Forslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen, Kenneth Svendsen og Per Erik Monsen om at ingen kommuner skriver ut ulovlig høye kommunale avgifter.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

To uavhengige undersøkelser utført av Statistisk sentralbyrå og Norsk Familieøkonomi avdekker svært store forskjeller i avgiftsnivået på vannavgifter, kloakkavgifter, renovasjonsavgifter og feieavgifter i Norge. Forskjellen mellom de billigste og dyreste kommunene i landet er over 10 000 kroner i året.

Summen av avgifter i Utsira kommune for en husstand er 2 872 kroner. Summen i Hvaler kommune er 13 364 kroner. Det er med andre ord 365 pst. dyrere i Hvaler enn i Utsira.

Vann-, kloakk-, renovasjons- og feieavgiftene skal ikke settes høyere enn at de dekker kommunens selvkost for å levere tjenestene.

Huseiernes Landsforbund hevder at flere kommuner bryter loven ved å skru opp avgiftene for å finansiere andre deler av kommunens drift.

Forbrukerrådet oppfordrer klagende huseiere til gå direkte til fylkesmannsembetene med sine klager.

Fylkesmannen i Hedmark, Sigbjørn Johnsen, uttaler iflg. Dagbladet 14. juni 1999 at fylkesmannsembetet ikke har kapasitet til å drive med detaljkontroll av kommuneregnskapene, og at de rett og slett er nødt til å stole på at det underlagsmaterialet som kommer fra kommunene er riktig.

Det er urovekkende hvis det forholder seg slik at fylkesmannsembetenes kontroll med kommuneregnskapene er illusorisk, slik reportasjen i Dagbladet kan tyde på.

Hvis regnskapskontrollen de facto ikke eksisterer kan ingen være sikker på om de kommunale avgiftene for flere kommuner utgjør en ulovlig tilleggsinntektskilde.

Det kan være mange grunner til at avgiftsnivået mellom kommuner varierer. Skatte- og avgiftsbetalerne må imidlertid ha sikkerhet for at lov og forskrifter følges slik at ingen betaler mer for en kommunal monopoltjeneste enn det den faktisk koster.

Det er derfor absolutt påkrevet at fylkesmannsembetene foretar en nødvendig og tilstrekkelig kontroll med kommuneregnskapene slik at eventuelt for høye avgiftsprovenyer avdekkes.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen påse at fylkesmannsembetenes kontroll med kommuneregnskapene er reell, herunder at det ikke for noen kommune er innkrevet høyere avgift for vann, renovasjon, kloakk og feiing enn lov og forskrift tillater.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen sørge for at eventuelt for meget innbetalt avgift de tre siste år tilbakebetales til abonnentene med tillegg av renter av størrelse som forsinkelsesrente, kfr. lov av 17. desember 1976 nr. 100.

16. juni 1999.