Stortinget - Møte tirsdag den 29. april 2025 (under arbeid)

Dato: 29.04.2025
President: Heidi Greni
Dokumenter: (Innst. 214 S (2024–2025), jf. Dokument 3:6 (2024–2025))

Søk

Innhold

Merknader

Referatet er under arbeid. Innleggene blir publisert fortløpende så snart de foreligger.

Sak nr. 4 [11:13:50]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Oppfølging av Dokument 3:3 (2022-2023) Riksrevisjonens undersøkelse av Forsvarets informasjonssystemer for kommunikasjon og informasjonsutveksling i operasjoner (Innst. 214 S (2024–2025), jf. Dokument 3:6 (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Seher Aydar (R) [] (ordfører for saken): I oktober 2022 leverte Riksrevisjonen en undersøkelse som avdekket alvorlige mangler i informasjonssystemene i Forsvaret. Rapporten konkluderte med at mangler i samvirket mellom Forsvarets kommando- og kontrollinformasjonssystemer kan påvirke Forsvarets operative evne, at sårbarheter innen sikkerhet i Forsvarets kommando- og kontrollinformasjonssystemer gir økt risiko for svekket operativ evne, og at Forsvarsdepartementet over tid ikke har klart å realisere effektive og sikre informasjonssystemer som understøtter Forsvarets operative evne. Riksrevisjonen uttalte den gang at rapporten var en av de mest alvorlige som Riksrevisjonen noen gang hadde lagt fram. Jeg var også saksordfører for den rapporten, og jeg må si meg enig i det. Riksrevisjonen ville følge saken videre, og begrunnelsen var at svakhetene som ble identifisert, kan få konsekvenser for rikets sikkerhet.

Siden 2022 har utviklingen i den sikkerhetspolitiske situasjonen skjerpet alvorlighetsgraden ytterligere, og det er derfor viktig at Riksrevisjonen fortsetter å følge saken. Som et ledd i den pågående oppfølgingen la Riksrevisjonen i februar i år fram oppfølgingsundersøkelsen som komiteen nå har behandlet. Selve rapporten er gradert, men Riksrevisjonen har også i dette tilfellet, i dialog med Forsvarsdepartementet, utarbeidet en ugradert oppsummering som skal være så fullstendig som mulig. Dette er også i tråd med komiteens innstilling i behandlingen av både Harberg-utvalgets rapport og rapporten fra utvalget til å utrede Riksrevisjonens virksomhet, hvor stortingsflertallet også da presiserte at det skal være praksis. Jeg vil benytte anledningen til å understreke at det er et demokratisk viktig prinsipp, da det gjør det mulig å debattere saker som dette for åpne dører.

Så til innholdet i oppfølgingsundersøkelsen. Overordnet konstaterer Riksrevisjonen at situasjonen fortsatt av alvorlig, men at det er for tidlig å vurdere hvorvidt det bør fremmes noen kritikk av departementets oppfølging. Dette skyldes, ifølge Riksrevisjonen, at Forsvarsdepartementet, Forsvaret og Forsvarsmateriell har igangsatt en rekke tiltak som det ennå er for tidlig å vurdere omfanget og effektene av.

Videre konkluderer Riksrevisjonen med at samvirket mellom Forsvarets informasjonssystemer har blitt bedre, men at det fortsatt er betydelig risiko knyttet til IKT-satsingen i programmene Mime og MAST, som på sikt er planlagt å skulle løse mange av IKT-utfordringene i forsvarssektoren. Forsvarsdepartementet har også iverksatt en styringsreform som gir Forsvaret mer ansvar og myndighet på IKT-området. Dette var også en av sakene som kom fram i høringen vi hadde da forrige rapport ble behandlet.

Det er positivt at det ble igangsatt tiltak, og det skulle egentlig bare mangle. Samtidig er det fortsatt bekymringsfullt at en rekke av problemene som ble identifisert i 2022, vedvarer, når vi vet at disse kan ha alvorlige negative konsekvenser for Forsvarets operative evne.

