeids- og sosialkomiteens del av det faktiske statsbudsjettet på mandag, for å være i tråd med de gjeldende fristene.

I proposisjonen fremmes det forslag til lovendringer som er nødvendige som følge av endringer i budsjettet. Det inkluderer endringer i reglene om ventetid for dagpenger, lovfesting av gjeldende praksis for beregning av dagpengegrunnlaget og endringer i retten til barnetillegg til AAP og uføretrygd når barnet har egen inntekt – alt det i folketrygdloven. I tillegg blir det foreslått enkelte rettinger, presiseringer og lovtekniske justeringer.

I budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene ble det også enighet som får konsekvenser her. Det ble enighet om å øke minstesatsene for uføretrygd med 6 000 kr, som følges opp i denne innstillingen fra forlikspartiene ved å øke de fem satsene i folketrygdloven. Det ble også enighet om å øke minstesatsene for AAP med 5 000 kr, som følges opp med tilsvarende økning i folketrygdloven på de forskjellige satsene der. Til slutt ble det enighet om å øke satsen for kvalifiseringsstønad med 5 000 kr, som også følges opp ved å øke den satsen i sosialtjenesteloven. Alt er omregnet til G.

Jeg drister meg til å si på vegne av SV, uten å utløse noen debatt, at vi så klart er glade for de endringene. Da har jeg gjort det også. Jeg vil også takke komiteen for samarbeidet.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering, se voteringskapittel