Stortinget - Møte torsdag den 8. mai 2025 (under arbeid)

Dato: 08.05.2025
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 235 S (2024–2025), jf. Dokument 8:80 S (2024–2025))

Søk

Innhold

Merknader

Referatet er under arbeid. Innleggene blir publisert fortløpende så snart de foreligger.

Sak nr. 3 [10:42:24]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sigrid Zurbuchen Heiberg og Kari Elisabeth Kaski om utbedring av området på Oslo sentralstasjons nordside, Vaterland og Grønland (Innst. 235 S (2024–2025), jf. Dokument 8:80 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

André N. Skjelstad (V) [] (ordfører for saken): Saken det handler om, er en utbedring av området på nordsiden av Oslo sentralstasjon, Vaterland og Grønland.

Komiteen har merket seg at forslagsstillerne peker på at Nylandsveien med tilførselsramper og rundkjøring ligger som et lokk over et byområde preget av store sosiale problemer og levekårsutfordringer, og videre at Nylandsveien og Nylandsbrua utgjør barrierer for god utvikling av nærområdet, selv etter at tidligere planer om et motorveinett ikke ble realisert.

Forslagsstillerne viser også til et samarbeid om reguleringsplan mellom Oslo kommune og Statens vegvesen, og mener det er behov for en tydelig bestilling fra Samferdselsdepartementet for å sikre oppfølging av denne. Komiteen visere videre til statsrådens svarbrev av 26. februar 2025, der statsråden understreker Nylandsbruas betydning for Oslo S-området, Ring 1 og Oslo bussterminal, samt dens rolle for kollektivtransport, nødetater og næringstrafikk.

I seg selv er det en tydeliggjøring av behovet. Venstre er medforslagsstiller, sammen med flere, og vi ber regjeringen ta initiativ til at Statens vegvesen legger fram en framdriftsplan som sikrer at Oslo bystyres ønske om å rive hele eller deler av Nylandsbrua kan realiseres.

Jeg tar opp forslaget på vegne av flere.

Presidenten []: Da har representanten André Skjelstad tatt opp det forslaget han refererte til.

Frode Jacobsen (A) []: I min barndom og ungdom her i denne byen var det fullstendig utenkelig at man skulle kunne bade i sjøen i Bjørvika, for ved Akerselvas utløp lå Nylands mekaniske verksted, det var en enorm trafikkmaskin som sperret for ferdsel, og tilgjengeligheten var minimal. Sånn ca. midt på 1980-tallet lanserte mine partifeller i Gamle Oslo Arbeiderparti tanken om å bygge den nye operaen i Bjørvika. Motstanden var stor og kom fra alle kanter, men det ble jobbet aktivt og målrettet. 15. juni 1999 fattet Stortinget sitt historiske vedtak – den nye operaen skulle ligge i Bjørvika. Trafikkmaskinen ble borte, ingen savner den, og Operatunnelen ble et faktum. Det mange trodde var helt umulig, ble mulig.

Dette har forandret byen, og sjøen er tilgjengelig for alle. Bjørvika har blitt et område som er til glede for hele Norge, med den nasjonale Operaen, det nye Munchmuseet og et flott hovedbibliotek. Store byutviklingsgrep i Oslo og andre byer starter ofte med luftige visjoner, en haug med motforestillinger og mange argumenter om at det ikke er mulig å få til.

I arbeidet med å åpne byen, gjøre framkommeligheten for folk enklere, byen tryggere og mer trivelig må vi hele tiden lete etter neste steg. Å fjerne Nylandsbrua er neste viktige steg. Som medlem av Oslo bystyre i mange år er det en sak jeg har vært opptatt av lenge. Derfor er jeg glad for at det er startet et arbeid som ikke lar seg stoppe. Det er inngått avtaler, og samarbeidet mellom ulike relevante aktører er i gang – dette lar seg ikke stoppe. Jeg er glad for engasjementet, og entusiasmen synes å være ganske godt fordelt, også i et bredt partispekter.

For Arbeiderpartiet er det særlig to ting som er viktig i denne saken. Det ene er å rive deler av broen som vil tilgjengeliggjøre området for en helhetlig byutvikling på Grønland og Vaterland. Det andre er å få til økt aktivitet i området som ville være trygghetsskapende og kriminalitetsforebyggende. Særlig området under broen har vært et hinder for positiv utvikling, og dagens midlertidige situasjon er ikke god. Det er et arbeid på gang med tomter i nærheten som vil bidra positivt til å gjøre området på Grønland og Vaterland tryggere og triveligere.

