Forslag fra stortingsrepresentant Finn Kristian Marthinsen om tillegg til lov om sosiale tjenester § 6, slik at behandling av spilleavhengige blir hjemlet i lovverket

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det foreligger ingen eksakt oversikt gjennom registrering om hvor mange personer med spilleavhengighet vi har i Norge. Men det anslås et tall på ca. 3 600 i alderen 12-18 år. At tallet er høyere blant den voksne del av befolkningen er det nærliggende å anta.

De spilleavhengige barn og unge skaffer seg midler til å spille med i stor grad gjennom kriminelle handlinger som utpressing, tyveri og ran. Også prostitusjon anvendes av mindreårige i jakten på penger til spill. Blant den voksne del av de spillegale er det en økende andel som pantsetter hus og eiendom for å få penger til å spille for. Dette skaper familietragedier og sosialklienter.

Pr. i dag tilbys det behandling for spilleavhengige ved enkelte klinikker som i utgangspunktet har sin kompetanse fra forskning og erfaring med å behandle rusmiddelavhengige. Imidlertid har det oppstått vanskeligheter bl.a. i Buskerud ettersom noen sosialkontorer ikke vil betale for behandling av spilleavhengige under henvisning til at slik behandling ikke er hjemlet i lovverket. Denne holdningen har man inntatt etter at et sosialkontor har tatt saken opp med Buskerud fylke. Departementet har uttalt at sosialkontorene kan gi støtte til behandling under henvisning til § 5-2 (Økonomisk stønad i særlige tilfeller) i lov om sosiale tjenester. Noen poliklinikker behandler personer med spilleavhengighetsproblem med hjemmel i lov om psykisk helsevern fordi spilleavhengighet har fått en diagnose i ICD10 diagnosesy­stem.

På et seminar i Oslo 6. desember 1999 uttalte statssekretær Tungesvik at spilleavhengige bør behandles innen rusomsorgen og i tilknytning til eksisterende tilbud. For å hjemle dette, kan lov om sosiale tjenester § 6 få et tillegg hvor det presiseres at denne paragrafen også omhandler dem som har et spilleavhengighetsproblem. Ny § 6-1 første punktum kan da lyde:

«Gjennom råd, veiledning og hjelpetiltak, jf. §§ 4-1 og 4-2, skal sosialtjenesten hjelpe den enkelte til å komme bort fra misbruk av alkohol, andre rusmidler eller spilleavhengighet

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til nødvendig endring slik at behandling av spilleavhengige blir hjemlet i lov.

14. desember 1999