Forslag fra stortingsrepresentant Siv Jensen om endring av regelverk tilknyttet skatteloven § 76 om særfradrag for forsørgelse

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er den senere tid fremkommet opplysninger som indikerer at det årlig gis særfradrag for forsørgelse av personer bosatt i utlandet for flerfoldige millioner kroner, uten at tilfredsstillende dokumentasjon om forsørgeransvar foreligger. Regelverket er uklart og åpner for stor bruk av skjønn.

Det vil være ønskelig med et regelverk som likebehandler alle i forhold til retten til å kreve særfradrag og det bes derfor om at Regjeringen sørger for å endre regelverket slik at:

  • 1. Det gis kun særfradrag for forsørgelse av foreldre og barn bosatt i utlandet.

  • 2. Maksimumsfradraget skal begrenses i de tilfeller hvor levekostnadene i den forsørgedes bostedsland er vesentlig lavere enn i Norge.

  • 3. Det må stilles skjerpede krav til dokumentasjon, og på en slik måte at norske myndigheter finner dokumentasjonen forsvarlig. I den grad det reises tvil om dokumentasjonens realitet, kan norske myndigheter avvise særfradraget.

  • 4. Alle som søker om særfradrag for forsørgelse skal likebehandles gjennom regelverket.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen endre regelverk og praksis tilknyttet skatteloven § 76 slik at ordningen med særfradrag for forsørgelse praktiseres likt overfor alle skattytere med forsørgelsesansvar i utlandet og slik at fradragsretten begrenses til forsørgelse av foreldre og barn.

27. oktober 1999