Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om at det ved etablering av asylmottak skal være en politisk behandling i det enkelte kommunestyre før etableringen skjer.

Til Stortinget.

Bakgrunn for forslaget

Ved opprettelse av asylmottak rundt om i kommunene har ikke de lokale myndighetene rett til å uttale seg. Kommunal- og regionaldepartementet har ansvaret for etablering og drift av asylmottakene og dette administreres av Utlendingsdirektoratet (UDI). UDI har igjen knyttet til seg (lokale) driftsoperatører som står for det praktiske ved opprettelse av mottakene (leie av hus osv.). Når et asylmottak skal opprettes kan driftsoperatøren, uten å orientere kommunen, inngå avtaler med aktuelle utleiere av bygg. I praksis orienteres som regel kommunen på et tidlig tidspunkt, men kommunene har ikke krav på slik informasjon. Det som da kan skje, og som har skjedd, er at det opprettes asylmottak i en kommune uten at de lokale myndigheter, politi, skole-, helse- og sosialvesen og befolkningen for øvrig er underrettet.

Dette kan skape problemer og faktisk kunne gi grobunn for fremmedfrykt og rasisme. Etablering av asylmottak er, særlig i små og mellomstore kommuner, en stor inngripen i lokalsamfunnene og det er galt mot både innbyggere og beboere av asylmottakene at ikke de folkevalgte, på vegne av befolkningen, får uttale seg før asylmottaket er etablert. Dette er et syn som også deles av Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS). Folk er ofte skeptiske til forandringer og nye ting når de ikke får skikkelig informasjon. Denne skepsisen vil i mange tilfeller snu seg til entusiasme hvis bare folk føler at deres synspunkter blir hørt og tatt hensyn til.

Det er særlig bekymringsfullt at mottakene kan etableres uten at politi, skole-, helse- og sosialvesen er forsvarlig informert. Vi vet av erfaring at dette er etater som får ekstra belastning ved etablering av mottak. Dette bør de berørte etater få tilstrekkelig tid til å forberede seg på.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen om å utarbeide forskrifter for etablering av asylmottak som gir lokale myndigheter rett til nødvendig informasjon om etableringen slik at berørte kommunale etater og politi/lensmann skal kunne forberede seg på en forsvarlig måte. Kommunestyret må også ha rett til å behandle saken før en eventuell etablering av mottak.

10. mars 1999.