Arbeiderpartiet er tilfreds med arbeidet som er i gang og glad for at statsråden vil komme tilbake til Stortinget med en nærmere tidsplan når viktige spørsmål har blitt mer avklart, slik statsråden skriver i sitt brev til Stortinget. For det er mange humper i veien, også denne veien, knyttet til løsninger for Bussterminalen, betydningen for avviklingen av trafikken rundt Oslo S og økonomien. Arealplanlegging handler om å kartlegge, klarlegge og avveie ulike hensyn opp mot hverandre.

Denne ballen ruller, det vil ta tid, og det er bare å glede seg til den dagen kommer da Nylandsbrua også vil være historie.

Eirik Lae Solberg (H) []: I fjor gjennomførte Oslo politidistrikt for første gang en egen trygghetsundersøkelse. Den viser at Oslo i all hovedsak er en trygg by, men dessverre ikke for alle, ikke overalt og ikke hele tiden. Grundig analysearbeid gjorde at politiet identifiserte sju områder i Oslo som har fått status som prioriterte områder. Et av dem er Grønland, som er området vi snakker om nå. At et område kjent for store utfordringer med kriminalitet, ligger bare et steinkast fra landets største politistasjon, må for øvrig være et paradoks for de representantene i denne sal som mener at det er antallet polititjenestesteder og ikke antallet politifolk som er viktigst for å redusere kriminaliteten.

Mye ligger allerede til rette for at Grønland skal kunne bli et populært sted å bo og oppholde seg. Her renner Akerselva, med Vaterlandsparken på den ene siden. På den andre siden har man Grønland torg, med sitt mangfoldige byliv. Men her går også Nylandsbrua, som er en etterlevning etter det som én gang var Norges mest trafikkerte veikryss, nemlig Bispelokket. Ved å rive Nylandsbrua vil områdets blå-grønne profil, med park, elv og grøntområder, for alvor komme til sin rett. Det vil gjøre Grønland tryggere og triveligere, fordi broen i dag utgjør et møkkete tak som inviterer til lyssky virksomhet, for å sitere Aftenposten.

Skiftende politiske flertall i Oslo bystyre har ønsket at staten skal engasjere seg i Nylandsbrua, uten at noe har skjedd. Den 1. februar i år ble det imidlertid enighet om at Statens vegvesen og Oslo kommune skal samarbeide om en behovsanalyse, med vurderinger av mulige alternativer. Den skal være ferdig innen 1. oktober i år.

Et første viktig skritt for å finne en god løsning for Vaterland, Grønland og Oslo S-området er dermed tatt. Forhåpentligvis er det begynnelsen på slutten for Nylandsbrua. Samtidig er jeg urolig for at den lille framdriften vi nå har fått, lett kan stanse opp hvis ikke Stortinget og regjeringen er tydelige på hva resultatet skal være. Statens vegvesen må, i samråd med kommunen og utbyggerne i området, lage en framdriftsplan som sikrer riving av hele eller deler av Nylandsbrua. Bidrag fra utbyggerne må stå for en viktig del av finansieringen.

Jeg vil spesielt oppfordre representantene fra Arbeiderpartiet – representanten Frode Jakobsen hadde nettopp et utmerket innlegg om viktigheten av å fjerne hele eller deler av broen – om å stemme for det forslaget som Høyre står inne i. Det vil være helt i tråd med det Arbeiderpartiet i Oslo lenge har lovet innbyggerne i denne byen, som representanten Jacobsen akkurat redegjorde for. Hvis de stemmer imot, blir det litt som øvelsen «tilløp uten hopp». Vi trenger å få et flertall som tydelig angir en retning for hva som skal være resultatet.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) [] (leiar i komiteen): Det er særdeles viktig at ein òg frå staten si side, i samarbeid med kommunane, bidreg til ei positiv byutvikling i ulike delar av f.eks. Oslo, som vi snakkar om her, men òg i andre byar. Det å bidra til ei positiv byutvikling i området rundt Oslo S, Vaterland og Grønland er viktig i så måte.

I den delen av byen har det skjedd viktige grep over tid, som òg representanten Jakobsen viste til. Det at ein fekk vedtak om operaen i Bjørvika i si tid, noko som bl.a. dåverande kulturminister Anne Enger Lahnstein, frå Senterpartiet, var ein viktig bidragsytar til å lande, har ikkje berre bidrege til at ein har ein flott opera der, men òg bidrege til at ein har fått ei heilt anna utvikling i området rundt Bjørvika og fått heilt andre transportløysingar og vegsystem enn ein hadde tidlegare. Det er sjølvsagt viktig å sjå på korleis ein kan bidra framover òg.

