Stortinget - Møte torsdag den 5. juni 2025 *

Dato: 05.06.2025
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 487 S (2024–2025), jf. Dokument 8:186 S (2024–2025))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 6 [12:43:45]

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Kathy Lie og Freddy André Øvstegård om barns rettigheter inn i sosialtjenesteloven – et styrket barne- og familieperspektiv i Nav (Innst. 487 S (2024–2025), jf. Dokument 8:186 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra arbeids- og sosialkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer fra regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Torbjørn Vereide (A) [] (ordførar for saka): Som ordførar for saka vil eg berre først få takke komiteen for eit godt arbeid. Dette er òg ei sak der vi stemmer imot forslaga, men der vi likevel meiner at tematikken er ufatteleg viktig. Er det noko vi veit, så er det nemleg at sosial ulikskap kan gå i arv, ikkje berre i form av økonomi, men òg at ein ikkje får den oppfølginga og den starten på livet eller den starten på ungdomen ein elles burde ha fått. Difor er det viktig at vi sørgjer for at det kanskje spesielt i tryggleiksnettet vårt òg blir teke omsyn til dei aller minste.

Det som er gledeleg her, er at vi allereie har sett i gang ein del tiltak i form av tildelingsbrev, og i form av at det blir enklare og meir mogleg for dei som jobbar i velferdssystemet vårt i Nav, å utøve skjøn der det trengst.

Eg vil òg understreke kor viktig det er i denne tematikken at vi har styrkt universelle ordningar, som at det no f.eks. er gratis kjernetid i SFO. Eg er sjølv ein av dei heldige som hadde foreldre som hadde råd til at eg fekk vere i SFO, men på same tid opplevde eg at mine nærmaste vener sine foreldre ikkje hadde råd til det, og at mine vener måtte reise heim til eit tomt hus. Det har noko å seie for ein barndom at ein har den tryggleiksarenaen å vere på etter skuletid i grunnskulen. Det same er moglegheita til å få vere i barnehagen, i mine trakter har det blitt halv pris, og at vi gjer det enklare økonomisk å få delta i idrett og få vere ein del av det fellesskapet.

I Nav er det gjort mykje bra som eg er stolt av. Det igjen å innføre feriepengar på dagpengar gjer det faktisk meir romsleg for folk som er utanfor arbeidslivet å kunne nytte sommaren sin eller ferien sin med familien på ein fin og verdig måte. Det at barnetrygd ikkje lenger blir trekt ifrå på inntektsgrunnlaget, har utruleg masse å seie, og at vi har fått auka barnetillegget for folk som er uføre, er òg utruleg viktig.

Eg har lyst til å understreke, sjølv om eg tok det opp i ei tidlegare sak her, innføring av karensåret som noko av det mest dramatiske den borgarlege regjeringa gjorde, og som gjorde at veldig mange aldri kom seg ut igjen i arbeid, at veldig mange permanent hamna utanfor, mista hus, mista heim, og dei konsekvensane det hadde for barna sitt beste, at barna sitt beste ikkje lenger blei ivareteke. Det skal vi aldri gløyme. Vi har fjerna heile karensåret, og det er eg veldig stolt av.

Avslutningsvis er eg veldig stolt av at det har blitt innført betre skjønsmoglegheiter i Nav, og eg gleder meg til å sjå effektane av det i tida som kjem.

Aleksander Stokkebø (H) []: Først vil jeg takke forslagsstillerne for å løfte barnas sak, det er alltid kjærkomment. Barnets beste skal allerede etter gjeldende rett vurderes i alle saker hvor barn er berørt. Det er et grunnleggende hensyn lovfestet i Grunnloven, og barnekonvensjonen artikkel 3 er dessuten inkorporert i norsk lov.

Jeg må si at jeg har stor sympati med veldig mye av det forslagsstillerne tar opp. Samtidig har vi merket oss svaret fra statsråden i saken, at man nå jobber med å styrke nettopp barneperspektivet i Nav. Det er på gang en veileder, som er under implementering. Det er en god start, og det er naturlig at vi nå i første omgang gir Nav arbeidsro til å gjennomføre den.

Ellers viser jeg til våre merknader i saken.

Per Olaf Lundteigen (Sp) []: Jeg vil også takke forslagsstillerne for at temaet er brakt på banen. Barns beste er overordentlig viktig. Det er der en legger grunnlaget for et trygt liv videre.

Det er mange som snakker om barnefattigdom. Det er et feilaktig ord. Det er jo ikke barnefattigdom. Det er fattige foreldre. Og når du har fattige foreldre, gjør situasjonen at det fratar smårollingene rimelig mulighet til å delta i hverdagslivets aktiviteter på samme måte som andre. Derfor er et viktig tema at barns beste blir ivaretatt også i det regelverket vi behandler.