Jeg vil også trekke fram at Riksrevisjonen registrerer at tilgang på nok personell og kompetanse oppgis å være en utfordring i arbeidet med å følge opp rapporten fra 2022. Mangel på personell har blitt noe av et refreng i Riksrevisjonens undersøkelser av forsvarssektoren, og det synes å være et stort problem for Forsvaret som Forsvarsdepartementet må løse for å kunne møte forutsetningene som er fastsatt av et samlet storting i forsvarsforliket. Dette problemet er ikke noe som har oppstått nå; det har vedvart over lang tid, med skiftende regjeringer.

Avslutningsvis vil jeg takke komiteen for et godt samarbeid. Jeg vil også takke Riksrevisjonen og departementet for å ha utarbeidet en ugradert og åpent tilgjengelig oppsummering av rapporten, samt Riksrevisjonen, som følger opp viktige funn og alvorlige rapporter.

Helt til slutt vil jeg igjen påpeke at dette er veldig alvorlig, og jeg vil trekke fram at komiteen i innstillingen understreker at Stortinget forventer at oppfølgingen har høyeste prioritet i regjeringen og Forsvarsdepartementet. Det er i tillegg viktig at Riksrevisjonen følger saken videre. Vi forventer at det i neste oppfølgingsrapport kan konstateres at situasjonen er blitt bedre, og det ser vi fram til.

Peter Frølich (H) [] (komiteens leder): Jeg har også lyst til å takke både komiteen og saksordføreren for godt arbeid i saken. Det er en enstemmig innstilling i det som følger opp en av de kanskje mest alvorlige sakene vi har hatt til behandling i kontrollkomiteen i denne perioden, med veldig alvorlige funn i den opprinnelige rapporten som går tilbake til debatten i 2023. Denne oppfølgingen fra Riksrevisjonen viser med all tydelighet hvor viktig det er med nettopp den raske, intense oppfølgingen som kommer fra Riksrevisjonen. Jeg er sikker på at arbeidet der har vært bidragsytende til at det nå tross alt meldes om at det går bedre på dette området i Forsvaret.

Det er ikke veldig mye mer å legge til utover saksordførerens gode innlegg. Det er slik at det til tross for alvorlige funn meldes om at det er gjort tiltak som har effekt, som sjøsetting av ny styringsmodell og bedre evne til å både oppdage og stanse digitale angrep. Det er mye bra som det er verdt å ta med seg, men det er et forbedringsarbeid som på ingen måte er i mål.

Vi er i komiteen enige om at det denne gangen ikke er noe grunnlag for å gi kritikk mot departementets oppfølging av de allerede kritikkverdige forholdene, men det er som sagt veldig bra at det følges opp videre.

Jeg må si, med ekstra tydelighet: I den verdenen vi lever i nå – med mørke skyer ikke bare i horisonten, men på alle kanter – er det helt avgjørende at regjeringen lykkes med det arbeidet som skal gjøres på dette området. Hvis krig eller krise skulle treffe, er det for sent med rapporter, anbefalinger og tiltakspunkter. Da er vi avhengig av at ting virker.

Eivind Drivenes (Sp) []: Rapporten bekrefter et alvorlig bilde av den digitale sikkerhetssituasjonen, en situasjon som forverres av den sikkerhetspolitiske utviklingen rundt oss. Rapporten viser at det er gjort framskritt, bl.a. i samvirket mellom systemer, men peker også på at sårbarhetene fortsatt er betydelige. Det er derfor spesielt cyberforsvaret som står i frontlinjen i den digitale kampen. Vi må fortsette å styrke deres evne til å oppdage, motstå og nøytralisere digitale trusler. Som en del av arbeidet med å modernisere og sikre vår digitale infrastruktur og gi cyberforsvaret en solid grunnmur ble den nye etaten Statens graderte plattformtjenester, SGP, opprettet.

Uansett hvor avansert teknologi eller hvor mange strukturendringer vi innfører, er suksessen fullstendig avhengig av riktig personell. Som Riksrevisjonen gjentatte ganger har framhevet, er mangel på personell og riktig IKT-kompetanse en kritisk utfordring. Arbeidet med å rekruttere og ikke minst beholde de beste og skarpeste hodene innen IKT og cybersikkerhet i forsvarssektoren er helt avgjørende for at vi skal lykkes i årene framover.

