Forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen, Ågot Valle og Olav Gunnar Ballo om endring i minstegrunnlaget for rett til sykepenger.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 1999 ble minste inntektsgrunnlag for rett til sykepenger fra trygden hevet fra 0,5 til 1,25 grunnbeløp. Tall fra 1996 viser at 195 700 personer hadde en arbeidsinntekt mellom 0,5 G og 1,25 G. Av disse var 108 800 kvinner og 86 900 menn. I 1997 fikk i alt ca. 22 000 personer med inntekt mellom 0,5 G og 1,25 G utbetalt sykepenger fra trygden.

Et stort flertall av de som nå rammes av manglende rett til sykepenger er deltidsarbeidende kvinner og personer som kombinerer arbeid og trygd. Det har vært Stortingets uttalte målsetting at en større grad av fleksibilitet med hensyn til å kunne kombinere arbeid og trygd skal være mulig. Dette for at de med restarbeidsevne i større grad skal kunne delta i arbeidslivet.

Kvinner utgjør en viktig ressurs i arbeidslivet, og de av dem som har valgt å jobbe deltid rammes nå hardt. Det er også viktig å vise til og understreke det tiltakende behov for arbeidskraft man nå ser i omsorgssektoren. En del kvinner i denne sektoren ønsker eller tilbys bare deltidsarbeid, og disse rammes særlig av denne endringen.

Det økte kravet til inntekter for å ha rett til sykepenger, er en endring som først og fremst rammer sårbare grupper.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen vurdere på nytt kravet til nedre inntektsgrunnlag for å ha rett til sykepenger ut over arbeidsgiverperioden.

4. mai 1999.