Derfor er Senterpartiet med på forslag nr. 1:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at barns behov systematisk kartlegges i Navs saksbehandling» – altså både i det statlige Nav og i det kommunale Nav.

Ved en inkurie er vi ikke med på forslag nr. 2, men det rettes herved opp. Vi er med på forslag nr. 2, der en ber om at en spesielt skal se på sosialtjenesteloven. Det gjelder det kommunale Nav, hvor det ikke minst er viktig for de som virkelig sliter, å få en vurdering av barns situasjon når voksne trenger bistand fra sosialtjenesten.

Jeg tar også opp forslag nr. 4:

«Stortinget bed regjeringa i samband med statsbudsjettet for 2026 gje ei vurdering av om nivået på statlege trygdeytingar varetek prinsippet om kva som er best for bornet.»

Det er et alternativ til forslag nr. 3, som vi ikke støtter. Det er viktig at vi fokuserer på de som sliter, og dermed på de smårollingene som lider ved at foreldrene ikke kan gi dem likeverdige muligheter. Derfor fremmer vi de forslag som jeg nå har referert.

Presidenten []: Da har representanten Per Olaf Lundteigen tatt opp de forslagene han refererte.

Freddy André Øvstegård (SV) [] (komiteens leder): Det er Stortinget og regjeringen som gjennom barnekonvensjonen er forpliktet til å passe på at barns beste blir ivaretatt, og at barn får si sin mening og får medvirke i saker som angår dem. Men gjennom en rekke tilsyn og rapporter over ti år er det ettertrykkelig bevist at vi ikke tar dette ansvaret. I 2023 påviste Helsetilsynet at 85 pst. av Nav-kontorene ikke fulgte opp barns rettigheter godt nok:

  • Kartlegging av barns behov er ofte mangelfull eller helt fraværende.

  • Navs beslutninger dokumenterer sjelden vurdering av barnets beste.

  • Mange familier informeres ikke om sine rettigheter til støtteordninger som kan komme barna til gode.

  • Barns medvirkning i beslutninger som angår dem, blir ikke ivaretatt.

Lignende funn og lignende utfordringer fant Helsetilsynet i 2012, Riksrevisjonen i 2014 og Sivilombudet i 2016. Likevel har ikke flertallet gjort nok med dette. Derfor lurer jeg på: Hvorfor har vi så innmari god tid når det gjelder brudd på barns grunnleggende rettigheter?

I praksis får vi eksempler på hva dette handler om, som familier med barn som får støtte til kontingent på fotballen, men fordi ingen spør barna, kommer de seg ikke på trening fordi de ikke har penger til bussbilletten. Hjelpen vi gir, treffer ikke når man ikke spør dem det angår. Ekspertgruppen for barn i fattige familier har derfor i rapporten En barndom for livet anbefalt at prinsippet om barnets beste må lovfestes i sosialtjenesteloven.

Barneombudet har også understreket at barns rettigheter ivaretas bedre i de sektorene hvor det er eksplisitt regulert i særlovgivningen, som i barnevernsloven og utlendingsloven. Barns grunnleggende rettigheter er nå tatt eksplisitt inn i barnevernsloven, opplæringsloven og andre, ikke fordi rettighetene ikke er lovfestet fra før, men fordi det ettertrykkelig skal komme fram for dem som håndterer den enkelte sektorlovgivningen i praksis. Derfor er poenget om at dette allerede er lovfestet, totalt irrelevant. Det er ingen grunn til at vi ikke skal gjøre det samme i sosialtjenesteloven, i folketrygdloven eller i Nav-loven.

Derfor høster vi i SV erfaringene fra alle de andre sektorene der Stortinget har gjort kloke vedtak på dette, og fremmer forslag om det samme også for denne grunnleggende og viktige hjelpen som sosialtjenestene bl.a. gir, ikke minst for de aller mest sårbare ungene våre.

Med det tar jeg opp forslagene fra SV og Rødt.

Presidenten []: Representanten Freddy André Øvstegård har tatt opp de forslagene han refererte til.

Statsråd Tonje Brenna []: Regjeringen er opptatt av å styrke barne- og familie-perspektivet i Nav. Da er det viktig at arbeids- og velferdsforvaltningen gjør konkrete vurderinger om barnets beste i alle saker og beslutninger som direkte eller indirekte berører barn.

Som komiteen viser til i sin innstilling, er barnets beste som grunnleggende hensyn lovfestet i Grunnloven § 104, og barnekonvensjonen er inkorporert i norsk lov. Det er allerede gjeldende rett at hensynet til barnets beste skal vurderes i alle saker hvor barn er berørt.