Statsråd Tore Onshuus Sandvik []: Riksrevisjonens rapport fra 2022 konkluderte med at det var mangler ved Forsvarets informasjonssystemer for samvirke og sikkerhet, kalt Forsvarets kommando- og kontrollinformasjonssystemer, K2IS. Samlet ble kritikken vurdert som svært alvorlig. Målet med Riksrevisjonens oppfølgingsrevisjon er å vurdere om konklusjoner og anbefalinger fra 2022 er fulgt opp av Forsvarsdepartementet og underliggende etater. Undersøkelsen omfatter perioden 2022–2024.

Riksrevisjonens oppfølgingsrevisjon konkluderer med at det har vært forbedringer på flere områder, og de ser ikke behov for å fremme kritikk mot departementets oppfølging. Riksrevisjonen påpeker imidlertid at det fortsatt er en alvorlig situasjon. Området er komplekst, og det er kort tid siden forrige undersøkelse, som har betydning for muligheten til å se effekter av flere av tiltakene på dette tidspunktet.

Jeg erkjenner utfordringsbildet som Riksrevisjonen legger fram. Den fortsatt alvorlige situasjonen understreker behovet for å fortsette med oppfølging av kritikken, som har høy prioritet i Forsvarsdepartementet og i underliggende etater.

Jeg vil i det følgende kommentere noen av de sentrale områdene i Riksrevisjonens oppfølgingsrevisjon. Først til styringsutfordringene: Forsvarssektoren har slitt med uklare roller og ansvarsforhold på IKT-området. For å ta tak i dette blir en ny styringsmodell på IKT-området nå implementert. Det er også igangsatt rekrutteringsarbeid for å øke kompetanse og kapasitet på IKT-området.

La meg så gå over til et av hovedpunktene, nemlig identifiserte svakheter i samvirket mellom informasjonssystemene. Riksrevisjonen konkluderte i sin oppfølgingsrevisjon at samvirket er bedret, samtidig som det fortsatt er et høyt antall informasjonssystemer i sektoren, som svekker samvirket mellom systemene. Det pågående arbeidet med konsolideringen og utfasing er tidkrevende, og det er en stor avhengighet av moderniseringsprosjekter i sektoren.

Det bringer meg videre til programmene Mime og MAST, som Riksrevisjonens oppfølgingsrevisjon påpeker fortsatt er forbundet med betydelig risiko. En gjennomgang av programmet Mime av Forsvarsdepartementet våren 2024 anbefalte en omfattende tiltakspakke for å ta ned risikoen. Tiltakene er iverksatt, og de skal etter planen lukkes i løpet av juni 2025.

De igangsatte forprosjektene for modernisering av Forsvarets datasentre, sikre IKT-plattformer og økonomisk administrative systemer og såkalt ERP, dekker i betydelig grad omfanget som lå til grunn for programmet MAST. Forprosjektene er helt sentrale i å lykkes med å ta tak i de bakenforliggende årsakene til mye av kritikken fra Riksrevisjonen. Dette er store, komplekse prosjekter med høy risiko for ikke å levere på tid og kost. Jeg kommer til å følge disse tett framover.

Jeg vil til slutt komme inn på sikkerhetsutfordringene. Siden kritikken i 2022 har vi fått bedre oversikt over informasjonssystemene og økt evne til å oppdage og stanse digitale angrep. Det er samtidig fortsatt et betydelig antall informasjonssystemer som ikke tilfredsstiller kravene i sikkerhetsloven. Jeg anser det som viktig å understreke at utfordringene i stor grad er knyttet til systemer med eldre teknologi og har – som flere andre tiltak – avhengighet til de nevnte forprosjektene.

Jeg deler Riksrevisjonens oppfatning av situasjonen. Arbeidet vil fortsette å ha høy prioritet i kommende år, fram til effektene av tiltakene er hentet ut, og situasjonen er forbedret.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.