Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om å endre vergemålsloven slik at fiskere som er fylt 16 år og står på blad B i fiskermanntallet får registrere seg i foretaksregisteret

Til Stortinget

Bakgrunn

Fiskere som er fylt 16 år kan bli opptatt på blad B i fiskermanntallet. Dette gir rettigheter til å kjøpe og registrere båt i fiskeriregisteret og få tildelt kvote for torsk og andre fiskeslag. Videre gir det rett til adgang i konsesjonsbelagte fiskerier, etablering er avhengig av finansiering. Når en fisker driver fiske med egen båt i enhetskvotesystemet så kan han ikke være hovedmedeier i annet fartøy som er med i fartøykvoteordningen, eller omvendt. Han kan heller ikke ha leieskipper og må egenhendig underskrive bryggeseddel ved hver levering av fangst, ifølge fiskerilovgivningen.

Når en fisker får oppgjør er han pålagt å kreve inn 11,11 % merverdiavgift. Men er han under 18 år, kan han ikke registrere seg i foretaksregisteret og få arbeidsgivernummer. Noe han må ha for å få betale inn merverdiavgift til Fylkesskattekontoret. Dermed er han avskåret fra å betale inn merverdiavgiften. Å unndra merverdiavgift straffes med ubetinget fengsel, ifølge lov om merverdiavgift.

Saken er tatt opp med Statsministeren i muntlig spørretime der Statsministeren lovet å rydde opp i dette. Saken ble så fulgt opp i ordinær spørretime, da ble svaret at saken ikke kunne løses. Fiskere under 18 må ha verge, fortrinnsvis foreldre. I og med at fiskerilovgivningen er som nevnt tidligere, at man kan ikke både delta i enhetskvotefiske og fartøykvotefiske, kan det bli problem med foreldre som verge hvis disse selv eier båt.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag om endring i vergemålsloven slik at fiskere som står oppført på blad B og er under 18 år får registrere seg i foretaksregisteret.

2. oktober 1999