Helsetilsynet fant i et tilsyn med de sosiale tjenestene i Nav i 2022 og 2023 at Nav-kontorene i for liten grad kartla barns behov i saksbehandlingen, og at det ikke alltid ble gjennomført konkrete vurderinger av barnets beste. Allerede i 2024 lanserte Arbeids- og velferdsdirektoratet en veileder for barnets beste-vurderinger i hele arbeids- og velferdsforvaltningen. Veilederen retter seg mot veiledere i arbeids- og velferdsforvaltningen som gir oppfølging og fatter vedtak, mot ledere og mot dem som utarbeidet rundskriv og annet faglig materiale. Implementeringen av veilederen innebærer oppdatering av rundskriv og utarbeidelse av faglige standarder og skal påvirke ledelse, kompetanse og kultur. Veilederen ligger også til grunn for utvikling av nye fagsystemer for ytelser og tjenester i hele arbeids- og velferdsforvaltningen.

Spørsmålet er hvordan vi kan sikre at hensynet til barnets beste blir ivaretatt på en bedre måte i saksbehandlingen i Nav, dvs. hvilke virkemidler som skal tas i bruk. Jeg tror vi alle er enige om ambisjonen.

Undersøkelser Arbeids- og velferdsdirektoratet har gjort, viser at det er rundskriv, leders kompetanse og gjennom samarbeid med kollegaer at saksbehandlerne tilegner seg kunnskap om regelverket. Jeg mener at denne typen tiltak vil ha større reell betydning for kvaliteten på saksbehandlingen enn en lovbestemmelse som ikke viser noe konkret om hvordan barnets beste skal kartlegges, vurderes og vektes.

I tildelingsbrevet til Arbeids- og velferdsdirektoratet for 2025 har vi tydeliggjort og styrket oppdraget med å tydeliggjøre hvordan barnets beste-vurderinger brukes i saksbehandlingen i arbeids- og velferdsforvaltningen. For å sikre at veilederen iverksettes på alle aktuelle områder, kartlegger Arbeids- og velferdsdirektoratet nå systematisk hvilke bestemmelser som omfatter barnets beste-vurderinger i alle lover arbeids- og velferdsforvaltningen forvalter.

Jeg merker meg at det er et flertall i komiteen som tilrår at representantforslaget ikke vedtas. Jeg vil likevel understreke at jeg oppfatter at alle partier er enige om at hensynet til barn skal tillegges stor vekt også i arbeids- og velferdsforvaltningen, og vil følge opp dette videre.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Freddy André Øvstegård (SV) []: Jeg setter pris på hvordan statsråden jobber med de andre måtene å vektlegge barns hensyn tyngre på.

Likevel: Sammen med representanter for Arbeiderpartiet og barnas organisasjoner har jeg fått inn barns rettigheter i klartekst i andre relevante sektorlovgivninger for barn – flere ganger tidligere. I barnevernet var barns beste og barns rettigheter til medvirkning selvfølgelig lovfestet fra før, men vi var alle uansett enige, bl.a. basert på faglige råd, om at det var viktig at disse rettighetene framkommer tydelig i loven der hvor det er relevant for dem som anvender loven i det daglige.

Jeg lurer på hva som gjør at Arbeiderpartiet mener dette er klokt i barnevernet, i skolen, i utlendingsloven eller i andre tjenester og sektorer som angår barn, men ikke i Nav, på tross av at dette nå er blitt problematisert i ti år gjennom tydelige rapporter og tilsyn fra Helsetilsynet, Riksrevisjonen og Sivilombudet, som alle påpeker problemene dette medfører i praksis.

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg kan i hvert fall svare for min vurdering på det området jeg har ansvaret for, og så må andre svare om de vurderingene som er gjort i forbindelse med de lovendringene. Jeg mener i alle fall det er tre ting vi må klare å få til her:

Det ene er at vi gjennom alt arbeidet vi gjør, enten det er gjennom lovverk, forskrift eller daglig drift og daglige beslutninger, må klare å ta bedre hensyn også til ungene, kanskje spesielt i de sakene som indirekte berører barn. Jeg synes egentlig dette med bussbillett er en god illustrasjon på en sak som indirekte berører barn.

Det andre vi må klare å få til, er å ha tillit, myndighet og kapasitet i den førstelinjen som møter disse menneskene, til faktisk å gjøre gode, reelle vurderinger. Det mener jeg handler om tillitsreform, det handler om penger og bevilgninger, og det handler om tillit til fagfolkene våre.

Det siste vi må klare å få til, er å ikke alltid tenke at det blir bedre med dobbeltregulering, men også være kreative innenfor det lovverket vi har, for målet må jo være at hensynet til barn vektes tydeligere, ikke at vi gjør flere like lovvedtak.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme, og flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering, se voteringskapittel