Vi i Senterpartiet har veldig stor forståing for det som Oslo bystyre og andre har teke til orde for, om behovet for fjerne delar av eller heile Nylandsbrua for å bidra til byutvikling. Dei utfordringane som òg andre her har snakka om, bl.a. knytt til kriminalitet og eit byrom som ikkje er slik som ein ønskjer å ha det, er gode grunnar for å ta grep.

Eg synest det er positivt at ein har kome til ein prosess der Statens vegvesen og Oslo kommune, ved bymiljøetaten, har signert ein avtale om å sjå på kva slags moglegheiter det er for utvikling av byområdet og byromma i det området vi no snakkar om.

Eg vil vise til det både statsråden og Statens vegvesen har peikt på når det gjeld den viktige rolla vegsystemet i området har. Ein er tett på både Oslo S og Bussterminalen, og det er òg viktig for å binde saman vegsystemet når det gjeld både kollektivtransport og vegtransport. Så når det gjeld kva slags løysingar ein landar på, i kva slags rekkefølgje ting skal gjerast, er det viktig at ein utgreier det grundig, at det er god dialog, og at ein sørgjer for å teke vare på framkommelegheit og beredskap òg når ein ser på ulike løysingar.

Eg tek opp forslaget Senterpartiet er ein del av.

Presidenten []: Representanten Sigbjørn Gjelsvik har tatt opp det forslaget han refererte til.

Kari Elisabeth Kaski (SV) []: Det er en sak med flere tiårs historie vi behandler i dag. I 20 år har det vært et politisk ønske om å rive Nylandsbrua, som er et kroneksempel på en feilet, bilbasert byplanlegging. Oslo bystyre vedtok i 2012 å jobbe for å bygge om og ned veisystemet og åpne Akerselva. Offentlig arealplanlegging begynner først nå i 2025. Statens vegvesen har nå inngått et forpliktende samarbeid med Oslo kommune. Her har altså Vegvesenet forpliktet seg til det samarbeidet etter at dette forslaget ble fremmet, noe som viser betydningen av et samlet politisk press fra både kommune og stat.

Det er kanskje lett for både Stortinget, Statens vegvesen og andre statlige etater å se på både bussterminalen, Oslo Sentralstasjon og veinettet rundt som først og fremst et samferdselsknutepunkt, og det er kanskje sånn mange andre folk i landet også opplever det, men dette området er tross alt så mye mer. Det er på mange måter Oslo bys hjerte. Her bor det masse folk, her lever og leker barn, her drives det næringsvirksomhet, og her samles folk fra hele byen. Dagens situasjon er rett og slett ikke god, som også representanten Jacobsen fra Arbeiderpartiet sa.

I Oslo jobber vi nå sammen for å få en bedre og tryggere by, på tvers av partiene. SV og Høyre er ikke alltid enige om hva det innebærer i praksis, men her er hele Oslo enig. Nylandsbrua må bort så Grønland og områdene rundt kan utvikles videre. Derfor vil jeg også slutte meg til representanten Lae Solberg – også byrådsleder i Oslo – sin oppfordring til Arbeiderpartiet om å stemme for vårt forslag, for planprosesser tar tid, men de kan altså ta evig lang tid dersom ikke den reelle viljen for å finne løsninger er til stede. Storting og regjering må gi klar beskjed til Statens vegvesen om at Nylandsbrua skal fjernes. Grønland og hele hovedstadens hjerte kan bare fortsette å utvikles dersom staten og kommunen jobber på lag og sikrer god framdrift sammen.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Nylandsbrua er en sentral del av veisystemet knyttet til Oslo S-området og en viktig forbindelse for Ring 1 over sporområdene på Oslo S, med tilkobling til Oslo bussterminal. Nylandsbrua sikrer i dag framkommelig trasé for nødetater, kollektivtransport og næringstransport i sentrum. I tillegg er Ring 1 omkjøringsvei for E18 Operatunnelen. Deler av broen er riksvei, deler av broen er kommunal vei.

Området rundt Nylandsbrua, Oslo S og bussterminalen er Norges største knutepunkt. Det er viktig at stasjonen henger godt sammen med byen, og at den har forbindelse i flere retninger for kollektivreisende, gående og syklende. Det er derfor viktig at tiltak ikke begrenser kapasitet for togene og dermed også togtilbudet. Det er også et knutepunkt for kollektiv og viktig i beredskapssammenheng.

Jeg er enig i at det er behov for en helhetlig løsning for området rundt Oslo Sentralstasjons nordside og Nylandsbrua. Som flere her sikkert kjenner bedre til enn meg, er det gjennomført mange utredninger om utviklingen av byområdet og gatesystemet rundt Oslo S. Statens vegvesen har nå inngått en avtale med Oslo kommune om å se på muligheten for å utvikle byrommene samt statlig og kommunalt veinett på østsiden av Oslo S. Andre berørte interesser skal selvfølgelig også involveres. Arbeidet er satt i gang og skal være ferdig til høsten.

Jeg vil måtte komme tilbake til Stortinget med en framdriftsplan for iverksetting av tiltak når partene har kommet fram til gode løsninger som ivaretar partenes interesser i området. Jeg merker meg at flertallet i komiteen støtter det.

I påvente av en helhetlig løsning mener jeg at gjennomføring av enkelte mindre tiltak vil kunne bidra til å gi området et lite løft på kort sikt. Derfor har jeg bedt Statens vegvesen om innenfor riksveidelen å se nærmere på slike mindre strakstiltak, og også iverksette slike tiltak. Jeg har også bedt Statens vegvesen om å avklare med Oslo kommune om kommunen vil vurdere lignende tiltak.

Statens vegvesen opplyser at de har satt i gang arbeid. Det innebærer belysning, maling, oppgradering av trapp og generell opprydding. Det jobbes også med å få på plass en kostnadsvurdering av de tiltakene som skal utføres. Når det er avklart hvilke slike tiltak Statens vegvesen skal gjennomføre, og hvordan, vil de gå i dialog med bymiljøetaten i Oslo kommune.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Kari Elisabeth Kaski (SV) []: Jeg takker for statsrådens innlegg.

Innledningsvis vil jeg følge opp med å si at det er positivt at det kommer midlertidige tiltak også fra Statens vegvesen. Så må det ikke være tvil om at vi har lang erfaring med midlertidige tiltak i dette området, og det er veldig viktig at det understrekes også fra statsrådens hold at dette må være kortsiktige, midlertidige tiltak fram til vi finner en varig løsning, som er å rive hele eller deler av broen, fordi de midlertidige tiltakene aldri vil være tilstrekkelige for å sikre god byutvikling i dette området. Det er ikke nok med litt mer lys og litt mer maling, rett og slett, i et så belastet område som det blir under den broen.

Statsråden nevnte at han skal komme tilbake til en framdriftsplan om prosessen videre, og mitt spørsmål er da hvorfor Arbeiderpartiet ikke kan støtte forslaget som ligger her fra SV og Høyre, om at Statens vegvesen blir utfordret til å lage nettopp den framdriftsplanen.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Dette er en prosess som allerede er i gang. Det er inngått avtaler mellom Statens vegvesen og Oslo kommune, og jeg har tillit til at vegvesenet vil være godt i stand til å lage en framdriftsplan på det. Så har jeg tillit til at man klarer å finne gode løsninger sammen. Men som jeg var inne på i mitt innlegg, og som vel flere så vidt har vært innom: Det er en kompleksitet rundt dette området. Det er et veldig tungt belastet område når det gjelder både trafikale hensyn og kollektivløsningen for framtiden. Hva skal man gjøre med bussterminal for framtiden?

Det er mange uløste spørsmål her. Derfor skjønner jeg behovet for å gjøre et skikkelig arbeid mellom partene.

Kari Elisabeth Kaski (SV) []: Det tror jeg også Oslo kommune og Oslo-representantene er enig i. Det er ingen som ønsker kaos og trafikkork og et sammenbrudd i kollektivsystemet i Oslo sentrum, så det skal vi jobbe godt sammen om. Men hvis statsråden uansett sier at Statens vegvesen jobber med en slik framdriftsplan, da kan også Arbeiderpartiet støtte dette forslaget og stemme for det. Betydningen av det er rett og slett at et flertall her på Stortinget gir et klart signal om at det er viktig at dette kommer på plass, at det er et tydelig ønske fra Stortinget om at broen skal rives helt eller delvis. Det har noe å si for prioritering av dette prosjektet og tyngden det jobbes med, nettopp på grunn av kompleksiteten som er i dette området.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg mener jo at det er gitt tydelige signaler nå om at man ønsker et grundig arbeid rundt å finne gode løsninger her, og det er satt i gang. Så tror jeg vi bare må ha respekt for at det er en del faglige utfordringer knyttet til å finne gode løsninger. Jeg hører representanten allerede konkluderer med hva som skal være løsningsforslag. De er ikke jeg rede til å gjøre, selv om jeg selvfølgelig skjønner at det må gjøres endringer i konstruksjonene for at vi skal oppnå resultatene vi ønsker oss. Men man må tross alt gjøre utredningen først.

Eirik Lae Solberg (H) []: Jeg vil følge opp det representanten Kaski tok opp.

Først vil jeg bare bekrefte at Oslo kommune har helt konkrete planer for å gjøre midlertidige tiltak i området. Det er jeg glad for at Statens vegvesen nå også er i gang med, og har fått beskjed om og backing på fra statsråden. Samtidig er det viktig at målet for det utredningsarbeidet og det samarbeidet Oslo kommune og Statens vegvesen nå har, slås tydelig fast. Målet må være at hele eller deler av Nylandsbrua rives.

Jeg deler fullt ut samferdselsministerens bekymringer for trafikksituasjonen i området og den komplekse situasjonen som er der, men det er nettopp derfor forslaget inneholder «deler» som en mulighet, for den delen av Nylandsbrua som er nærmest, som er mest problematisk, er jo nettopp over Grønland. De andre delene er mer krevende. Det er lettere å fjerne den delen som er over Grønland, også ut fra trafikale hensyn.

Mitt spørsmål til samferdselsministeren er rett og slett: Hvorfor kan ikke Arbeiderpartiet støtte dette, når man til og med åpner for deler, som vil gjøre det mulig å ta den viktigste delen av Nylandsbrua vekk, og samtidig ivareta de trafikale bekymringene han er opptatt av?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Hele formålet med å gjøre dette arbeidet er nettopp å se på de løsningene som representanten viser til, så jeg ser i hvert fall ikke noe behov for å detaljere det fra Stortingets side. Jeg har tillit til at både vegvesenet, Oslo kommune og andre interessenter her vil kunne gjøre et godt grunnlagsarbeid og finne gode løsninger.

Dette er, som flere har vært inne på, litt langsiktig arbeid. Det er ikke noe som er gjort i en fei. Her skal man finne gode løsninger, her skal man finne gode finansieringskilder, og så skal det etter hvert vedtas på riktig vis. Det er en lang prosess fram dit, men nå setter man jo i gang arbeidet.

Eirik Lae Solberg (H) []: Jeg er enig i at dette er et langsiktig arbeid, men nettopp i langsiktig arbeid er det viktig å ha målet klart for seg fra begynnelsen av. Jeg vil veldig gjerne høre samferdselsministeren bekrefte at målet er at hele eller deler av Nylandsbrua skal rives. Det burde ikke være vanskelig å støtte. Når man er så begeistret for forslaget som representanten Jakobsen fra Arbeiderpartiet er, og som jeg tolker at samferdselsministeren også er, burde det være mulig å si at målet skal være at hele eller deler av Nylandsbrua skal rives. Det hadde vært veldig fint å få bekreftet av det er målet for prosessen, og at det ikke er andre mulige sluttresultater.

Man må selvfølgelig bruke tid, man må gjøre analyser, men målet bør ligge fast. Det hadde vært fint å få en bekreftelse fra samferdselsministeren på det. I så fall er det også mulig for Arbeiderpartiet å stemme for dette i salen i dag.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det Statens vegvesen har inngått en avtale med Oslo kommune om, er å se på muligheten for utvikling av byrommet samt statlige og kommunale veinett på østsiden av Oslo S, og så skal man involvere andre interessenter i det. Det er ingen tvil om hva man ønsker seg her, det hører vi jo veldig tydelig. Det er derfor man setter i gang prosessene. Det vil likevel være litt risky for meg på forhånd å konkludere med hva som vil bli utfallet av prosessen. Vi må rett og slett ha tillit til at disse utredningene bringer oss videre.

Eirik Lae Solberg (H) []: Jeg ber ikke statsråden om å bekrefte hva utfallet skal bli, jeg ber ham bekrefte hva målet skal være, om det er riving av hele eller deler av Nylandsbrua. Det vil jeg gjerne ha bekreftet.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det prosessen munner ut i, vet vi jo ikke på forhånd, men det som er utgangspunktet for å sette i gang prosessen, er nettopp ønskene man har om å rydde opp i byen og finne nye, gode trafikale løsninger. Det vil innebære en omlegging av trafikken. Det er klart at det er det som er hovedhensikten med arbeidet.

Presidenten []: Da er replikkordskiftet over.

Flere har heller ikke bedt om ordet til sak nr. 3.